Weersvoorspelling: “Weekend met zomerse temperaturen”

LEMMER- Wat hebben we een leuk weerweekje achter de rug. De maximum temperatuur lag de afgelopen week vanaf vrijdag 12 juli t/m donderdag 18 juli op een heel normaal niveau. Op basis van de afgelopen 30 jaar was het gemiddeld 21,4 graden. In de afgelopen week zijn we uitgekomen op 21,2 graden.

In details kwam de afgelopen week het volgende voorbij;

  • Afgelopen maandag was het heerlijk weer met 24 graden.
  • Dinsdag is het met het aantal buien erg meegevallen.
  • Woensdag bracht ons na een bewolkte start een heerlijke zonnige dag waarbij het 22,5 graad werd.
  • En de donderdag was het weer smullen geblazen met zomerse temperaturen van 25 graden. Dat is in deze wisselvallige zomer van 2024 toch mooi meegenomen.

Weekendontwikkelingen

Op deze vrijdag ligt er een hogedrukgebied met het hart boven het Deense Kopenhagen. Dit zorgt voor een rustig, zonnig en warm sfeertje. Zaterdag wordt het hogedrukgebied ten noordoosten van Kopenhagen langzaam minder sterk. Dit geeft een lagedrukgebied ten zuiden van Dublin de kans om een koufront richting onze omgeving te duwen.
Voordat het koufront ons gaat passeren wordt het nog een warme zaterdag.

Het naderende koufront zorgt later zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag voor een toenemende kans op wat regen of een losse regen of onweersbui. Zondag lijkt de buienkans klein daarbij liggen de temperaturen nog best op een aangenaam niveau.

Weekendverwachting

Vrijdag
Een heerlijke zomerdag met mooie zonnige perioden.
De oostzuidoosten wind is zwak tot matig kracht 2-3.
Het is heerlijk zomers met maximaal 26 graden.

Zaterdag
Droog en volop zomer met mooi wat zon.
De wind is zwakjes uit zuidoostelijke richtingen kracht 2.
Met 27 graden is het weer een zomerse dag. Tweede helft van zaterdagavond toenemende kans op een regen-, of onweersbui.

Zondag
Na een nacht met buien is het zondag overdag meest droog met regelmatig zonWellicht komt er nog een verdwaald buitje langs.
De wind is eerst zuidwestelijk, gedurende de dag geleidelijk draaiend naar westnoordwest kracht 3.
Het is nog aangenaam met 23 graden.

Ontwikkelingen begin volgende week

Maandag wordt de zomerwarmte verder verdreven in oostelijk richtingen. De gangmaker van deze actie is een depressie die het midden van Engeland de Noordzee optrekt.

Het is niet zo dat deze depressie ons maandag een regendag bezorgt, in tegendeel de zon zal ons ook verblijden. Later op maandag verwacht ik de meeste wolken. Het aantal buien lijkt klein te blijven, misschien blijft het wel droog?

Dinsdag trekt de depressie door richting Oslo, wij komen dan aan de achterzijde in een noordwestelijke stroming terecht. In deze noordwestelijke voelen we de noordwesten wind opsteken en er trekken enkele buien over. Naast opbollende wolken zal de zon af en toe schijnen. Van deze momenten moeten we dus gewoon genieten en ons niet al teveel storen aan de buien die over trekken.

Tja, en dan op woensdag zien we vanaf de Azoren een hogedrukgebied een soort van reddingsboei uitgooien. Het aantal buien neemt af. Al is het wel zo dat ik voor woensdag niet helemaal een droge dag kan beloven. Er kan nog een enkel buitje op ons nederdalen.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is meest westelijk kracht 3-4.
21 graden.

Dinsdag
Een afwisseling van zon en buien.
De wind is westzuidwest kracht 4,de wind verhuisd via west naar noordwest.
19 graden.

Doorkijkje lange termijn donderdag 25 t/m zondag 28 juli

Volgende week donderdag probeert het hogedrukgebied wat woensdag ons land naderde nog iets verder door te schuiven. Een dag later kunnen we stellen dat het hogedrukgebied erg mobiel is en niet echt in onze omgeving een vaste verblijfplaats krijgt. Dat is ook het verhaal van deze zomer.

Op het moment dat de hogedrukgebieden zich weer wat terugtrekken, proberen depressies vanaf de oceaan hun invloedweer uit te breiden. Heb het idee dat wij er inde bovengenoemde periode wat tussen in blijven liggen. Dat levert voor de meeste tijd modaal zomerweer op.

Richting bouwvak

Als ik dan nog wat verder richting de aanloop van de bouwvakantie kijk zie ik niet echt veel veranderingen. We krijgen in die aanloop een afwisseling van mooie zonniger perioden met soms een bui. De temperaturen schommelen vaak rond de 22 graden. Het kan beter maar ook minder. Er is mee te leven beste lezers.

Tot slot
Ik heb eens terug gekeken naar het aantal tropische dagen van de afgelopen jaren in de maand juli. In de huidige maand juli van 2024 hebben we daarvan nog niet 1 gehad. Vorig jaar (2023) kwam het tot 1 tropische dag, het werd op 8 juli 31,5 graad. In juli 2022 kwam het tot 2 tropische dagen, op 18 en 19 juli werd het respectievelijk 30 en maar liefst 35 graden (vandaag 2 jaar geleden). De maanden juli in de jaren 2020 en 2021 verliepen zonder tropische omstandigheden. Ja en dan komen we in juli 2019 terecht, het was zweten geblazen.

Zo werd het op;
24 juli 35,5 graden,
25 juli 37,1 graden,
26 juli 35,6 graden
en op
27 juli 31,9 graden.

In de jaren 2017, 2012, 2011, 2009, 2007, 2005, 2004, 2000, 1998,1997,1996 kwam  het in mijn weerboeken tot geenenkele tropische dag.

Zomaar een spreuk

Heb ik net de zomerkleren uit de kas gehaald,
pas ik alleen nog maar mijn zonnebril.

Sible Waaijer