Wanneer moet uw roldeur vervangen worden?

U heeft een oudere roldeur of overheaddeur die niet meer volledig aan uw wensen voldoet. Misschien hapert de deur af en toe, of past de uitstraling niet langer bij uw pand. Maar wanneer is het tijd om de roldeur te vervangen? Bert Tiemessen, verkoopspecialist bij Rolflex, fabrikant van de Compact deur, geeft hier inzicht in.

Wanneer moeten roldeuren vervangen worden?

Volgens Bert Tiemessen is er geen standaardregel voor het vervangen van een roldeur. “Uiteraard moet u nadenken over vervanging als de deur onherstelbaar beschadigd is en niet meer gerepareerd kan worden. Er zijn echter ook situaties waarin het niet direct duidelijk is wat de beste keuze is. De staat van de deur, functionele en esthetische wensen, en isolatie zijn allemaal factoren die een rol spelen. Als de huidige deur aan alle kanten tocht, leidt dat bijvoorbeeld tot hogere stookkosten, wat vervanging verstandig maakt.”

De staat van de deur

Verhalen van deuren die na 20 jaar gebruik pas problemen beginnen te vertonen, zelfs zonder veel onderhoud, zijn niet ongewoon. “Onze bedrijfsdeuren zijn ontworpen om lang mee te gaan, en met goede installatie en onderhoud doen ze dat ook,” aldus Tiemessen. “Leeftijd zegt niet alles. Veel onderdelen kunnen vervangen worden, zoals motoren, kabels en panelen, waardoor de deur weer als nieuw kan functioneren. Maar als de deur na jaren van dienst niet meer soepel loopt, regelmatig defecten vertoont, en u steeds een monteur moet inschakelen, is het vaak tijd om over vervanging na te denken, vooral als uw functionele wensen ook veranderd zijn.”

Functionele wensen ten aanzien van de deur

Vaak is de deur geplaatst door een vorige eigenaar of huurder, of is het gebruik van het pand veranderd. Hierdoor kunnen uw functionele wensen verschillen van wat de huidige deur biedt. “Misschien wilt u meer lichtinval door vensters of gemakkelijke toegang via een loopdeur. Hoewel deze toevoegingen ook bij een oudere deur mogelijk zijn, is het vaak interessanter om een nieuwe deur te installeren die volledig aan uw wensen voldoet.”

Esthetische wensen ten aanzien van de deur

De buitenkant van de deur kan veel verraden over de leeftijd. “Oudere deuren vertonen vaak slijtage aan de verflaag, vooral als ze zijn blootgesteld aan felle zon en extreme weersomstandigheden. Wanneer u klanten ontvangt, kan een verouderde deur een storende factor zijn. Hoewel schilderen een optie is, zijn er vaak ook andere gebreken of wensen die vervangen aantrekkelijker maken.”

Slechte isolatiewaarde en tocht

Een slecht geïsoleerde deur leidt tot hogere energiekosten doordat warmte verloren gaat. “Daarnaast kunnen tochtige deuren bijdragen aan hoger ziekteverzuim onder uw medewerkers. Het is dus verstandig om een deur met slechte isolatiewaarden te vervangen om deze problemen te voorkomen.”

De combinatie bepaalt: vervangen of niet?

“Het is vaak een combinatie van factoren die bepalen wanneer een roldeur vervangen moet worden,” zegt Tiemessen. “Als er veranderde wensen zijn en de deur functioneert niet meer optimaal, kan vervanging de beste optie zijn. Een grondige renovatie of extra investeringsruimte kan de beslissing versnellen.”

Advies bij twijfel

Als u twijfelt over vervanging, kijkt u eerst naar de laatste onderhoudsbeurten. Zijn er verslechteringen geconstateerd of loopt de deur nog soepel? Vraag enkele offertes op voor een nieuwe deur en vergelijk deze met de kosten van aanpassingen aan uw huidige deur. Dit geeft inzicht in de kosten en helpt bij de beslissing.

Voordelen van een nieuwe deur

“Een nieuwe deur past beter bij de actuele wensen en biedt vaak betere isolatie, wat energie bespaart. Moderne deuren zijn ook beter beveiligd tegen inbraak en beknelling en bieden meer bedieningsopties, zoals afstandsbediening en automatische bediening.”

Tips voor de lezer

Let goed op het ruimtegebruik van de nieuwe deur. “Niet elke deur past overal. Gebruikt u nu een schuifdeur of roldeur die weinig ruimte inneemt, dan kan een standaard deur te veel ruimte vragen. Overweeg in dat geval een ruimtebesparende deur zonder plafondrails maar met moderne isolatie. De Compact deur van Rolflex is hier een goed voorbeeld van en wordt vaak gebruikt bij het vervangen van roldeuren. Ik adviseer u graag over de mogelijkheden van deze unieke deur.”

Met dit advies kunt u een weloverwogen beslissing nemen over het vervangen van uw roldeur, passend bij uw wensen en situatie.

Externe content