Blijf veilig op het werk met deze tips

Foto Pexels

Of het nu op een bouwplaats of op kantoor is, elke werkplek kan gevaarlijk zijn en er gebeuren dagelijks ongelukken. Gelukkig is het meestal niet iets dat een pleister niet kan oplossen – maar dat betekent niet dat ze niet serieus genomen moeten worden. Ernstige ongelukken kunnen niet alleen het leven van mensen drastisch veranderen, maar ze kunnen een bedrijf ook veel tijd en geld kosten. Dus, hoe voorkomen we dat er ongelukken gebeuren? Met behulp van de volgende tips!

Maak een veiligheidsplan

Alle werkplekken zouden een uitgebreid veiligheidsplan moeten hebben waar elke teamgenoot, contractant en bezoeker gemakkelijk toegang toe heeft. Er zijn enkele duidelijke risicofactoren die moeten worden geschetst, maar een goed veiligheidsplan moet verder gaan dan dat, omdat werkplekken unieke risicofactoren en uitdagingen hebben bij het handhaven van de veiligheid. Zorg ervoor dat je je werkomgeving routinematig beoordeelt op nieuwe en zich ontwikkelende gevaren en je plan bijwerkt, inclusief de procedures die van kracht zijn in het geval van een incident. Veiligheid staat altijd voorop!

Ruim je werkplek op

Schoner is veiliger! Of het nu gaat om gereedschap dat is weggegooid, gemorste vloeistoffen die niet zijn opgeruimd of stapels papierwerk die zich ophopen, door rommel te beperken, verklein je het aantal manieren waarop dingen fout kunnen gaan. Goede praktijken beginnen van bovenaf, dus managers moeten een voorbeeld zijn voor de rest van het team om niet zelfgenoegzaam te worden. Het beoordelen van probleemgebieden en het werken aan specifieke oplossingen om gevaren te verwijderen, kan het risico op ongelukken aanzienlijk verminderen. Dit klinkt dramatisch, maar een oplossing die zo simpel is als betere opslagfaciliteiten op het werk, kan een leven redden.

Volg trainingen

Goede training en toegang tot formele veiligheidskwalificaties zijn essentiële stappen om ongelukken te voorkomen. Training moet bijvoorbeeld door In1keerVCA met regelmatige tussenpozen worden gegeven met systemen die werknemers helpen zichzelf te evalueren wanneer ze een opfriscursus nodig hebben. Wanneer je te maken hebt met aannemers en andere professionals buiten je directe team, kun je gebruikmaken van aannemersveiligheidsbeheersystemen om documentatie bij te houden. Wees nooit zelfgenoegzaam met naleving!

Inspecteer en onderhoud apparatuur

Routineonderhoud en inspectie van industriële machines lijken misschien een voor de hand liggende stap in het voorkomen van gevaarlijke ongelukken, maar het is ook belangrijk om hetzelfde te doen met apparatuur met een lager risico. Het controleren van opslagruimtes op veilig stapelen kan net zo makkelijk levens redden als het onderhouden van krachtige boorapparatuur. Het is ook belangrijk om de gereedschappen en apparatuur die je bedrijf gebruikt regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze nog steeds de veiligste keuze zijn voor de klus.

Externe content