35 jarig bestaan van de Zonnebloem afdeling Lemmer gevierd met leuke dag

Eerst gezellig lunchen met elkaar, daarna nog een mooie sketch en de afsluiting met koffie, thee en wat lekkers.

LEMMER – Woensdag was het feest bij de Zonnebloem afdeling Lemmer. Op die dag werd gevierd dat de afdeling Lemmer werd opgericht op 7 maart 1989 en dit jaar dus 35 jaar bestaat. De landelijke Zonnebloem is 40 jaar daarvoor opgericht en bestaat dus dit jaar 75 jaar. Dubbel feest dus voor de afdeling Lemmer. In totaal 40 gasten hadden zich opgegeven voor de dag die werd gehouden in Us Haven in Lemmer. Helaas waren er een paar afvallers wegen ziekte.

Lunch en sketch

De gezellige dag die werd aangeboden door de Zonnebloem bestond uit een bijeenkomst met lunch en een mooi optreden van het stuk Dinner for One door Saakje Bakker als barones Miss Sophie en Jetze Keizer als haar trouwe butler James. Deze twee hebben al heel veel ervaring in het opvoeren van diverse theater stukken. Sjouke Boschma ontwerpt, maakt en verhuurt anomatronics, theatertenten en gerelateerde materialen. Hij gaat verder dan alleen dat en is partner bij verschillende evenementen met ook zijn inbreng van knotsgekke en leuke ideeën. Sjouke combineert zijn creativiteit met zijn technische achtergrond in kunststoffen, chemie, elektronica en werktuigbouwkunde. Sjouke schonk zijn bijdrage aan dit stuk belangeloos. Dit deden de acteurs eveneens. Na het stuk waarbij veel werd gelachen was er nog koffie en/of thee met soesjes. Vervolgens werd de dag afgesloten en zijn de gasten weer huiswaarts vertrokken met nog een kleine attentie in vorm van zonnebloem zaadjes met een potje.

Initiatiefnemer

Initiatiefnemer voor de afdeling Lemmer is Froukje van der Bijl. Samen met de Janneke Roelevink werd de afdeling opgericht. Het bestuur werd gevormd met Froukje als voorzitter, Gooitske Muskee als secretaris en Janneke als penningmeester. Verder werden vrijwilligers gevraagd om te helpen bij de huisbezoeken en de activiteiten die men wilde organiseren.. Er meldden zich in eerste instantie 4 vrijwilligers en dit steeg gestaag. In 2009 had men 34 vrijwilligers en op dit moment schommelt het steeds tussen de 25 en 30 personen

Lemster ondernemers

De afdeling Lemmer zocht toenadering tot de Lemster ondernemers om hen te ondersteunen naast de jaarlijkse lotenverkoop. Van die plaatselijke verkoop krijgt men een flink gedeelte van de opbrengst. Tevens worden de giften van gulle Lemsters goed besteed. Al het geld dat binnenkomt moet ook besteed worden in hetzelfde jaar; het mag niet als reserve worden gehouden en hier wordt ook op toegezien.
Froukje van der Bijl is nog steeds vrijwilliger bij de afdeling. Naast het voorzitterschap heeft ze ook in een tal van commissies gezeten en op dit moment is ze nog deel van de bezoekcommissie.

Tal van activiteiten

De Zonnebloem Lemmer heeft jaarlijks tal van activiteiten, bezoeken aan musea, bingo, toerritjes in de nabije omgeving, vaartochten, de Tulpentocht in de polder en uiteraard een jaarlijks etentje tijdens de Kerst.
Het aantal gasten of liever deelnemers van de afdeling Lemmer is meestal rond de 100 personen. Het zijn in het algemeen oudere mensen, hoewel ook jongeren van harte welkom zijn. Zij hebben ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de activiteiten van Afdeling Jong Friesland. Aanmeldingen komen binnen via de familie, huisarts, Thuiszorg of kerkelijke instanties.

Meegaan met de tijd

De Zonnebloem gaat wel met de tijd mee en zij heeft de verplichting zich te houden aan alle regelgeving die rond verenigingen en stichtingen wettelijk zijn vastgelegd. Daarnaast is in de laatste jaren gewerkt aan NOVA, een complexe administratie die door elke Zonnebloemafdeling wordt gehanteerd. De afdeling Lemmer heeft de laatste jaren ook enkele veranderingen ondergaan waardoor om het geheel soepeler te laten verlopen. Achter de schermen werken de commissies aan de loterij, vakanties, huisbezoeken en de activiteiten. Om dit moment wordt de organisatiestructuur gewijzigd. Over 4 jaar zal er 1 bestuur zijn in de gemeente De Fyske Marren. De afdelingen worden dan geleid door een coördinator met daaronder de commissies/vrijwilligers.