Lemmer net geen derde in late wedstrijd

LEMMER – Lemmer is weer in de hoogste regionen gefinisht met het skutsjesilen in eigen dorp. Het scheelde een haar of Lemmer eindigde als derde, maar het werd toch een vierde plek. En daarmee stijgt de spanning alleen nog maar, want het verschil in punten in het algemeen klassement tussen de nummer 2 Leeuwarden en 3 Lemmer is nog maar miniem.

Enkele centimeters verschil

Het scheelde enkele centimeters op de finishlijn maar Rinus de Jong (Joure) snoepte de derde plaats voor Albert Visser af op het IJsselmeer bij Lemmer. Door de afgetekende winst van Douwe Visser (Grou) vanmiddag lijkt de titeldroom voor Albert Visser in rook op te gaan. Er staat geen maat op Douwe en zijn bemanning. Van kop af startte men als eerste om de voorsprong verder uit te breiden. Aan het eind van de race was het verschil tussen Douwe en de nummer twee Sytze Brouwer (Heerenveen) opgelopen tot ongeveer een halve kilometer(!).

Kampioenstitel lijkt nu al vast te staan

De strijd om de titel lijkt hiermee – of er moeten hele gekke dingen gebeuren – te zijn gestreden want wie binnen de SKS vloot verwacht dat Douwe in de laatste twee wedstrijden van dit kampioenschap nog een slechte race gaat varen? Wat hadden de supporters van ons Lemster Skûtsje graag gezien dat Albert Visser tot aan de finale bij Sneek nog mee had kunnen strijden om de titel. Met de vierde plaats van vanmiddag doet hij nog zeker mee om met ere tweede te kunnen worden. En achter de ongenaakbare Douwe Visser zou dat een prestatie van formaat zijn. De concurrentie, lees Leeuwarden en Heerenveen liggen dichtbij het Lemster Skutsje dus spanning tot aan de laatste meters tijdens de finale op de Snitsermar bij Sneek.

Alle zeilen bijzetten

En wat een strijd om de podiumplekken werd het vanmiddag. Albert Visser en zijn team moesten letterlijk en figuurlijk alle zeilen bijzetten om de vierde plaats veilig te stellen. Maar schippers, bemanningen en publiek moesten er wel het nodige geduld voor opbrengen. Toen rond 14.00 uur de startprocedure al in gang was gezet kondigde onweer zich aan. Veiligheid voor alles en de start werd onderbroken en daarmee uitgesteld. De skûtsjes lieten de zeilen zakken en zochten een tijdelijk onderkomen aan de wal. De hemelsluizen gingen open en ruim een uur later was het onweer verdwenen en klaarde het op.

Kluwen van skûtsjes

Albert en zijn team kwamen na de start als derde rond de eerste boei achter Grou en Sneek. Voor de wind dreef de kop van de voorhoede in elkaar en in een kluwen van skûtsjes moest er ruimte gezocht worden bij het rondden van de benedenboei. Gelukkig geen taferelen zoals we die bij Stavoren zagen met alle schade en ellende van dien. Vanuit deze ronding koos Albert de vrije slag het IJsselmeer op. Het leverde helaas niet het resultaat op wat men van deze keus had verwacht.

Lodewijk Meeter (Halve Maen) had een andere keus laverend gezocht en met succes. Sneek zakte uit de kopgroep. En Joure meldde zich bij de kop. Wat hebben Albert en Rinus de Jong (Joure) de hele race gevochten om elkaar de loef af te kunnen steken. Sytze Brouwer (Heerenveen) startte vals en na een briljant gezeilde race legde hij beslag op de tweede plaats. De Halve Maen viel uit de kopgroep weg zodat Lemmer en Joure overbleven om derde of vierde te worden.

Ererondje voor het publiek

Na de wedstrijd werd zoals altijd weer een ererondje gevaren voor het publiek door de Lemsters. Mooi om te zien!

Morgen weer bij Lemmer

Morgen dag twee bij Lemmer georganiseerd door de plaatselijke commissie. Een thuiswedstrijd Voor Albert en zijn team. Nog twee keer vlammen voor een tweede plaats op het eindpodium.

UITSLAG LEMMER: 1. Grou, 2. Heerenveen, 3. Joure, 4. LEMMER, 5. Halve Maen, 6. Leeuwarden, 7. Sneek, 8. Akkrum, 9. Langweer, 10. Eernewoude, 11. Stavoren, 12. Woudsend, 13. Huizum, 14. Drachten.

TOP VIJF KLASSEMENT: 1. Grou 19,8 pt, 2. Leeuwarden 31,8 pt, 3. LEMMER 32,7 pt, 4. Heerenveen, 34,9 pt, 5. Sneek 39,8 pt.