Clemens van der Zwan geeft als enige in Friesland Pukulan lessen

LEMMER – Clemens van der Zwan is in Lemmer gestart met Cabang Pukulan Kemajoranlessen. Hij is overigens in Friesland de enige docent die dergelijke lessen geeft.

Over Cabang Pukulan Kemajoran

Cabang Pukulan Kemajoran is één van de hardste Indonesische vechtkunsten. Maar het is meer dan alleen vechtkunst, het is eigenlijk een levenswijze benadrukt Clemens. Kameraadschap, spiritualiteit en voeding maken namelijk eveneens deel uit van Pukulan. Wie les wil in Pukulan is er dan ook niet zomaar van verzekerd dat hij die les ook krijgt. De leermeester bepaalt of mensen die lessen waardig zijn en of ze de juiste instelling hebben. Cabang Pukulan Kemajoran werd vaak “gespeeld” door de indo’s ( half Indonesisch, half West Europeaans). Het werd getraind “gespeeld” op de oude manier: constant, hard, en verborgen voor het publiek en de menigte. Vaak in huiskamers, tuin op zolders en garages. Ver van buitenstaanders af, op die paar mensen na die worden uitgekozen als hun leerling (familie en/of bekenden).

Geen roem en geen wedstrijdsport

Om bekendheid is het de beoefenaars ervan niet te doen. Ook trainen ze niet in grote groepen en ze zoeken geen roem in martial arts. Cabang Pukulan Kemajoran is ook geen wedstrijdsport. Er gelden geen regels, met uitzondering van die van Adat (gewoonte) en Hormat (eerbewijs), gedragsregels onder zijn spelers. De snelle/harde slagen, kniestoten, elleboogstoten en hoofdzakelijke lage trappen kenmerken de stijl. Cabang Pukulan Kemajoran spelers hebben maar een doel, het uitschakelen van de tegenstander(s). Om te beginnen zijn eerst de basistechnieken belangrijk. Afhankelijk van aanleg en eerder beoefende vechtsporten duurt het ca. ½ jaar om dit te beheersen. Daarna volgen allerlei stootoefenen, trapoefeningen, lenigheidsoefeningen, praktijkoefeningen en diverse loopoefeningen. Ook wordt veel geoefend om tegenstander uit balans te brengen, vegen en eventueel in een klem te nemen.

Interesse?

“Maar Cabang Pukulan Kemajoran is niet voor iedereen. Het is hard en kost vele jaren voordat de technieken kunnen worden toegepast. Daarom selecteer ik mensen ook echt die eventueel les bij mij willen volgen,” aldus Pelatih (leraar): Clemens van der Zwan. Wie interesse heeft kan zich bij Clemens aanmelden, waarna de selectie plaatsvindt. Dit kan via tel: 0655322835 of e-mail: cmrvdzwan@ziggo.nl.

Aanvullende informatie

Zaterdag 22 juni en zondag 23 juni is er een Kumpulan ( bijeenkomst) Pencak Silat met workshops in Kallenkote. Het festival onthult de fascinerende wereld van de spirituele wereld van de keris ( dolk) en biedt een uitgebreid programma met workshops, trainingen, demonstraties en lezingen, waarbij bezoekers kunnen deelnemen.

Zondag 13 juni 2024, 11.00 – 11.50 uur is een workshop Pukulan Kemajoran, Pendekar Robert Shwab en Guru Rene Cornelissen ( poekoelan Satria Enschede). Het hele programma is te vinden op de site van Taman Indonesia, Kallenkote.