LEMMER – Van 30 september tot en met 6 oktober was het de week van de valpreventie. Niet voor niets is in die week de nieuwe valpreventiegroep van Niekje Schout en Marleen Nijholt (Fysio Lemmer) weer van start gegaan. Niekje en Marleen houden zich bezig met alles wat bewegen kan doen voor de ouder wordende mens.
Belang van fit zijn
“Als fysiotherapeut in de wijk zien we dat langer gezond thuis blijven wonen van belang is.”, zegt Niekje. “Het geeft mensen voldoening om langer op zichzelf te blijven wonen op hun eigen stekje, daarom vind ik het belangrijk mij in te zetten zodat mensen gezond blijven”.
Gratis valpreventie
Om langer (gezond) thuis te blijven wonen is het van belang om fit te blijven. Zelfverzekerd en fijn bewegen is daarbij van belang. De gemeente de Fryske Marren biedt daarom valpreventie kostenloos aan. Een valincident kan leiden tot letsels zoals een gebroken heup. Dat kan heftige gevolgen hebben, en ervoor zorgen dat mensen hun hobby niet meer kunnen uitoefenen, sociale contacten kunnen onderhouden, of zelfs niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Ook als dit slechts tijdelijk is, brengt het alsnog veel kosten met zich mee. Afgelopen jaar kostten zulke valincidenten landelijk ongeveer 1 miljard euro. Als we niets aan valpreventie zouden doen, zou dat de komende jaren zelfs op kunnen lopen tot 2,4 miljard euro.
Programma onderdelen
Het valpreventie programma bestaat uit een aantal onderdelen. Er wordt zowel informatie gegeven over hoe vallen in de praktijk te voorkomen valt. Het programma bevat bovendien een beweeg gedeelte. Hierbij worden leuke oefeningen gedaan om fysiek fitter te worden. Bovendien wordt er samen veel gelachen en is het erg gezellig om mee te doen. Deelnemers ervaren de groep dan ook niet als een “moetje”. Op een leuke manier ben je aan het bewegen en in contact met anderen.
Hoog inzetten op preventie
Praktijkhouders Bob Vermeeren – de Groot en Siegrid Lolkema – Jager (Fysio Lemmer) zijn enthousiast over de aanpak in Friesland. “In Friesland zetten we met zijn allen hoog op preventie in”, zegt Bob Vermeeren – de Groot, “We proberen op deze manier de zorg, waaronder specialistische fysiotherapeutische zorg in de wijk, toegankelijk en betaalbaar te houden”.
Preventie voor iedereen
Een gebroken heup na een valincident kan bijvoorbeeld leiden tot zorg die langere tijd duurt. Dat kan variëren van 6 weken tot zelfs jaren. Met de tekorten in de zorg, betekent dat dus direct een langere wachtlijst bij die zorgverlener. Friesland wil de zorg voor iedereen toegankelijk houden, en zet daarmee in op preventie voor iedereen. Dit gebeurt onder de leus “foar lyts, jong, grut en wiis”. Preventie is juist voor de “wiise minsken” direct van toepassing, zegt Siegrid Lolkema – Jager. “Waar preventie voor bijvoorbeeld jongeren gaat over iets ver in de toekomst, is dat anders voor 65-plussers, ze zien het nut op de kortere termijn. Dat maakt ze enthousiast en hebben boeken hierdoor vaak en snel resultaat.”
Het valpreventie programma van gemeente de Fryske Marren is gericht op 65-plussers. Zij kunnen zich opgeven, of vragen stellen via de fysiotherapeut. Fysio Lemmer is bereikbaar hiervoor via info@FysioLemmer.nl.