HBS uit Den Haag wint voor de tweede keer op rij het Douwe Boomsma Toernooi

LEMMER – Zaterdag 8 juni was de datum waar de organisatie maandenlang naar toe had geleefd, de 49e editie van het Douwe Boomsma Toernooi op de velden van sportpark De Rien in Lemmer. Naast de JO13-1 van de thuisvereniging CVVO deden nog 9 amateurverenigingen een gooi naar de kampioensschaal en de wisselbeker, en om het deelnemersveld van 16 compleet te maken namen de Betaald Voetbal Organisaties van SC Cambuur, FC Groningen, FC Emmen, Go Ahead Eagles en de debutanten FC Volendam en Sparta Rotterdam deel.

 Beker voor Douwe Boomsma

Het toernooi werd om 9.30 uur gestart met een centrale opening waarbij alle deelnemende teams één voor één werden voorgesteld aan het talrijk opgekomen publiek. De aanvoerder van titelverdediger HBS uit Den Haag overhandigde de wisselbeker aan Douwe Boomsma (de kleinzoon van één van de oprichters van CVVO) zodat alle teams hiervoor konden strijden.

1 minuut stilte

Als laatste team werd Go Ahead Eagles naar voren geroepen en namen alle aanwezigen een indrukwekkend minuut stilte in acht voor het overlijden van de eigenaar van Go Ahead Eagles, Kees Vierhouten.

Stunt

Om precies 10.00 uur begon de eerste bal te rollen en nam onder andere CVVO het op tegen FC Volendam en wist gelijk voor een stunt te zorgen door met 1 – 0 te winnen en nam hiermee een voorschot op een plaats bij de beste twee van de poule die naar de winnaarspoule zouden gaan. Na een nipte nederlaag tegen Be Quick 1887 in de laatste minuut en een gelijkspel tegen Go Ahead Eagles bleken deze vier punten uiteindelijk genoeg om als nummer 2 van de poule door te gaan naar de winnaars knock-out fase waarin ze uiteindelijk op een hele mooie en knappe 8e plaats wist te eindigen.

Wat fris

Voor de toeschouwers was het wellicht iets aan de frisse kant met de krachtige wind met af en toe een knipoog van de zon, maar voor de voetballers was het goed toeven op de velden die er fantastisch bij lagen. De wedstrijden van twee keer tien minuten werden afgewerkt met een groot aantal “balluh crew” kinderen langs de lijn met reserveballen en onder het toeziend oog van scouts van diverse BVO’s konden er in totaal 104 doelpunten worden bewonderd over drie velden.

Balans opmaken

Iets na 13.00 uur konden de rekenmeesters aan het werk en kon de balans op worden gemaakt in elke poule om te bepalen wat voor elk team het vervolg zou zijn in de finaleronde waarin elk team opnieuw drie wedstrijd zou gaan spelen en dit betekende: erop of eronder!

Lunch

Tijdens de pauze van een klein half uur kregen de deelnemende spelers en stafleden een lunch aangeboden van de commissie, dit was mede mogelijk door Jumbo Lemmer. Ook was Menno Bakker van Werkfruitbox bereid gevonden om elk team te voorzien van heerlijk fruit, ook konden de bezoekers hiermee worden verrast en smikkelden ze rustig mee. Waarvoor dank!

Hapje en een drankje voor de bezoekers

De bezoekers konden in de kantine terecht voor een hapje en/of een drankje en de barbecue waar heerlijke broodjes worst en hamburgers te koop waren (met dank aan Keurslagerij ’t Plein te Lemmer).

Strafschoppen

Ook in de middag waren het bijna allemaal spannende wedstrijden in het heetst van de strijd die regelmatig met strafschoppen beslist moesten worden. Dit bracht allerlei emoties met zich mee van juichende spelers die de keeper bedolven tot grote tranen bij de verliezende partij.

Halve finales

Om 15.30 uur werden de halve finales gespeeld en bleken de amateurverenigingen de BVO’s achter zich te hebben gelaten, wat gezien de leeftijden van de spelers van die ploegen logisch is omdat die grotendeels met JO12 spelers aanwezig waren. In de ene halve finale speelde titelverdediger HBS uit Den Haag tegen AFC uit Amsterdam die door eerstgenoemde werd gewonnen met 2 – 0.

De andere halve finale moest uiteindelijk worden beslist na strafschoppen omdat de reguliere wedstrijd doelpuntloos bleef waarin AFC ’34 uit Alkmaar de zenuwen het beste onder bedwang bleek te hebben tegen Fortuna Wormerveer.

