Weerman Sible seit:”Wisselvalligheid blijft”

LEMMER – Zes weken geleden werd de 6 -weekse verwachting uitgegeven voor de week van 10-16 juni. De verwachting destijds voor de afgelopen week was dat het een iets te warme (0,5 graden) week zou worden. Werkelijkheid was dat het veel te koud was. Neerslagverwachting was normaal, de werkelijkheid was heel anders, het was een natte week

Maar weer eens een bewijs dat heel ver voorruit kijken weinig of geen zin heeft. En dan te bedenken dat er mensen zijn die al weten wat voor weer ons over 5, 10 of 15 jaar staat te wachten. We blijven daarom eerst maar eens kijken naar het weekend wat nu voor de deur staat.

Vrijdagmiddag ligt er een depressie boven Ierland, helaas hoort hier weer een buiengebied bij dus een droge dag lijkt teveel gevraagd. In de nacht van vrijdag op zaterdag activeert zich een buiengebied boven de Noordzee, dit levert nogal wat buien op. Halverwege de zaterdagochtend trekken de buien weg richting Denemarken, daarbij komt er in onze omgeving een sterke wind te staan. Wie denkt dat de laatste buien op zaterdagochtend vallen, heeft het mis want ook zaterdagmiddag en avond blijven enkele losse flodders mogelijk.

Zondag maakt de Ierse depressie nog een uitzwaairondje boven de Noordzee, gevolg is dat naast zonnige momenten de buienkans blijft.

Weekendverwachting

Vrijdag
Veel bewolking en soms een bui en slechts af en toe een klein zonnetje.
In de avond een toenemend aantal buien.
Er staat een meest matige zuidzuidwesten wind kracht 3-4.
17 graden. In de nacht van van vrijdag op zaterdag fikse buien. Wordt een natte boel (er wordt op dit moment 12-20 mm regen verwacht)

Zaterdag
In de ochtend wegtrekkende buien, daarna afwisseling van zon en nieuwe buien.
Er staat een matige tot krachtig zuidzuidwesten wind kracht 4-6.
Met 17 graden is het wat te koel voor de tijd van het jaar.

Zondag
Opnieuw een mix van wolken, zon en buien.
De wind is weer zuidzuidwest kracht 3-4, met uitschieters in kracht 5.
Het wordt weer 17 graden.

Ontwikkeling voor de volgende week

Maandag zien we nog altijd die vermaledijde Ierse depressie die ten oosten van Schotland ligt. De activiteit lijkt er wat uit te gaan. Met een beetje geluk trekken de meeste buien zuidoostelijk van ons langs. Dit is nog niet duidelijk, er ontstaat een enorm regengebied boven Duitsland.

Dinsdag zien we in de Golf van Biskaje de ontwikkeling van een nieuwe depressie. Deze depressie zorgt dinsdag in Portugal en Spanje voor slecht weer, deze moeten we in de gaten houden. Aan de andere kant ligt er op het noordelijk deel van de Noordzee nog steeds die klierende depressie die nu (vrijdag) boven Ierland ligt. Het totale plaatje ziet er vooral dinsdag later op de dag nat uit.

Woensdagmiddag trekt het regengebied langzaam wat weg, de drogere momenten zullen langer worden. Deze lichte verbetering lijkt donderdag wat door te zetten. Wie denkt dat we nu gaan overschakelen op stabiel en warm weer heeft het mis. Geduld is een schone zaak.

Verwachting voor begin volgende week

Maandag
Een afwisseling van zon en een bui.
De matige wind is zuidwestelijk kracht 3.
Het wordt maximaal 18 graden.

Dinsdag
Een mix van wolken, zon en een enkele bui. In de namiddag en avond meer regen (15-25 mm)
Er staat eerst een zwakke tot matige zuidzuidwesten wind kracht 2-3. In de middag en avond is de wind noordwestelijk kracht 3.
Temperaturen schommelen rond 20-21 graden graden.

Doorkijkje lange termijn donderdag 20 t/m vrijdag 28 juni. (Bytsje better)

In deze periode klimt de temperatuur langzaam wat uit het dal. De temperaturen gaan richting de 20-22 graden (das heel normaal). Het zonnetje krijgt wat vaker een kans, dat is al heel wat. Helemaal droog wordt het niet, want een bui is zomaar geboren.

Het wordt bruikbaar weer, de mensen die van strandweer houden met volop zomers warm weer moeten nog wel even geduld hebben

Wist u dat?
We sinds 1989 met een temperatuursprong hebben te maken. Dit komt door een verandering in de luchtdruksituatie. Door deze wijziging kwam er de afgelopen jaren veel vaker warmere lucht richting onze omgeving.

Wist u dat?
Ook sinds 1989 de zon meer scheen dan in periode 1950-1988.

Wist u dat?
Het afgelopen voorjaar van 2024 te warm is verlopen. Dit kwam vooral door de warme nachten die vaak bewolkt waren. We hebben dus opwarming waarbij de zon overdag ook aanzienlijk minder schijnt. Het is echt opvallend dat we het laatste jaar plotsklaps weer meer wolken zien.
Komt het vaker bewolkte weer van vroeger (voor 1989) weer terug?

Wist u dat?
Vorig jaar (2024) de gemiddelde temperatuur op 11-12 en 13 juni overdag gemiddeld 28,2 graden was. Deze week kwam ik dezelfde periode uit op een gemiddelde temperatuur van 16,9 graden. Dat was een heel verschil beste lezers. Normaal schommelt de temperatuur gemiddeld zo rond de 19 graden.

Weerspreuk

Hollandse regen,
valt altijd tegen.

Sible Waaijer