Weersvoorspelling:”Zaterdag aardig, zondag mooi”

Foto Sible Waaijer

LEMMER – Genieten en nog eens genieten, wat een heerlijk weertje. Toch is er wat veranderd sinds gisteren. De warmte van afgelopen woensdag heeft plaats gemaakt voor wat minder warme lucht. Gisteren (donderdag) is er een koufront overgekomen de wind is gedraaid van zuidoost naar west.

Het koufront blijft wat boven het zuiden van Nederland hangen. Door het koufront worden er in het zuiden van Nederland nog enkele regen-, en onweersbuien geserveerd. Bij ons gaat dan niet gebeuren, dat is weer goed nieuws voor Glemmer.

Op deze vrijdag zien we boven de Noordzee de opbouw van een hogedrukgebied. De wind verhuist weer terug van west naar oost tot noordoost. Zaterdag en zondag trekt het hogedrukgebied naar het noorden.

Het koufront wordt dit weekend omgetoverd van een koufront in een warmtefront. Omdat de stroming op grotere hoogte uit het zuiden komt, komen we zondag na de passage van het omgebouwde koufront zomaar weer in de warme zomerlucht te liggen. Vooral op zondag gaan we weer naar de zomerse grens van 25 graden.

Weekendverwachting

Vrijdag
Droog met een afwisseling van wolkenvelden en zon.
De noordnoordoosten wind is eerst zwak kracht 1.
Later in de middag en avond toenemend naar kracht 3.
Het wordt maximaal 21 graden.

Voor de Glemmer bezoekers: de temperatuur daalt gedurende de avond van 20 graden naar 15 graden rond middernacht.

Zaterdag
In de vroege ochtend wat bewolking.
Geurende zaterdag steeds vaker zon, daarbij blijft het droog.
Er staat een matige noordoostenwind kracht 4.
Met maximaal 22 graden is het heerlijk toeven buiten de deur.

De avond temperatuur ligt op het Lemster strand rond de 17 graden,

Zondag
Droog met veel zon.
De wind is oostelijk, kracht 3-4.
Met 26 graden is het gewoon zomers.

Ontwikkelingen na het weekend

De nieuwe werkweek begint in zomerse sferen. Toch is het niet helemaal pluis beste mensen. Waarom dan niet Sible?

Nou er ligt een klein lagedrukgebied in de omgeving van Ierland met een neusje richting de Noordzee. Door deze ligging is een geboorte van een spontane bui niet ondenkbaar. Zoals vaker zijn de weermodellen het niet met elkaar eens hoe het lagedrukgebied zich nou daadwerkelijk gaat gedragen. Zo berekent het Europese weermodel dinsdag het hart net ten zuiden van Ierland. De Amerikanen berekenen het hart van het laag ten noorden van Schotland. En daar moet ik dan maar weer wat van maken.

Kom voor dinsdag dan ook weer met 2 opties. Laatst zei iemand tegen mij met 2 opties heb je altijd een keer gelijk, zo kan ik het ook. Tja, ik zie dat anders. Ik bied de service om de verschillen te beschrijven waardoor je goed in de gaten moet hebben dat een weerbericht maken geen abc-tje is.

Woensdag en donderdag blijven de verschillen op de weerkaarten bestaan. Heb wel het idee dat het de rest van volgende week best aardig weer wordt met redelijk wat zon en soms een bui. Temperaturen schommelen vaak rond de 21-22 graden.

Voor de optocht komende donderdag 5 september in St. Nicolaasga ziet het  er aardig goed uit op dit moment. Vorig jaar was het volop zomers met 28 graden: dit jaar zal het wat koeler zijn maar zeker niet slecht.

Verwachting begin volgende week

Maandag (een bui)
Zonnige perioden met een buienkans.
In de vroege ochtend is de wind oostelijk kracht 3. In de middag draait de wind naar het westen of wordt enige tijd variabel.
We hebben weer zomerse temperaturen van 25 graden.

Dinsdag (verschillende inzichten)

Optie 1
Zonnige perioden maar ook enkele buien.
De wind is in de ochtend matig uit het zuiden kracht 3. In de middag draaien naar het zuidwesten kracht 4.
Het is wat koeler met 20 graden.

Optie 2
Droog met wolken en zon.
De wind is matig uit zuidwest tot west kracht 3.
23 graden.

Weerhistorie

Vandaag 7 jaar geleden werden we niet blij van het weer. Het was op 30 augustus 2017 een trieste dag met veel regen. Met 28 mm regen in 24 uur was het binnenblijf weer.

Vorig jaar (2023) was het op de 30e augustus relatief koel met een hoogste temperatuur van 17,9 graden. Op de 30e augustus 2005 was het nog zomers met ruim 25 graden. Zo verschilt het weer sterk van jaar tot jaar.

5 jaar geleden (2019) beleefden we in de eindfase van de maand augustus een warme periode. Met een gemiddelde temperatuur van 26,3 graden was het veel te warm voor de tijd van het jaar. Als je bedenkt dat het normaal ongeveer 21,4 graden hoort te zijn. Dit jaar (2024) doen we het zeker niet slecht met een gemiddelde dagtemperatuur van 23,1 graden in de laatste 10 dagen van de maand augustus.

Weerspreuk

Aanhoudend hanengekraai in de vroege morgen,
gaat ons mooi weer bezorgen.

Sible Waaijer