Weer nepagenten actief en mensen opgelicht in Lemmer: pas op!!

Menigeen zou zien dat de oplichters die zich voordoen als nepagenten zouden worden opgepakt. Ze gebruiken steeds andere methoden om binnen te komen en mensen geld en kostbare zaken te ontfutselen.

LEMMER – De politie heeft deze week alweer een melding gehad dat een nepagent actief is in Lemmer. Een man en vrouw zijn slachtoffer geworden. In dit geval werden ze gebeld dat er een lijst gevonden zou zijn met adressen erop waar mogelijk ingebroken zou worden. Een politieagent zou naar de veiligheid van de woning komen kijken en ook kostbaarheden inventariseren en dat veilig in bewaring te houden.

Iemand aan de deur en tegelijkertijd telefoon zogenaamd van de politie

Vaak staat er dan een persoon bij de deur en wordt er tegelijkertijd gebeld: zogenaamd uit naam van de politie. (Er worden heel veel  verschillende manieren gebruikt om mensen op te lichten, maar deze komt regelmatig voor.) Ook moesten mensen geld afgeven dat dan gescand zou worden om te kijken of het van diefstal afkomstig was. Toen het geld eenmaal was afgegeven en zogenaamd werd gecontroleerd, kwam de nepagent in kwestie vanzelfsprekend nooit terug. Kortom: er worden allerlei manieren gebruikt om mensen van alles afhandig te maken. Ook in appartementengebouwen waar veelal ouderen wonen, komen de nepagenten vaak langs. Ook in Lemmer is dat al meerdere malen voorgekomen.

Verschillende babbeltrucs

De afdeling voorlichting van de politie:”We zien op verschillende plekken in Nederland dat oplichters zich nog steeds voor doen als agent. Specifieke aantallen van Lemmer hebben we niet. We zien dit jaar wel al zo’n 2400 slachtoffers in het hele land. Een grote stijging ten opzichte van vorig jaar. Ze weten mensen, vooral ouderen, met verschillende babbeltrucs te overtuigen om hun waardevolle spullen en spaargeld aan hen te geven. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat er in de omgeving inbraken zijn geweest en dat de bewoners zelf ook slachtoffer kunnen worden.”

De politie vraagt nooit om spullen of geld

De politie waarschuwt voor deze geraffineerde oplichtingspraktijken. Ze laat tevens weten dat de politie burgers nooit om spullen of geld vraagt zodat die ‘veiliggesteld’ kunnen worden!

Wat kun je doen?

  • Hang direct op als je wordt gebeld en bel de politie via 0900-8844 en geef zo veel mogelijk details door.
  • Iemand aan de deur? Vraag naar een politie ID. Dit is een pasje ter grootte van een rijbewijs met een politielogo, foto en dienstnummer.
  • Is er iemand naar je onderweg of staat er iemand aan je deur? Dan gaat het om een heterdaadsituatie en bel je direct 112.
  • Deze babbeltrucs hebben al meerdere slachtoffers gemaakt. We zien vaak dat slachtoffers oudere mensen zijn. Waarschuw ouderen in je omgeving voor deze oplichtingspraktijken.