Gemeente, corporaties en huurdersverenigingen ondertekenen prestatieafspraken

DFM – Deze week hebben gemeente De Fryske Marren, corporaties en huurdersverenigingen “Prestatieafspraken De Fryske Marren 2017 – 2021” ondertekend. Deze afspraken komen voort uit de Woningwet 2015. Deze wet is sinds 1 juli 2015 vorig jaar van kracht. Belangrijk uitgangspunt is dat gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties  afspraken met elkaar maken over volkshuisvesting. De partijen zijn blij dat er goede afspraken gemaakt zijn in het belang van het wonen en de huurders in De Fryske Marren.

Samenwerken
De partijen beschouwen elkaar als partners in het wonen en hebben concreet afspraken gemaakt over de wijze van samenwerken en hoe ze elkaar kunnen versterken.
Maar ook hoe we samen in een veranderende woningmarkt betekenisvol kunnen zijn voor hun huurders.
Kennisdelen en het zoeken naar coalities met andere partners in de zorg- en welzijnssector zijn uitgangspunten voor samenwerken.

Beschikbaarheid en betaalbaarheid
Partijen vinden het belangrijk dat er voldoende betaalbare en kwalitatief goede huurwoningen beschikbaar zijn in De Fryske Marren.
Het komende jaar brengen we in beeld hoe het staat met de  de verhuur, vrijkomende woningen en het aantal woningzoekenden.
Ook wordt er gewerkt aan maatwerkondersteuning voor huurders die een betalingsrisico lopen.
De gemeente en de woningcorporaties continueren hun inzet voor de huisvesting van statushouders door 1 op de 5 van de opnieuw verhuurbare woningen beschikbaar te stellen in 2017.

Duurzaamheid
De partijen willen een zo duurzaam mogelijk woningvoorraad.
Dit is goed vanuit het oogpunt van betaalbaarheid en wooncomfort.
Om een extra inzet te plegen verkennen partijen de mogelijkheden en kansen die het recent vastgestelde Klimaatakkoord Parijs biedt.