LEMMER – Op 1 april 2025 heeft Bistro Âld Lemmer aan de Oude Sluis 9 in Lemmer nieuwe eigenaren. Henk en Diny Tijsseling hebben de horecagelegenheid verkocht aan Pieter en Alida van der Veen uit Bantega. Opvallend is dat op die dag de bistro ook 45 jaar bestaat. Henk en Diny blijven wel gewoon Eetcafé The British Pub uitbaten. Die wordt momenteel verbouwd, maar gasten kunnen tot die tijd nog gewoon terecht bij de bistro voor lunch, diner en gezellig borrelen.
British Pub blijft van Henk en Diny
Henk Tijsseling noemt de overname een “klein stapje naar mijn pensioen”. “Want met de British Pub gaan we wel gewoon door. Mensen blijven daar welkom voor lunch, diner, een borrel, de speciaal bieren natuurlijk en iets lekkers voor bij de koffie en de borrel.” Om het pand van The British Pub en dat van de bistro te scheiden, wordt er momenteel in de pub verbouwd. “Het eten kwam altijd uit één keuken, nu krijgen we in the Pub een eigen nieuwe keuken.” Ook het interieur zal enigszins worden aangepast.
Veel zin in de nieuwe stap
Pieter en Alida van der Veen hebben heel veel zin in de nieuwe stap. Beide zijn al heel lang werkzaam in de horeca en dus ontbreekt het hen niet aan ervaring. Op dit moment werken ze allebei bij Slump Catering. Pieter:” Ik ben bij café Bos in Schoterzijl begonnen. In de tuin trouwens. Maar dan trok ik zo vaak de deksels van de pannen dat ze dachten dat ik ook geschikt zou zijn als kok. Zo ben ik ook de horeca ingerold. Later heb ik bij heel veel verschillende horecabedrijven gewerkt en momenteel ben ik leidinggevende in de keuken bij Slump Catering.” Zijn vrouw Alida is kok bij hetzelfde bedrijf en ook zij begon bij Café Bos. Daar vond ook hun eerste ontmoeting plaats.
Kleine en gezellige horecagelegenheid
Pieter:”Het is altijd mijn droom geweest om voor mezelf te beginnen.” Het moest dan wel een horecagelegenheid zijn die klein en gezellig was. Daar zijn we vervolgens naar op zoek gegaan en toen we de bistro vonden, waren we gelijk enthousiast.” Dat ze het bedrijf samen kunnen draaien vinden ze alleen maar fijn. “Je hoeft elkaar niet zoveel uit te leggen.” In de bistro die overigens nog wel een andere naam krijgt, willen Pieter en Alida vooral in een authentieke stijl gaan koken met wat Amerikaanse invloeden. “Roken is mijn specialiteit. Maar ook een goed stuk vlees. Gewoon goed eten eigenlijk.” Naast diner, serveren de nieuwe uitbaters ook lunch en een borrel met borrelhapjes.
“We zullen ongetwijfeld nog een keer de verkeerde ingang nemen”
Het terras voor het bedrijf van beide horecabedrijven, wordt vanaf 1 april in twee delen gesplitst. Diny en Henk vertellen lachend dat ze ongetwijfeld nog wel eens de verkeerde ingang zullen nemen omdat ze dat al zoveel jaren gewend zijn. Alida en Pieter op hun beurt geven aan dat ze zullen blijven communiceren met wat in de toekomst hun buren worden. “Je moet elkaar niet in het vaarwater zitten.”
De nieuwe bistro gaat overigens 9 april open. “En we hebben er heel veel zin in. Natuurlijk is het ook spannend. We hebben altijd voor een baas gewerkt en moeten het nu zelf doen. Maar het is echt een droom die uitkomt.”
Personeel blijft in dienst bij the British Pub
Bij the British Pub verandert er naast de verbouwing niet zo heel. “We bieden de kwaliteit die we altijd al boden. Onze kaart verandert altijd een paar keer per jaar en zal dat nu ook doen. Onze speciaal bieren blijven ook gewoon. En verder blijven we daar doen wat we altijd deden.” Het voltallige personeel dat in dienst is, blijft verder gewoon bij de familie Tijsseling werken. “Die mensen zijn al zo lang bij ons, daar gaan we echt geen afscheid van nemen.” Pieter en Alida zijn nog wel op zoek naar keukenhulpen, mensen in de bediening en de afwas.
Woning en British Pub ook nog steeds te koop
De woning, een groot appartement boven de bistro staat overigens ook nog steeds te koop. Die is niet mee overgegaan naar de nieuwe horeca uitbaters. “Maar ook The British Pub zelf staat te koop. Zodat ik op termijn een keer helemaal met pensioen kan,” zegt Henk daarover. Diny ziet dan nog wel een andere loopbaan voor zich, maar dan niet meer in de horeca.