Weerman Sible seit:”Deze week kil, buiig en af en toe veel wind”

Van prachtig en zonnig naar herfstig weer deze week. Foto Lemsternijs

LEMMER  – Wat heb ik afgelopen zaterdag veel blije mensen gezien en gesproken. Waarom? Het was gewoon heerlijk weer op zaterdag waarbij het 20 graden werd. Kritisch als ik ben vond ik toch wel dat er nog al wat hoge bewolking was. Een strakke blauwe lucht zat er niet in.

Over bewolking gesproken: ik heb het gevoel dat er soms wolken worden gemaakt. Waarom? Nou om het simpele feit dat de zon de afgelopen maanden heel wat snipperdagen heeft opgemaakt. Hij scheen wel heel erg weinig, wellicht voel en zie ik dat helemaal verkeerd !! In de nacht van zaterdag op zondag heeft de wind de westhoek opgezocht. Daardoor werd het zondag duidelijk minder warm, met ruim 13 graden was het 6-7 graden kouder dan op de zaterdag.

Hoe gaat het de komende week nou verder?

De komende week heeft de zon ook weer moeilijke dagen, want we komen de komende week onder invloed te liggen van een depressie. De depressie ligt maandagmiddag ten noorden van Schotland een trekt in het eerste deel van de week naar Polen. Wij liggen in een koude achterkamer van de depressie, vanuit deze kamer worden er zeker maandag en dinsdag buien, en een koude noordwester geserveerd.

Woensdag komt er vanaf de oceaan een hogedrukgebied richting onze omgeving. Deze duwt de depressie nog wat verder weg. Hierdoor leek de weg vrij te komen voor langere droge periodes. Toch heb ik op basis van de weerkaarten van deze maandagochtend mijn grote twijfels en ga ik toch maar voor een paar buien.

Wie denkt dat het dankzij het hogedrukgebied dan ook meteen warmer wordt, heeft het gruwelijk mis want het blijft alleen maar kil buiten de deur. Woensdag en donderdag blijft het koud, waarbij donderdag een droge dag zou kunnen opleveren. Vrijdag probeert een nieuwe buienstoring met meer wind door de mazen van het hogedrukgebied te glippen.

Weekverwachting

Maandag (steeds onvriendelijker)
Een afwisseling van zon en vele buien (sommige met hagel en onweer)
Wind is eerst zuidwest kracht 4-5 met uitschieters in kracht 6.
In de middag ruimt de wind naar het westen en wordt vrij krachtig tot hard kracht 5-7, wellicht komt het zelfs tot uitschieters in kracht 8
Met 10 graden is het een koude gure dag. Maandagmiddag, avond en in de nacht van maandag op dinsdag kans op sterke windstoten.

Dinsdag (guur)
Het is weer een gure dag met mooie wolkenpartijen en buien
De wind is nu meer noordwest tot noord, kracht 4-5 met nog enkele uitschieters in kracht 6.
Het is opnieuw fris met maximaal 10 graden.

Woensdag (minder wind)
Af en toe zon met opnieuw enkele buien.
Er staat een matige noordwest tot noorden wind kracht 3-4.
Het is koud april weer met maximaal 9 graden.

Donderdag (betere dag)
Af en toe zon en een grote kans op een droge dag
De wind is meest noordwestelijk kracht 3-4.
10 graden.

Vrijdag (meer wind en weer enkele buien)
Een gure dag met af en toe enkele buien.
De wind is noordwestelijk kracht 4-5 met uitschieters in kracht 6 en 7.
Fris met 10 graden.

Weekendontwikkelingen (bytsje better)

Op de eerste dag van het weekend hebben we dankzij een wegtrekkende buienstoring nog kans op een enkele bui maar dat zal niet al teveel meer voorstellen. Zondag komt het hogedrukgebied vanaf de Britse eilanden dichterbij. Dat is goed nieuws want de buien verdwijnen van het weertoneel.

Zaterdag
Een mix van wolken, zon en misschien nog een enkel buitje!!
Er staat weer een koude noordnoordwesten wind kracht 4-5.
Het wordt maximaal 9 graden.

Zondag
Een afwisseling van wolken en wat zon.
De matige wind is noordwestelijk tot noord, misschien zelfs wel even noordnoordoost kracht 3-4.
Met 13 graden hebben we normalere temperaturen.

Doorkijkje lange termijn

In de periode van 22 t/m 28 april lijkt de natuur een beetje door te rommelen. We zien geen sterk hogedrukgebied dat ons veel en voorjaarswarmte gaat geven. Heb ook niet het idee dat de depressietrein op volle toeren draait. Het wordt een beetje tusken beide waar. Vrij vertaald is dit een beetje van dit en een beetje van dat.

Wist u dat?
We op 14 en 15 april 1999 hadden te maken met diverse hagel-, en natte sneeuwbuien. Dit was best wel even wennen want op 2 april hadden we een zomerse dag met bijna 22 graden. Jaja, dat zijn nog eens verschillen.

Wist u dat?
Het vandaag 19 jaar geleden op 15 april fantastisch weer was. Het was met bijna 24 graden veel en veel te warm voor de tijd van het jaar.

Wist u dat?
We vorig jaar in de maand april 4 nachten hadden met lichte vorst. In 203 hadden we zelfs 9 nachten met lichte vorst. Dit jaar (2024) staat de teller nog op 0. Blijft dit zo? Of komt deze week in een rustige en heldere nacht zomaar een nachtvorstje?

Wist u dat?
De maan, maandagavond om 21.13 uur maandagavond haar 1e kwartier fase bereikt. Het is maandag dan ook een goede dag om een tuin te bemesten of je kamerplanten extra te voeden. Tis maar even een weetje.

Weerspreuk

Drinken en snateren/plonsen en duikelen eend en gans,
dan is er voor regen een grote kans.

Sible Waaijer