Weerman Sible seit: “Aan de kille kant”

LEMMER – Eerst maar even een kleine terugblik. Na een weekend met van dat vieze miezer regen op zaterdag en enkele buien op zondag zijn we het positieve gevoel met mooie winterweer met mooi schaatsijs van vorig week weer kwijt. Toch heb ik positief nieuws beste lezers: het wordt al langer licht merkt u het ook? We zijn aan winnende hand zullen we maar zeggen. We moeten nog even volhouden voor je het weet is het weer voorjaar.

Weerbelevenissen voor de komende week

Voor de schaatsliefhebbers kan ik duidelijk zijn, we komen deze maand januari niet meer op de schaats. Zo die spanning is weg zullen we maar zeggen. Voor de liefhebbers van een sneeuwbom die richting ons land zou trekken, heb ik ook slecht nieuws. De bom raakt ons niet.

Wat krijgen we de komende week dan wel? Zon, prachtige wolkenbuien, regen, hagel, natte sneeuwbuien, soms gladde wegen en regelmatig autoruiten krabben. In de nachten gaat het bij langere heldere perioden ook zomaar even wat vriezen.

 Wat zien we op de weerkaarten?

Om te beginnen starten we op deze maandag met een stevige noordwestelijke stroming waarin diverse winterse buien meetrekken. De buien worden ons in de schoot geworpen door de samenwerking tussen een depressie boven het zuidoosten van Zweden en een hogedrukgebied in de wateren tussen Groenland/IJsland-Schotland.

Dinsdag wordt het druk op het weertoneel, we zien 2 depressies die iets willen en een mini hogedruk filiaal wat eigenlijk te ver weg ligt. Het hogedrukgebied boven Belgrado kan net voorkomen dat we echt last krijgen van een koufront wat hoort bij een depressie ten noordwesten van Glasgow. Wij komen in Lemmer daar precies tussen in te liggen.

Ja, en dan zien we ten westen van Portugal een linke depressie op de scheiding van koude en zachtere luchtsoorten. Woensdag is deze depressie de smaakmaker, hij trekt naar het noorden van Frankrijk en brengt in België, Luxemburg en delen van Duitsland enige tijd sneeuw. Volgens de route van deze maandagochtend krijgt het zuiden van Nederland hier ook nog iets van mee. Wij blijven in onze omgeving aan de noordkant van dit weersysteem waardoor wij een veel droger weertype gaan krijgen. Blijft spannend want een kleine koerswijziging kan de weerwereld op de kop zetten.

Donderdag trekt de sneeuwdepressie verder weg richting het midden van Europa. Bij ons houden we nog even een noordwestelijke stroming met de aanvoer van lucht via de Noordzee. Vrijdag wordt er boven Frankrijk spontaan een hogedrukgebied in de steigers gezet. Dit wil het komend weekend de macht overnemen met enkele droge dagen. Of dit gaat lukken is de vraag, want ver weg op de oceaan ontwikkelt zich een diepe depressie die het hogedrukgebied in de rug wil aanvallen. Spannend he?

Weersverwachting

Maandag
We hebben een mix van mooie zonnige perioden, regen, hagel en natte sneeuwbuien.
Er staat een gure noordwester windkracht 5-6. Het wordt maximaal 3 graden.

Dinsdag
Een mix van zon, wolken en winterse buien.
De wind is gekrompen naar westzuidwest kracht 3-4.
2 graden.

Woensdag
Droog, bewolkt, koud en waarschijnlijk droog. Er is nog maar een hele kleine kans op een winterse bui.
De wind is eerst zuidwestelijk kracht 4. In de middag neemt de wind af en wordt variabel kracht 2.
Het wordt niet warmer dan 1 graad.

Donderdag
Een afwisseling van zon, mooie buienwolken waaruit zomaar een winterse bui kan vallen.
De noordnoordwesten is matig kracht 3-4.
Het wordt maximaal 3 graden.

Vrijdag
Mooie zonnige momenten, maar ook weer kans op een spontane regen-, of natte sneeuwbui.
De wind zit weer in de vertrouwde noordwesthoek kracht 3-4.
Het wordt maximaal 4 graden.

Weekendbespiegelingen

Zaterdag is de kans op een droge dag groot. Die hebben we te danken aan het hogedrukgebied  boven Frankrijk wat naar het midden van Europa trekt. Dit beschermt ons tegen de zich ontwikkelende depressie op de oceaan. Voor de zondag moeten we afwachten hoe het komt, de weermodellen worstelen hiermee. Wordt het een droge zondag dankzij het hogedrukgebied, of wordt het alweer natter door de opdringende depressie op de oceaan

Verwachting
Zaterdag
Droog met een mix van wolken en zon.
Er staat een waterkoude zuidenwind kracht 4-5.
Het is koud met 1 graad boven het vriespunt.

Zondag
Optie 1
Droog, waterkoud met af en toe zon.
Er staat weer een waterkoude zuidenwind kracht 4-5.
Het wordt iets minder koud met 4 graden.

Optie 2
Veel bewolking met af en toe regen.
De wind is matig tot krachtig uit het zuidwesten kracht 4-6.
6 graden.

Doorkijkje lange termijn

Na het volgend weekend breekt er een periode met wat zachter januari weer aan. Wellicht gaat koning winter in de loop van de 1e week van februari weer een nieuwe aanval plaatsen. Ik hou het in de gaten.

Wist u dat?
We 4 jaar geleden op 15 januari 2020 een plaknacht achter de rug hadden. Het werd in de nachtelijke uurtjes niet kouder dan 11 graden, en dat midden in de winter. De dekens hoefden eigenlijk niet over. Overdag werd het maar liefst 12 graden. Op 15 januari 2013 was het heel wat kouder. In de ochtend wees de thermometer ruim -7 graden aan. Het vroor destijds 14 nachten achtereen, wat een verschil met 2020.

Wist u dat?
Januari 2017 de laatste keer was dan januari duidelijk te koud verliep? De gemiddelde nachttemperatuur lag op -1,5 graad. Dat was 2,5 graad te koud op basis van de laatste 30 jaar. In 15 van de 31 nachten kwam het tot vorst.

Wist u dat?
Er in januari 1995 erg veel regen viel, er viel maar liefst 135 mm regen. Normaal hebben we recht op 66 mm regen. Er waren ook 2 kurkdroge januari maanden, die waren in 1997 en 2013. Er viel toen respectievelijk 7 en 9 mm regen. De teller staat in de huidige maand inmiddels op 59 mm regen.

Weerspreuk
Komt de sneeuw tot aan je kruis,
blijf dan maar lekker thuis.

 Sible Waaijer