Weerman Sible seit:”Eerste deel van de week vaak droog”

Prachtige rode luchten. Foto Sible Waaijer

LEMMER – Het afgelopen weekend hadden we zoals beloofd een fris en buiig weertype. Zo begon het weekend rood-oranje getint. Moeder natuur schotelde ons vrijdagavond een lichtshow op. Er gebeurde zaterdag en zondag van ook van alles. Zo vielen er diverse buien met hagelgekletter en
er was ook een klap onweer te horen. Dit was een teken dat de bovenkamer van de atmosfeer erg koud en dus onstabiel was.

Verder waren er prachtige fotogenieke buienwolken te zien, ook stond er vooral in buien een vervelende koude wind. Zoals eerder geschreven dit hoort gewoon nog thuis in de maand maart. We moeten niet in paniek raken in deze veel te zachte maart maand.

Tja en dan was er nog meer nieuws. In de nacht van vrijdag op zaterdag is er een zonneuitbarsting geweest. Sindsdien is er een zonnestorm onderweg naar de aarde. Mogelijk is er in de nacht van maandag op dinsdag kans op noorderlicht. We hebben dan wel een heldere lucht nodig en natuurlijk hebben we al veel licht want we hebben volle maan. Hoe gaat het nou deze week verder?

Op deze maandag valt op dat de wind is is afgenomen, zeker als je het vergelijkt met het afgelopen weekend. Daardoor voelt het buiten de deur wat minder guur aan. De depressie met de gure wind en buien ligt inmiddels boven Tsjechië en Slowakije.

Wij liggen in Lemmer en omgeving op een soort van vluchtheuvel met wat rustiger en droger weer. Als we naar het westen kijken dan zien we boven Ierland een nieuwe depressie liggen. De regen die bij deze depressie hoort, bereikt ons maandag niet.

Dinsdag zakt de Ierse depressie iets naar het zuiden. Omdat wij aan de oostkant van de depressie liggen draait de wind bij ons naar het oostzuidoosten. Het mooie voor ons is dat de regen ons weer niet gaat bereiken. Het regengebied trekt naar Frankrijk, Spanje en Portugal.

Als je dan denkt dat de Ierse depressie woensdag van de weerkaarten verdwijnt, heb je het mis. De depressie wordt woensdag van nieuwe brandstof voorzien en begint aan een soort van tweede leven. Er ontstaat een nieuw regengebied en ook de wind trekt op de oceaan aan. Het wordt woensdag spannend of het droog zal gaan blijven, want er komt door de activering van de depressie meer druk op de ketel. De depressie zorgt donderdag voor wat buien en een toenemende wind.

Vrijdag trekt de Ierse depressie zich iets terug de oceaan op. Het is nu nog onzeker wat voor uitwerking dit zal hebben op ons weer. Blijft het Goede Vrijdag droog of niet? Op dit moment denk ik van niet.

Weekverwachting

Maandag
Droog met een afwisseling van wolkenvelden en zon.
De wind is eerst westzuidwest kracht 2-3. In de loop van de middag en avond draaiend naar noordoost tot zuidoost kracht 2.
Met 10 graden hebben we gewone maarttemperaturen.

Dinsdag
Droog met een mix van wolken en zon.
De wind is matig en komt uit het zuidoosten kracht 3-4.
Het is zachter met 13 graden.

Woensdag
Droog met een mix van veel wolken en soms wat zon.
De wind is matig en komt uit het zuidzuidwesten kracht 3-4.
Het is met 12 graden aan de zachte kant.

Donderdag
Een mix van zon, wolken en enkele buien.
De zuidzuidwesten wind is matig tot vrij krachtig kracht 4-5.
Het wordt maximaal 12 graden.

Vrijdag
Vooral in de ochtend af en toe regen.
In de middag en avond droger met soms wat zon.
De matige wind wind komt uit zuidoost tot zuidwest kracht 3-4.
Het wordt weer een graad of 12.

Weers ontwikkelingen voor het komende Paasweekend ??

Zaterdag lijkt zich vanuit de moederdepressie die ten zuidwesten van Ierland ligt, een nieuwe telg te ontwikkelen. Deze jonge telg is onberekenbaar. Paaszondag wordt het nog onzekerder op het weertoneel. Houden we last van de jonge telg die boven het noorden van Duitsland ligt? Of blijft het aan de warme en droge kant van de moederdepressie die boven Ierland ligt?

Paasmaandag lijkt de Ierse depressie zijn invloed wat uit te breiden tot over onze omgeving waarbij vooral later op paasmaandag de kans op regen weer wat groter wordt.

Zaterdag
Af en toe een paaszonnetje, een droogweer garantie geef ik niet want de jonge telg waar ik over schreef kan voor een bui zorgen.
De wind is variabel zowel van richting, als in sterkte.
Met 15 graden is het heerlijk zacht buiten de deur.

Paaszondag

Optie 1
Af en toe zon met vooral in de ochtend enkele buien.
Er staat een matige noordnoordwesten wind kracht 3-4.
In dit scenario wordt het 11 graden.

Optie 2
Droog met vooral in de ochtend veel zon.
In de middag blijft het droog maar komen we wel meer wolken.
Bij deze optie is de wind oostzuidoost kracht 3-4.
Het wordt hierbij dan ook een stuk zachter met maar liefst 16 graden.

Paasmaandag
Veel bewolking met later op de dag grotere kans op regen.
De wind wordt waarschijnlijk oostnoordoost waarbij de temperaturen zo schommelen rond de 12-13 graden.

Wist u dat?
Het vandaag 26 jaar geleden op 24 maart 1998 in de ochtend ruim -3 graden was.

Wist u dat?
Het vandaag 19 jaar geleden op 24 maart warm voorjaarsweer was met ruim 19 graden.

Wist u dat?
Het 9 jaar geleden op 24 maart 2013 erg koud was: het vroor bijna 5 graden. De laatste week van maart verliep destijds koud.

Wist u dat?
Dat er in de huidige maart maand tot nu toe 25 mm is gevallen. Op basis van de laatste 30 jaar hebben we recht op 49 mm regen. Vorig jaar was het natter met over de hele maand 89 mm regen. Maart 2011 was een erg droge voorjaarsmaand met maar 9 mm regen.

Spreuk

Gaat de wind met de kippen te bed,
dan staat hij er morgen ook mee op.

Sible Waaijer