Weerman Sible seit: “Komende week vaak droog”

LEMMER – Nou beste mensen wot wie it mooi waar op e Lemmer het afgelopen weekend. Het zonnetje maakte vele werkuren en zorgde voor veel vitaminen in de atmosfeer. Op een plekje uit de wind in de zon was het erg aangenaam. In de nacht van zaterdag op zondag bleef het helder en viel de wind weg, waardoor er zondagochtend ijs op de velden lag. Zo was het dus een beetje winter en een beetje voorjaar. Verder viel mij op dat er zondag veel vliegtuigen overkwamen. Het was schijnbaar een drukke dag in het luchtruim.

De grote vraag is nu: Houden we dit hele mooie weer? Antwoord is nee. Wordt het dan heel slecht de komende week? Antwoord is ook nee. We zitten ertussen in beste lezers.

Op deze maandag krijgt de zon wat meer concurrentie van wat wolkenvelden. Deze bewolking hoort bij een kleine depressie ten zuiden van het Engelse Swansea. Het blijft wel droog. Dinsdag trekt de Engelse depressie via de Noordzee naar Denemarken en de wolken worden nog wat dikker. Wellicht is een enkele wolk aan lekkage onderhevig maar veel regen valt er zeker niet. De depressie wordt op de huid gezeten door een hogedrukgebied wat ten westen van Frankrijk tot wasdom komt.

Woensdag trekt het hogedrukgebied wat dinsdag nog ten westen van Frankrijk lag richting Budapest, terwijl er ten noorden van Schotland een actieve depressie ligt. De depressie zorgt ervoor dat we in de donkere uurtjes van woensdag op donderdag wat regen mogen verwachten. Gelukkig is het dan toch donker en zien we het toch niet.

Donderdag en vrijdag overdag is het dan weer meest droog door de invloed van een nieuwe hogedruk cel in de Golf van Biskaje. Deze wint het potje handje drukken met de depressies die boven het noorden van Europa liggen trappelen. Wij zitten net nog aan de goede en meest droge kant.

Verwachting voor de komende week

Maandag
Droog met mooie zonnige perioden.
Er waait een matige zuidzuidwesten windkracht 3.
Het wordt maximaal 8 graden.

Dinsdag
Droog? Maar wel meer wolken of toch een enkel spatje.
De zuidzuidwesten neemt wat toe naar kracht 4-5. In de middag ruimt de wind naar het westen kracht 5, later weer wat afnemend.
Het is zacht met maximaal 10 graden.

Woensdag
Droog met wolkenvelden en soms wat zon.
De wind is eerst zuidzuidwest kracht 3-4. Later in de middag en avond een vrij krachtige zuidwestenwind kracht 5.
Maximaal 7 graden. In de nacht van woensdag op donderdag wat regen.

Donderdag
Droog met af en toe zon.
We starten met een matige noordwestenwind kracht 3-4. In de middag wordt de wind westzuidwest kracht 4.
7 graden.

Vrijdag
Veel bewolking met soms een enkel spatje.
De wind is zuidwestelijk kracht 4.
9 graden.

Weekendontwikkelingen

Tijdens het eerste weekend van februari zien we een strijd tussen hogedrukgebieden ten zuiden van Nederland en depressies boven het noorden van Europa. We liggen op het randje van droog en natter weer, daarbij is het vrij zacht.

Weekendverwachting

Zaterdag
Veel bewolking en soms een spatje regen.
De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig kracht 4-5.
Met 9 graden is het aan de zachte kant.

Zondag
Een mix van wolken zon en een buitje.
De wind is zuidwest kracht 4, later westzuidwest kracht 5-6.
8 graden.

Doorkijkje lange termijn

In de eerste volle week van februari komt er weer een depressie trein voorbij. Het lijkt zeker natter en wisselvalliger te worden. De grote vraag is: wordt het zacht en nat, of wordt het koud en nat en guur.

Wist u dat?
Op deze maandag de zon opkomt om 8.25 uur en weer ondergaat om 17.21 uur. Komende vrijdag komt de zon op om 8.19 en gaat weer onder om 17.28. We winnen dus de komende 5 dagen 13 minuten aan zonlicht.

Wist u dat?
We 29 jaar geleden op 30 en 31 januari grote overstromingen hadden in Limburg.

Wist u dat?
Januari 2007 erg warm was met een gemiddelde dag/nacht temperatuur die uitkwam op 6,8 graden. Normaal is het maandgemiddelde 3,1 graden. In 2024 zitten we tot nu toe op een gemiddelde van 3,7 graden, we leven dus wat boven onze stand. Vorig jaar was januari zachter met een gemiddelde van 5,7 graden. Januari 96 en 97 verliepen veel te koud met een gemiddelde van -1,3 graden.

Wist u dat?
Dat we in januari normaal recht hebben op 66 mm regen. De teller staat in de huidige maand van januari 2024 op 87 mm regen, het is dus te nat. Vorig jaar in 2023 was het natter met 120 mm regen. In januari 1997 en 2013 was het zeer droog met respectievelijk 7 en 9 mm in de hele maand januari.

Weerspreuk
Hebben we in januari zacht en soms zonnig weer,
dan gaat in februari de winter tekeer.

Sible Waaijer