Weerman Sible seit: “Weekend heeft twee gezichten”

Lemmer onder een sneeuwdek gaf een prachtig gezicht. Foto Peter van den Brandt

LEMMER – Eerst weer even een terugblik: De afgelopen 2 weken is koning winter regelmatig even gast in onze omgeving. Zo hoort het ook in de wintermaanden lijkt mij. Zo heeft de natuur natuurlijk ook altijd verrassingen, en vroor het in de nacht van woensdag op donderdag licht tot -4 graden op ‘e Lemmer. In het midden en zuiden van Nederland werd het zelfs plaatselijk -9 graden. Boven de verse gevallen sneeuw werd de temperatuur zelfs nog lager. Dit kon gebeuren onder een heldere hemel en vooral een afnemende wind. Door die combinatie kwam de koude lucht tot stilstand en kon het wat meer vriezen dan eerder deze week verwacht.

Veder valt mij op dat er vroeger in tijden van sneeuw en ijs op de weg vaak zout werd gestrooid. Tegenwoordig strooien we ook met allerlei kleuren codes. Tja, de angst regeert anno 2024. Mocht het glad zijn dan moeten we zelf ook nog nadenken over hoe we ons op de weg moeten gedragen.

Weekendbeslommeringen

Vrijdag wandelt er een hogedrukgebied naar Luxemburg. Dit zorgt ervoor dat een gebied met regen boven Schotland, zuidwest Noorwegen en Denemarken niet verder richting Lemmer opschuift. Dat is goed nieuws dacht ik zo.

Zaterdag boekt het hogedrukgebied een reisje richting Duitsland, het ligt om 13 uur zaterdagmiddag ten noordoosten van München. Met een wijde boog om het hoog heen wordt het met een zuidzuidwesten wind lucht vanuit Frankrijk onze kant opgestuwd. Daarbij blijven de regenmeters leeg: alweer een droge dag dat gaat mooi.

Zondag trekt het hogedrukgebied verder naar het oosten. Dit is geen goed nieuws want we moeten nu onze blik langzaam naar westen werpen. Ten noordwesten van Ierland duikt er een depressie op, we voelen dit aan de toenemende zuidzuidwesten windkracht 5-6. Zo staat er op de Noordzee alweer een harde tot stormachtige wind met kracht 7-8. De regen blijft nog net westen van onze kust, al zijn er zondag eerder op de dag ook al wat inleidende beschietingen. Want er ligt van alles boven Ierland, Schotland en Engeland.

Weekendverwachting

Vrijdag
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is westzuidwest kracht 3-4, later toenemend naar kracht 5.
4 graden.

Zaterdag
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is eerst zuidzuidwestelijk kracht 4, soms een kracht 5
4 graden.

Zondag is er wat onzekerheid
In de ochtend schampt een warmtefront onze omgeving. Dit kan zomaar wat sneeuw overgaand in regen opleveren. Misschien komt het ook wel tot wat ijsregen. Het is even spannende hoe actief het warmtefront wordt.

Daarna neemt de wind toe en is het wachten op meer regen. De vraag is: komt dit al in de middag of pas in de avond. De zuidzuidwesten wind neemt toe naar kracht 5-6, met hogere uitschieters in kracht 7-8. Het wordt wederom 5 graden, met in de avond verder oplopende temperaturen. Na het weekend krijgen we maandag tot en met woensdag even onrust op het weertoneel…

Maandag 
is er een actieve depressie onderweg van Schotland naar de westkust van Noorwegen. De depressie heeft een koufront bij zich. Dit ligt om 7 uur ten noorden van London, om 13 uur bereikt het koufront onze westkust. Het front brengt ons een aantal buien.

Dinsdagochtend vroeg hebben we eerst even een kleine wapenstilstand. Lang duurt dit niet want er komt alweer een nieuwe depressie aanzetten. Het warmtefront brengt ons vooral in de middag een plens regen.
De nieuwe depressie ligt dinsdagochtend om 7 uur nog ten westen van Ierland. Dinsdagavond is hij aangekomen boven het noordelijke deel van de Noordzee. De temperatuur loopt dinsdagavond op, want we komen in de ‘warmtekamer’ van het warmtefront terecht. In de nacht van dinsdag op woensdag trekt de actieve depressie via Denemarken naar Litouwen. Hierdoor draait de wind via west naar noordwest. Woensdag trekt de depressie langzaam naar het oosten waardoor het in de middag en avond weer droog blijft. Dit is het begin van een betere periode dit wordt in scene gezet door de snelle opbouw van een hogedrukgebied.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Veel bewolking en in de ochtend regen en veel wind.
In de loop van de middag komen er meer droge perioden en wat knipogen van de zon.
De zuidwesten tot westenwind is vaak krachtig tot hard, kracht 6-7 met fikse uitschieters.
Met 10 graden is het een stuk zachter.

Dinsdag
Veel bewolking en in de loop van de ochtend regen.
De meeste regen wordt dinsdagmiddag verwacht.
De zuidzuidwesten wind is eerst matig tot krachtig, kracht 4-6.
Later in middag en de avonduren wordt de wind westzuidwest kracht 6-7 met flinke uitschieters tot in kracht 9.
Het is opnieuw zacht met 10 graden.

Doorkijkje lange termijn

Woensdag liggen we in de achterkamer van de depressies die naar het oosten wegtrekken. Boven Frankrijk en Spanje stijgt de luchtdruk waardoor de wind wat afneemt en de regenkansen kleiner worden. Een dag later op donderdag 25 januari liggen we onder de beschermende vleugels van het hogedrukgebied zich boven de Alpen bevindt. Een dag later zien we dat er vrijdag nog een regenstoring door de mazen van het hogedrukgebied heen glipt.

Tijdens het laatste volle weekend van 27/28 januari krijgen we bezoek van een krachtig hogedrukgebied in onze omgeving. We krijgen dan droog, rustig en vrij zacht weer.

Tja, en hoe het dan verder gaat. Daar mag ik niet over praten maar is het wel opvallend dat de weermodellen zo rond de maandwisseling regelmatig winterse hogedrukgebieden boven Scandinavië berekenen. Gaat koning winter het begin februari weer proberen?

Wist u dat?
In de oude geschiedenisboeken staat beschreven dat zonnevlekken het ritme van het klimaat beïnvloeden.

Wist u dat?
Er vandaag 11 jaar geleden op 19 januari 2013 een ijzige oostenwind stond? Overdag werd het niet warmer dan -2,5 graad. Een dag later op 20 januari was het ijzig koud schaatsweer. Weer een dag later viel er 4cm sneeuw. De koude periode duurde destijds van 12 tot en met 26 januari.

Wist u dat?

De gemiddelde nachttemperatuur in 2023 tot en met 19 januari 5,8 graden bedroeg. In de huidige januari maand van 2024 is het een stuk kouder met maar 0,7 graad graden. Ook overdag is het in 2024 kouder met gemiddeld 4,0 graden. In 2023 lag het gemiddelde overdag rond 8,6 graden.

Wist u dat?
Dat tijdens de sneeuwbuien van afgelopen week de temperatuur op 1500 hoogte op -9 graden lag? Via -6 graden op zaterdag gaan we zondag naar plus 3 graden. Deze opwarming voelen wij natuurlijk ook op neushoogte. De kou vanaf maandag is voor even uit de lucht.

Weerspreuk

In januari veel verdronken land,
is goed voor ganzen,
maar slecht voor de boerenstand.

Sible Waaijer