Weerman Sible seit:”Komende week rustig, droog en vaak zon”

De komende week gaat het Lemster skutsje weer los tijdens Lemmer Ahoy. Hoewel: volgens Sible kan er wel eens veel te weinig wind staan.

LEMMER – Het afgelopen weekend bracht ons,  zoals verwacht, van alles wat. De verwachting kwam aardig uit. Toch is en blijft het altijd weer spannend wat er van een verwachting terecht komt. Maar goed dit is nou de charme van een weerbericht en is dan ook mijn reden het weer te volgen. Er gebeurt altijd wat. Komende week krijgen we bezoek van een hogedrukgebied.

Op deze maandag ligt er een koude putje (kou in de bovenlucht) boven het westen van Frankrijk en de kanaal zone. Die zorgt ervoor dat het zuiden van Nederland de grootste kans op regen heeft. Wij zitten in het noorden wat gunstiger. Dit komt door voorzichtige luchtdrukstijgingen boven het Noorse Stavanger.

Ja, en dan zien we dinsdag dat de natuur begint aan de bouw van een hogedrukgebied. De steigers voor de opbouw staan in de omgeving van Ierland/Schotland. Door de bouw trekt het koude putje boven het westen van Frankrijk richting de Alpen, in die gebieden valt veel regen. Bij ons blijft het lekker droog.

Woensdag wordt het hogedrukgebied sterker en ligt boven Birmingham. Aan de andere kant produceert het koude putje boven Duitsland nog altijd enkele buien. Ik denk dat we van deze buien geen last krijgen.

Tja, en dan was afgelopen vrijdag nog de verwachting dat het hogedrukgebied donderdag (Hemelvaartsdag) door zou trekken richting Denemarken. Op deze maandag lijkt het hogedrukgebied wat meer voor de kust van Nederland te blijven hangen. In dat geval is er niet al teveel wind, de windrichting is nog niet zeker. Wat wel zeker is, is dat we het zonnetje regelmatig zien en dat het droog blijft. Vrijdag verandert er niet al te veel het blijft rustig en droog weer.

Weekverwachting

Maandag
Droog met af en toe mooie zonnige momenten.
De wind is meest matig en komt uit het oostnoordoosten kracht 2-3.
Met 18 graden is het aangename toeven buiten de deur.

Dinsdag
Droge dag met regelmatig zon.
De wind is matig en komt uit noordnoordwest kracht 3.
Het wordt een graad of 17.

Woensdag
Weer een droge dag met mooie zonnige momenten.
De wind is matig en komt meest uit het noorden tot noordwesten kracht 3.
Het wordt maximaal 16 graden.

Donderdag: Lemmer Ahoy weinig wind voor de skûtsjes

Donderdag (weinig wind??)
Droog met regelmatig een lekker zonnetje.

Er zijn op dit moment 2 windopties:

Variabel kracht 1-2.
of
De wind is eerst noordelijk kracht 2, later wat vaker westnoordwest kracht 2-3.
16 graden.

Vrijdag (rustig weer)
Droog met een mix van wolken en zon.
De wind is west, later meer west noordwest kracht 2.
Met 17 graden hebben we geen klagen.

Een droog weekend

Tijden het weekend zien we dat het hogedrukgebied zich iets in noordelijke richting verplaatst. Het lijkt zaterdag een positie te zoeken in de omgeving van New Castle, hierdoor blijft de wind flirten met de noord tot noordoost of noordwesthoek. Zondag lijkt de kracht van het hogedrukgebied wat minder te worden, toch blijft het sterk genoeg om ons te behoeden tegen buien of regengebieden. De verwachting is dus zeker niet ongunstig.

Zaterdag (weer rustig)
Een mix van wolken en zon.
Het blijft waarschijnlijk droog.

In de ochtend een zwakke en variabele wind kracht 1-2, in de middag meer noordnoordoost kracht 2.
of
in de ochtend noordnoordwest kracht 2,in de middag wat vaker kracht 3.
Het wordt een aangename 17 graden.

Zondag
Af en toe zon met een hele hele kleine buienkans.
De wind is noordnoordwest kracht 2, of noordoostelijk kracht 3.
16 graden.

Doorkijkje lange termijn maandag 13 t/m vrijdag 17 mei

Na het komend weekend proberen lagedrukgebieden wat meer invloed te krijgen. Gelukkig ligt er boven het noorden van Europa nog een hogedrukgebied. De grote vraag is wie de meeste invloed gaat krijgen. Volgens de Amerikaanse weermodellen van deze maandagochtend lijkt het hogedrukgebied boven het noorden van Europa een flinke vinger in de pap te krijgen. Laten we het hopen dat dit gaat gebeuren de kans daarop is op dit moment 60%.

Wist u dat?
Het vandaag 26 jaar geleden op 6 mei 1998 herfstachtig weer was. Er stond een krachtige zuidwesten wind met temperaturen van 13 graden. Het opvallende was dat het enkele dagen op 11 en 12 mei tropisch warm was met respectievelijk 30 en 31 graden.

Wist u dat?
Dat we 6 jaar geleden (2018) een prachtige periode beleefden: het waren dagen met veel zon en zomerse temperaturen van rond de 25 graden. Enkele dagen later was het koud met maar 12 graden.

Wist u dat?
Vorig jaar in de maand mei de wind 86 % van de tijd uit het noorden waaide.

Wist u dat?
Het tijdens de eerste 5 dagen van mei 2024 overdag ruim 3 graden te warm was. In de nachten liggen we 2,5 graad boven de normale norm. We hebben dus weinig te klagen beste lezers.

Weerspreuk

Roept de houtduif keer op keer,
dan komt er vast en zeker mooi weer.

Sible Waaijer