Weersvoorspelling:”Maandag mooiste dag van de week”

LEMMER – Terwijl iedereen in Lemmer na de Lemster week weer leeft volgens het ritme rust-reinheid en regelmaat, kabelt de zomer van 2024 lekker door. Op deze maandag de 19 augustus schittert er een hogedrukgebied op het weertoneel. Het hoofdkwartier bevindt zich tussen Nantes en Parijs. Vanuit dit hoofkwartier wordt er nog een extra rode loper uitgerold tot over het Duitse Hannover. Dit zorgt voor een lekker droge en zonnige dag.

Zijn er dan helemaal geen fronten en depressies meer Sible? Antwoord is jazeker. Er ligt een exemplaar ten zuiden van IJsland en nog een ander exemplaar ten noordwesten van Ierland. De warmte-, en koufronten bereiken ons maandag (nog) niet, dus geen stress

Dinsdag krijgt het hogedrukgebied met een aanval te maken. De depressie ten noordwesten van Ierland trapt op het gaspedaal waardoor het hogedrukgebied van de maandag dinsdag in de namiddag ten oosten van Estland komt te liggen. Later op de dinsdag worden de wolken dikker. waarbij de kans op regen gaat toenemen.

Op woensdag is de regen voorbij en probeert een nieuw hogedrukfiliaal zijn deuren te open boven Frankrijk. Het krijgt meteen weer concurrentie van een nieuwe depressie op de oceaan. Een groot regengebied lijkt ons niet gaan bereiken, een enkele losse bui is wel heel waarschijnlijk.

Donderdag wordt een leuke dag want het hogedrukfiliaal heeft zijn deuren geopend en wel op Poolse grond. Ik moet wel zeggen dat er op de oceaan wel een flinke onrust heerst. Zo ligt er boven de Noordzee een groot windwindveld met een zuidelijk windkracht 6.

Vrijdag krijgen we wat meer last van de onrust ver weg op de oceaan in de vorm van wat meer wind en soms wat regen of een losse bui. Er komen wat restanten van ex cycloon Ernesto de oceaan op.

Weekverwachting

Maandag (mooie dag)
Mooie droge dag met veel zon.
Er staat een matige zuidzuidwesten windkracht 3-4.
Met 23 graden is het aangenaam zomerweer.

Dinsdag (vooral later wat regen)
Eerst nog af en toe zon. In de namiddag, avond en nacht naar woensdag enige tijd regen.
De wind is matig later vrij krachtig kracht 4-5
De temperatuur loopt op naar maximaal 23 graden.

Woensdag (een enkele bui)
Een afwisseling van wolken en zon en een enkele bui.
Er staat een stevige westen wind kracht 4-5.
Het wordt wel een stukje frisser met maar 18 graden.

Donderdag (leuke dag)
Een mooie droge dag met regelmatig zon.
De zuidzuidwesten wind is meest matig kracht 4(5)
Het wordt weer een aangename 22 graden.

Vrijdag (enkele bui)
Een afwisseling van wolken, zon en enkele buien.
De wind is zuidzuidwest kracht 4-5(6)
Het wordt weer een heerlijke 22 graden.

Onzekere weekendontwikkelingen

Op de zaterdag is er erg veel onduidelijkheid. Het grote Europese weermodel laat in de nacht van vrijdag een buienlijntje overkomen dat zaterdag wegtrekt waardoor het weer zich weer gaat verbeteren. De grote tegenhanger is het Amerikaanse weermodel. Dit voorziet een depressie precies boven onze omgeving. Dit zou een natte zaterdag kunnen opleveren. In beide gevallen verloopt de zaterdag (erg) koel.

Zondag lijkt het allemaal wat stabieler te worden, al lopen hier de meningen ook nog uiteen. Het Azoren hogedrukgebied probeert tegengas te geven. Of dit succesvol zal zijn zullen we de komende week nog even moeten afwachten. Op de oceaan bevinden zich de restanten van tropische cycloon Ernesto. Dit is een wat onberekenbare schakel in de verwachting

Denk dat we net aan de meest goede kant van dit strijdgewoel blijven liggen. De kans op echte zomerse van 25 graden of meer lijken er niet in de te zitten.

Onzekere weekendverwachting

Zaterdag
Af en toe zon met vooral in de ochtend kans op enkele buien.
Er staat een matige zuidwestenwind kracht 3-4.
Het wordt overdag niet veel warmer dan 19 graden.

of een slechter scenario

Dat is een regenachtige dag met veel wolken en relmatig regen.
De wind is eerst zuidwestelijk kracht 2-4, In de middag en avond draaien naar noordwest kracht 4.
Het is erg koel met maar 16 graden.

Zondag
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is matig uit zuidwest kracht 4.
Het wordt maximaal 20 graden.
of
Zon en buien.
Er staat een matige zuidwest later meer westenwind kracht 4.
Erg koel met 19 graden.

Voorzichtig doorkijkje richting Glemmer weekend

Het is allemaal nog wat ver weg maar eigenlijk ook al heel dichtbij. In de periode van 26 t/m zaterdag 31 augustus lijkt het redelijk weer te worden. De kans op bakken regen en veel wind lijkt op dit moment (let wel op dit moment) niet erg groot. Met temperaturen tussen de 22 en 25 graden lijkt het niet zo gek. Komende vrijdag kijk ik of het inderdaad deze kant op gaat.

Weerhistorie

Vandaag 25 jaar geleden op 19 augustus 1999 was het herfstachtig weer met wind en buien. Daarbij hadden we gematigde temperaturen van ruim 18 graden. Ook in 2004 was het op deze datum winderig met soms een stormachtige wind.

Het kan ook anders want op 19 augustus 2012 werd het in de nacht niet kouder dan 20,4 graden. Overdag was het een kwestie van schaduw opzoeken met ruim 32 graden. Twee jaar later op 19 augustus 2014 was het herfstachtig met zware buien en temperaturen van bijna 16 garden. It wie hjerst.

Even een paar weetjes

Het schijnt dat in Portugal een stortbui een een vrij officiële reden is om niet naar het werk te gaan. Ook schijnt dat het in de Amerikaanse stad Weinsburg in het Amerikaanse Ohio op 29 juli altijd regent. Geen enkele meteoroloog weet waarom.

Het schijnt dat dartspel is uitgevonden dankzij de regen. Wanneer een boogschietwedstrijd werd afgelast door de regen begon men binnen uit pure verveling maar met pijlen in de plaatselijke taveerne te gooien.

Sible Waaijer