Erepenningen lopers Actie Kerkbalans Lemmer

Een aantal van de leden die de erepenning heeft ontvangen.

LEMMER – Ruim 70 vrijwilligers gaan deze en volgende week op pad voor de jaarlijkse geld inzamelingsactie van de PKN-gemeente in Lemmer. Op deze manier wordt aan de gemeenteleden hun vrijwillige lidmaatschapsbijdrage voor 2024 gevraagd.

Medaille

De kerkelijke gemeente in Lemmer is ontzettende blij met deze actieve vrijwilligers en heeft daarom voor alle lopers een medaille “Ere-vrijwilliger Actie kerkbalans 2024” aangevraagd. Wiebe van de Lageweg, lid van de geldzakencommissie (College van Kerkrentmeesters) van de Protestantse Gemeente in Lemmer, licht toe: “Dit jaar is het de 50e keer dat de Actie Kerkbalans gehouden wordt. De overkoepelende landelijke organisatie bood de mogelijkheid om deze vrijwilligers penningen aan te vragen. En wij zijn uiteraard blij met alle lopers die de moeite nemen om bij de gemeenteleden langs de deuren te gaan. Of je dat nu al 20 jaar doet, of pas voor het eerst, dat maakt ons niet uit.”

Flink aandeel

Met 73 ere-vrijwilligers penningen in Lemmer is dat een flink aandeel van de 550 landelijk aangevraagde medailles.

Voornaamste inkomstenbron

De Actie Kerkbalans is de voornaamste inkomstenbron voor de kerkgemeente. “We hebben brieven opgesteld waarin we uitleggen waar deze gelden voor gebruikt worden. Denk hierbij aan de kosten voor de predikant, de kerkelijk werker, onderhoud en verwarming van de Tsjerke oan it Dok en Us Haven. Maar ook verschillende bijeenkomsten, lezingen, bijbelavonden en het maandelijkse Samen aan tafel in Us Haven”.

Bijdrage zelf bepalen

De jaarlijkse bijdrage is geen vast bedrag zoals bij verenigingen. Van de Lageweg: “Iedereen mag zelf bepalen wat hij of zij kan bijdragen. De bijdragen variëren van 0 tot 2000 euro per jaar. Stel je hebt een voetbalvereniging en de leden betalen niks. Dan kan je uitrekenen dat het geen lang bestaansrecht heeft. Wanneer ieder lid 120 euro per jaar bijdraagt, kunnen we de kostendekken.

Brief

De PKN-leden te Lemmer kunnen op 18- 20 januari de brief in de bus verwachten. De ere-vrijwilligers komen de brieven in de week van 22- 26 januari weer bij de leden ophalen. “Help deze toppers, heb uw envelop met uw bijdrage klaarliggen, sluit Van de Lageweg af.”