Troostfinale

De troostfinale om plaats 3 en 4 werd dus gespeeld tussen AFC en Fortuna Wormerveer en de bronzen medaille ging naar de Amsterdammers door een 1 – 0  overwinning. Om iets over half 5 was het dan tijd naar de wedstrijd waar alle aanwezigen naar uitkeken: de finale.

Wie wordt de grote winnaar?

Na een spannende wedstrijd waarin de Alkmaarders in de eerste helft de voorsprong namen kwamen de Hagenezen in de tweede helft goed terug en wisten de 1 – 1 op het scorebord te zetten. Ondanks een aantal kansen aan beide kanten om de wedstrijd te beslissen in de twintig minuten speeltijd gingen we met zijn allen naar de ultieme climax en moesten strafschoppen bepalen wie de grote winnaar zou gaan worden van de 49e editie van het Douwe Boomsma Toernooi.

Lange penaltyserie

De spelers hadden de emoties en de zenuwen goed onder controle en dus stond de aanwezigen een lange penaltyserie te wachten die uiteindelijk door HBS uit Den Haag werd beslist kon de commissie met een grote schare vrijwilligers het podium op gaan bouwen voor de prijsuitreiking.

Applaus

Voorzitter Peter vroeg allereerst een groot applaus voor de scheidsrechters, de vele vrijwilligers, de mensen in de kantine die zorgen voor een hapje en een drankje, de Dienst Medische Hulpverlening (DMH uit Garyp) onder leiding van Frank en voor de “Balluh Crew”.

Afscheid Eldert Roelevink

Vervolgens was het tijd om afscheid te nemen van Eldert Roelevink, die na vijf jaar als commissielid een nieuwe uitdaging in Groningen aan zal gaan.

Douwe Boomsma nam ook plaats op het podium en kon de Fair Play Cup uitreiken aan Sparta Rotterdam, die door de scheidsrechters werd aangewezen als meest sportieve. Maar het moet worden gezegd, deze prijs had net zo goed aan de overige 15 teams uitgereikt konden worden.

Beste keeper

De beste keeper van het toernooi werd Senna Ekkel van Fortuna Wormerveer en de beste speler werd de aanvoerder van AFC ’34: Massin Ben Amar.

“Geslaagd toernooi”

“Als organisatie kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd toernooi met veel waardering vanuit de deelnemende ploegen en de bezoekers en hier mogen we dan ook erg trots op zijn. We hebben vele complimenten mogen ontvangen voor de professionele aanpak van begin tot het eind van het toernooi en de extra aandacht voor de deelnemende teams door middel van het aanbieden van een gezonde lunch en fruit” aldus Peter Koehoorn, voorzitter van de organiserende commissie die verder bestaat uit de eerder genoemde Eldert, Lieuwe van der Bijl, Rob Kuipers en David Bruinenberg.

Jeugdfonds

“Dit jaar hebben we voor het eerst een maatschappelijk doel gekoppeld aan het toernooi: het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit omdat we als commissie van mening zijn dat het belangrijk is dat ieder kind moet kunnen sporten. Helaas is dit in de praktijk niet voor iedereen mogelijk, omdat bijvoorbeeld de financiële middelen hiervoor ontbreken. Het fonds betaalt in voorkomende situatie de contributie aan de club en benodigdheden zoals voetbalkleding of scheenbeschermers”.

Uitslag van de 49e editie van het Douwe Boomsma Toernooi:

  1. HBS (Den Haag)
  2. AFC ’34 (Alkmaar)
  3. AFC (Amsterdam)
  4. Fortuna Wormerveer (Wormerveer)
  5. Quick Boys (Katwijk)
  6. FC Emmen (Emmen)
  7. Be Quick 1887 (Haren)
  8. CVVO (Lemmer)
  9. HV & CV Quick (Den Haag)
  10. SC Cambuur (Leeuwarden)
  11. Quick ’20 (Oldenzaal)
  12. Sparta Rotterdam (Rotterdam)
  13. Alphense Boys (Alphen aan den Rijn)
  14. FC Groningen (Groningen)
  15. FC Volendam (Volendam)
  16. Go Ahead Eagles (Deventer)

Volgend jaar de 50e editie

Volgend jaar staat de jubileumeditie van het Douwe Boomsma Toernooi op de agenda, want dan is het tijd voor de 50e editie die in juni 2025 plaats zal gaan vinden (de exacte datum is nog niet bekend).

Meer informatie

Nieuwsgierig naar alle gemaakte foto’s door Christina van der Bijl van Klankbyld?

Ga dan naar onze social media pagina’s en volg ons op Instagram en Facebook.