NLdoet: met hulp uit Brussel tot de knietjes in de modder

Bij het Papagenohuis kunnen ze nog steeds wel wat hulp gebruiken. Foto Papagenohuis

LEMMER – Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart was het tijd voor NLdoet 2024. In Lemmer waren er 3 instellingen waar je mee kon helpen om bepaalde klussen uit te voeren. De opkomst was wisselend in aantallen, maar bij overal werd hard gewerkt!

Volkstuinvereniging Lemmer (zaterdag 16 maart)

Bij Volkstuinvereniging Lemmer waren maar liefst 22 vrijwilligers aanwezig, waarvan 4 mensen van AZC Balk. Het weer was prachtig en samen met de vrijwilligers is er erg veel werk verzet. Er zijn tuinen schoon gemaakt, het fietspad en het parkeerterrein zijn verbreed en de keet is verplaatst door Maatschap van Ginkel. Naast de overweldigende mankracht, werd er op een andere manier ook nog extra gedaan door bedrijven om NLdoet een waar succes te maken:

  • Renewi sponsorde het granulaat voor het verbreden van het parkeerterrein
  • De Welkoop in Lemmer schonk de volkstuinvereniging een nieuwe kruiwagen.
  • Thee, cake, broodjes, suiker en koffiemelk werden aangeboden door Jumbo Lemmer.

De dag was geslaagd. Zo geslaagd dat Volkstuinvereniging Lemmer vaker kluszaterdagen in gaat voeren. Ze zijn er blij met de hulp tot nu toe en hopen tot snel ziens!

Zeekadetkorps Lemmer (zaterdag 16 maart) met hulp uit Brussel

Zaterdag was er NLdoet aan boord bij het Zeekadetkorps Lemmer. Er werd druk geklust door veel vrijwilligers. De eigen Lemster kadetten hadden ondersteuning gekregen van hun Belgische collega’s uit Brussel. Ook waren er mensen uit Lemmer en omstreken om te helpen.

Beide zeilvletten zijn voorzien van nieuwe vlonders, zodat de jeugd dit jaar weer kan zeilen op het IJsselmeer. Op de brug zijn houtenlatten geplaatst om te voorkomen dat er vuil blijft hangen aan de brug. Ook zijn er veel achterstallige klussen opgepakt. “NLdoet heeft een flinke boost gegeven aan het behoud van ons varend “clubhuis”. Iedereen die geholpen heeft heel erg bedankt,” aldus de zeekadetten.

Papagenohuis Fryslân (vrijdag 15 en zaterdag 16 maart)

De tuin bij het Papagenohuis Fryslân omtoveren van een ‘ruige bouwplaats’ tot ‘paradijselijke plek’ waar je tot rust kunt komen en kunt genieten van alles wat de moestuin schenkt is ..een uitdaging. En dat is een understatement. Het plan stond op papier en is bedacht en uitgewerkt door één van de begeleiders van De Heeren van Zorg binnen het Papagenohuis Fryslân. In het afgelopen jaar werd er zo nu en dan al eens geschoffeld door de bewoners met hun begeleiders. Maar echt op gang kwam het plan nog niet. Ze konden daar dus wel wat extra hulp gebruiken!

Een daadkrachtige vrouw

“NL-Doet is natuurlijk een uitgelezen moment om met vereende krachten de handen uit de mouwen te steken. Dus daar schreven wij op in. Vrijdag 15 maart liep er één daadkrachtige vrouw met haar schep door de prachtig gerestaureerde kerkzaal, op weg naar de tuin. Deze mevrouw heeft ons ontzettend goed geholpen om de eerste moestuinbakken op hun plek te zetten. Keihard heeft zij samen met een begeleider deze middag gewerkt om het begin van ons tuinplan neer te zetten. Echt hartstikke fijn!” stelt de organisatie.

“Op zaterdag 16 maart stonden er vier dames voor de zijdeur te wachten tot iemand ze naar binnen liet. De bel deed het niet goed, dus zij hadden geduld nodig. Gelukkig lieten deze vrouwen zich niet snel ontmoedigen. Het motto ‘de aanhouder wint’ hadden ze vast in hun achterhoofd en was een voorbode van hun doorzettingsvermogen. Deze dames zijn bekenden van het Papagenohuis Fryslân.  Ze zitten in het vaste haakclubje wat wekelijks bij elkaar komt in het Papagenocafé. Geweldig dat zij ook mee wilden helpen met de tuin! Na een kop koffie stonden ze moedig met hun tuingereedschap in de hand onze ‘tuin’ te overzien. Werk aan de winkel!”

Met de panty aan op de knieën in de modder

“Dapper stroopten ze hun mouwen op en stapten zo met hun schoenen de modder in. Er is gespit, geschoffeld, opgeruimd en ze hebben samen met een begeleider de resterende moestuinbakken geplaatst. Soms zelfs met panty’s op de knieën in de modder! Ware heldinnen! Langzaamaan krijgt de tuin z’n vorm. We hebben geduld nodig en gaan stapje voor stapje verder. Dat zijn we natuurlijk gewend. We zijn dankbaar voor de geboden hulp van de vijf vrouwen tijdens NL-Doet! Echt ontzettend lief. Volgend jaar zal de tuin waarschijnlijk iets gemakkelijker zijn om bij te houden, het plan zal dan hopelijk staan. Dus, vrouwen én mannen, alvast van harte uitgenodigd om dan aan te sluiten bij NL-doet bij het Papagenohuis Fryslân!”