Filmproducent (en Lemster) Redmer Keizer op zoek naar filmlocaties in Lemmer

Van links naar rechts: Jesse Post, Redmer Keizer, Dickenson Eekman, Zuma Pleizier, Susanne Hagen en Jeroen Ordeman voor een huis op het Turfland.

LEMMER – Filmproducent en Lemster Redmer Keizer struinde afgelopen vrijdag met een hele crew Lemmer af op zoek naar geschikte locaties om een deel van de film Rups te schieten. Ter plekke werd gekeken of de straten en huizen geschikt waren die ze online al hadden uitgezocht.

In eerste instantie leek de Schans een prachtige plek te zijn. Maar toen bleek dat de grote supermarkt in Lemstervaart roet in het eten gooide. Hij stond te prominent in beeld en paste niet in het plaatje. Aan het Turfland vond de groep jonge filmers wel een paar plekken die heel geschikt leken. Waar nu precies gedraaid gaat worden, zoeken de filmmakers nog uit.

Film Rups over de introverte Bo

Redmer kwam als Lemster op het idee om ondermeer in Lemmer te scouten. Hij werkt al meer dan 3 jaar in de filmwereld en maakt films vanuit Vanjelle Producties. Films met maatschappelijke relevantie, want een boodschap meegeven vindt Redmer heel belangrijk. De film waarvoor het gezelschap in Lemmer was heet Rups. Hij gaat over het meisje Bo die introvert, maar fantasierijk is. Ze woont als enig kind in een wijk vol volwassenen. In haar poging deze overweldigende wereld te begrijpen, bespiedt ze haar extraverte buren. En bedenkt ze de meest fantasierijke verhalen bij hun levens. Zo heeft de luide buurman Harry in Bo’s verbeelding echte olifantenpoten en komt er stoom uit de oren van boze buurvrouw Syl. Deze fantasieën legt Bo keurig netjes vast in haar zelfgemaakte mensyclopedie.

Maar dan komt er een ander kind aan de overkant wonen. Een extravert meisje genaamd Rups. Bo weet níet wat ze ziet. Ze begint meteen een menscyclopedie pagina over haar te schrijven. Volgens haar moeder is dit de uitgelezen kans om vrienden te maken. Maar dat heeft ze nog nooit gedaan en dat is dus makkelijker gezegd dan gedaan… Rups wil dan een buurtfeest organiseren en vindt dat Bo haar moet helpen. Maar de extraverte Rups is veel te veel voor Bo die toch probeert mee te doen. Bo wordt helemaal meegezogen in de extrovertheid van haar buurmeisje.

Film laat zien dat je goed bent zoals je bent

Het thema van de film gaat dus over introvert zijn in een wereld die louter extrovert lijkt. Uit onderzoek is weliswaar gebleken dat bijna de helft van de Nederlanders introvert is, maar toch lijkt extravert zijn de norm. Want wie het hardst schreeuwt, wordt het beste gehoord. Jonge kinderen proberen dan toch maar deel uit te maken van die norm. En dat mislukt bijna altijd. Daarom trekken ze zich vaak op jonge leeftijd al terug uit hun omgeving en verlangen naar manieren om de werkelijkheid te ontvluchten. ”De film wil duidelijk maken dat het belangrijk is om kinderen op jonge leeftijd te laten zien dat je je niet aan hoeft te passen aan je omgeving. En vooral dat je goed bent zoals je bent.”

Oh, de zoon van Jetze en Boudien

Redmer constateert dat de meeste films worden geproduceerd in de randstad. Hij vindt echter dat films veel vaker in het noorden opgenomen moeten worden. Omdat het hier prachtig is, maar ook omdat Friezen een hoge gunfactor hebben en ook bereid zijn zomaar te helpen. Zonder direct te vragen wat het oplevert. “Op de plekken waar we nu hebben aangebeld was de reactie dan ook altijd: ”Wat leuk. In Lemmer helemaal als ik vertelde dat ik er eentje ben van Jetze en Boudien Keizer. De meeste mensen kennen me wel of vragen me wie mijn ouders zijn. En dan is het contact heel snel heel leuk.”

“Zou je dat nou wel doen?”

De Lemster rolde overigens een beetje toevallig in het vak. Of hij een keer als productieassistent kon invallen, was de vraag. “Ik had geen idee hoe dat werkte. En toen werd ik bij de regisseur uitgenodigd die in de Achterhoek woonde. Het voorstel was om daar die nacht dan ook direct te slapen. Mijn ouders hadden het er niet zo op. Zeiden: ”Zou je dat nou wel doen?” In de trein ernaartoe vroeg hij zich dat zelf ook wel af. “Ik had geen idee waar ik terecht zou komen. Maar toen ik er eenmaal was, deed de moeder van Jelle, de regisseur, open en werd ik allerhartelijkst ontvangen.” En zo ontstond de liefde voor filmmaken, maar dan wel voor films die ertoe doen. Waar de kijker iets aan heeft. “Over dit onderwerp hoorden we al dat veel introverte mensen graag hadden gewild dat er zo’n film was toen ze zelf jong waren. Dat ze toen hadden kunnen zien dat je goed bent, zoals je bent als je introvert bent.

Geleerd door te doen

Hij heeft geleerd door te doen zegt hij. Wel volgt hij nog 1 dag in de week de TV academie. “Maar daar gaat het meer over het zakelijke gedeelte. Het produceren zelf, het voeren van de opnameleiding heb ik mezelf aangeleerd.”

Geen angst: we zijn geen Hollywood filmploeg

De groep jonge filmmakers ging in Lemmer door allerlei straten en belde soms aan bij mensen om voor te leggen waar ze mee bezig waren en of bewoners mogelijk hun woning of bedrijf beschikbaar wilde stellen voor de film. “Daarbij konden we mensen geruststellen: we zijn geen grote filmploeg uit Hollywood die alles overneemt. Wel een groep die het leuk vindt om iets te maken dat belangrijk is en een sociaal/maatschappelijk doel dient. Naast filmlocaties hebben we ook voorzieningen nodig als overnachtingsmogelijkheden voor de crew en de spelers. Ook daar zijn we naar op zoek. Want in mei als er gedraaid wordt, is het in Lemmer alweer druk met toeristen.”

Als de groep alles in kaart heeft gebracht qua locaties gaat ze beslissen op welke locaties de film zal worden opgenomen.

Crowdfunding

De film wordt gemaakt door mensen die daar zelf niets aan verdienen en zichzelf ook geen loon geven. Toch kost het maken van een film zeker tussen de 15.000 en 20.000 euro. Dit bedrag zal voornamelijk gaan naar de materiaal- en onkosten. Daarnaast wordt het besteed aan het huren van apparatuur als lenzen, licht en microfoons en de reiskosten naar Friesland. Daarom is er een crowdfunding opgezet. “Iedereen die het belang ziet van deze film voor veel jongeren en daar iets voor over heeft zijn we dankbaar voor hun bijdrage. Al is het maar 10 euro, we zijn blij met elk bedrag. Maar ook als mensen iets anders kunnen betekenen, houden we ons aanbevolen.

Meer informatie, een voorfilmpje en de crowdfundingactie is te vinden op  https://www.voordekunst.nl/projecten/16438-susanne-hagen-eva-van-der-meer-rups-1#het-verhaal.