Weerman Sible seit:”Krijgen we ijs?”

LEMMER – Tjonge jonge het roer gaat om en het water wordt ijs. (Doet de poolwervel zijn werk). Toch is het niet te geloven dat er afgelopen woensdagavond al mensen spraken over schaatsen op buitenwater. Enige voorzichtigheid en respect voor de natuur lijkt mij niet overbodig, we moeten eerst maar hopen dat we op landijs en ijsbanen terecht kunnen. De kansen hierop zijn reëel, want de koudere lucht wint terrein. Maar in de tweede helft van de week wordt het weer (tijdelijk) minder koud. We moeten de werkelijkheid natuurlijk wel onder ogen willen zien. Het is echt nog wel even afwachten of we op ijsbanen kunnen schaatsen.

Over koud gesproken, Ik ben bang dat de inwoners van het noordoosten van Europa het weinig over de opwarming van de aarde hebben. De rayonhoofden maken daar overuren. Het is het is ongeveer -30 graden (Het kan dus nog wel). Dit is erg tegenstrijdig met wat door diverse weerspecialisten is voorspeld. Er werd juist een record warme periode voorspeld??? Wat gebeurt er bij ons de komende dagen op het weertoneel?

Na een lange periode met zacht, winderig en nat weer schakelt moeder natuur over op een ander weerpatroon. De afgelopen nacht is er vanuit het Engelse Kanaal een kleine depressie richting Nederland geslopen. Het heeft een regengebied over ons land geduwd. Halverwege de vrijdag ligt de kern van de depressie over het midden van Nederland. De depressie is op weg naar Duitsland, hier gaat de regen al over in sneeuw. Want jawel daar ligt de vorstgrens die hoort bij het grote koude gebied. In de nacht van vrijdag op zaterdag komen we in de achterkamer terecht. De wind draait hierdoor naar het noordoosten waardoor de koudere lucht een reis gaat aanvaarden richting onze omgeving.

Zaterdag ziet we dat koning winter een verkenner op pad stuurt. Deze zoekt een troon boven het zuiden van Noorwegen. Vanuit deze positie duwt hij de depressie die nog altijd boven Duitsland ligt in zuidelijke richtingen. Dit gaat zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag soms nog gepaard met wat tranen of enkele sneeuwvlokken.

Zondag regeert koning winter vanuit zijn luie stoel boven de zuidpunt van het ijskoude Noorwegen. Hij bezorgt ons droog winterweer, wat een mooie actie… Zo’n koning hebben we wat aan.

Weekendverwachting

Vrijdag
Veel bewolking met af en toe regen.
De wind is in de ochtend matig uit het zuidoosten kracht 3. In de middag en avond draait de wind naar noordoost tot noord kracht 3.
Met 6 graden is het iets frisser.

Zaterdag
Bewolkt en koud, lange tijd droog.
De noordoostenwind is matig kracht 4.
Zaterdagavond misschien een drupje regen of een vlok natte sneeuw. Zal weinig voorstellen hoor.
Met 3 graden is het al kouder.

Later in de nacht van zaterdag op zondag valt de vorst ons land binnen.
zo daalt de temperatuur tussen 7 en 10 uur zondagochtend naar minimaal -2 graden.

Zondag
Na een frisse start hebben we een vriendelijke droge winterdag met een winterzonnetje.
De noordoostenwind is weer matig kracht 3-4.
Het wordt niet warmer dan +1 graad.

In de nacht van zondag op maandag rond de -3 graden.
Hoe koud het wordt hangt af van de hoeveelheid bewolking.

Ontwikkelingen begin volgende week

Maandag gaat koning winter zijn spierballen nog wat aanspannen: het wordt nog een snufje kouder. Als we wat verder naar het noordoosten (stroomopwaarts) kijken, zien we de poolexpres met bijzonder koud weer. Komt dat deze kant ook op zult u denken?

Ik denk van niet, want dinsdag wandelt de koning met zijn gezanten naar het noorden van Schotland. Daarbij blijft het natuurlijk wel koud hoor. Ben wel een beetje bang dat er door deze verschuiving vanaf woensdag of donderdag een kleine temperatuurstijging gaat komen in de bovenste etages van de atmosfeer. Hierdoor stijgen de middag temperaturen in de tweede helft van de week iets.

Maandag
Droge koude winterdag met regelmatig wat zon.
Er staat weer een frisse noordoosten wind kracht 3-4 (5)
De temperatuur schommelt overdag rond het vriespunt.

In de nacht van maandag op dinsdag wordt het gemiddeld -4 graden.

Dinsdag
Droog, koud met een heerlijk winterzonnetje.
De noordoostenwind is weer matig, kracht 3-4.
Het wordt weer een ijs dag met maximaal -1 graad. In de nacht van dinsdag op woensdag -3 tot-4 graden. Vanaf donderdag lopen de temperaturen weer iets op.

Woensdag trekt het winterse hogedrukgebied iets naar het noorden. Koning winter bouwt hier een brug op de oceaan in het gebied tussen Schotland en Groenland. De grote vraag is nu hoe sterk de brug zal worden. Mocht hij sterk genoeg zijn dan houden we kans op (wisselvallig) winterweer met dan weer koud en dan weer iets minder koud weer. Dat het waarschijnlijk tijdelijk iets minder koud wordt, heeft te maken met de wat opwarmende bovenkamer op 5 km hoogte. Het is nog wat onzeker hoe dit proces gaat verlopen.

Doorkijkje lange termijn vanaf het volgend weekend

Op de langere termijn wordt het waarschijnlijk weer kouder met 2 opties:

  1. Door een sterk hogedrukgebied boven het hoge noorden zullen depressies met veel regen en wind zullen dan over het zuiden van Europa gaan trekken waardoor de kans op oostenwind groter wordt.
  2. Er is ook een optie waarbij via de andere kant van de brug enkele depressies met sneeuw en een noordenwind vanuit Scandinavië zullen afdalen tot over onze hoofden. Dit is een wat koudere wisselvalligere variant. (ik denk dat het deze wordt). Het is de komende weken spannend, wat is moeder natuur met ons van plan?

Wist u dat?
Het 28 jaar geleden op 5 januari 1996 al 4 weken achtereen vroor. We beleefden destijds een superkoude periode. Zo hadden we op 6 januari (Drie koningen) te maken met gevoelstemperaturen van -20 graden.

Wist u dat?
We een jaar later, op 4 januari 1997 echt Elfstedenkoorts hadden. De tocht der tochten werd toen voor het laatst gereden.

Wist u dat?
We morgen zaterdagavond op 6 januari (Drie koningen) vanaf 20.12 uur tot zondagavond 22.08 uur afhoudende maan hebben. Deze termnaam wordt gebruikt wanneer de maan geen contact heeft met een andere planeet.

Weerspreuk over 6 januari Drie Koningen

Als Drie Koningen is in het land,
Stapt de vorst in het land.

Laat het nou uitgerekend dit jaar gebeuren dat op zaterdagavond 6 januari de vorst ons land binnenvalt. Ze noemen 6 januari ook wel dertiendag.

Over dertien dag is er ook een weerspreuk.

Als het vriest op dertien dag,
dan vriest het dertien weken lang.

Over dertien weken zullen we weten of dit is uitgekomen?

Noflik wykein

Sible Waaijer