Weerman Sible seit:”Deze week nog zacht”

LEMMER – Dag beste lezers allereerst de allerbeste wensen voor 2024. Hopend dat we allemaal maar wat gezond mogen blijven. Natuurlijk hopen we op weergebied op vele mooie dagen in het komend jaar.

Ontwikkelingen voor de eerste dagen van januari

Nadat we in de nieuwjaarsnacht alweer een flinke plens regen (17 mm) kregen te verwerken knapte het weer op de eerste dag van 2024 langzaam op. Het nieuwjaarszonnetje brak zo af en toe even lekker door, hoe mooi was dat. Inmiddels is het gedaan met het zonnetje, want op deze dinsdag 2 januari ligt er een depressie boven de regio Ierland-Engeland. Het weersysteem heeft een enorm groot regengebied bij zich.
U raadt het al: het wordt weer een natte winderige boel.

Woensdag trekt de regenbrenger van dinsdag door naar Denemarken, in zijn trektocht toch naar het noorden valt er in het zuiden van Scandinavië een flink pak sneeuw. Bij ons is er geen sprake van sneeuw maar van wat trosjes met buien. Ook donderdag hebben we nog altijd wat last van de eerdergenoemde depressie. Tja, en dan zien we vrijdag toch eens even met een schuin oog naar het noordoosten van Europa. Daar is het al enige tijd koud winterweer. Zouden we hier binnenkort toch iets van mee gaan krijgen? Op de vrijdag niet, er scharrelt dan weer een depressie over de Noordzee.

Verwachting voor de komende dagen

Dinsdag (in de avond windstoten)
Het wordt een zachte en natte dag.
De zuidzuidwesten wind is vrij krachtig tot krachtig kracht 5-6.
Dinsdagavond wordt de wind krachtig tot stormachtig kracht 6-8.
Met 11 graden is het zacht.

Woensdag
Een mix van wolken, soms zon en enkele buien.
De zuidwestenwind is eerst nog vrij krachtig tot krachtig kracht 5-6, later wat afnemend naar kracht 4-5.
Het wordt maximaal 9 graden.

Donderdag
Veel bewolking met regelmatig een bui.
De wind wordt westzuidwest kracht 3-4.
8 graden.

Vrijdag
Veel bewolking met vooral in de ochtend af en toe regen.
In de middag droger met wat zon.
Er staat een koude noordoostenwind kracht 4.
Het wordt maximaal 6 graden.

Opvallende weerzaken
Verder valt op beste lezers dat het in Scandinavië zeer koud is. In de omgeving van het Noorse Oslo wordt het regelmatig -20 graden. Nog wat verder naar het noorden wordt het zelfs -30 graden of lager. Koning winter regeert met harde hand. Het is wel 20 jaar geleden dat het in die omgeving zo koud is geweest. Aan de andere kant zien we boven het zuiden van Europa veel te zacht weer, deze temperatuurverschillen zorgen daardoor bij ons voor de vele regenachtige en winderige dagen.

Bij ons dit weekend droger en langzaam kouder
Zaterdag zien nog een nieuwe toneelspeler op het weertoneel verschijnen. Het is een hogedrukgebied ten noordwesten van Schotland. Dit gaat samen met het hoog boven het koude noorden de regengebieden wat terug duwen in zuidelijke richtingen. Dit zou in de natte tijden van nu goed nieuws zijn. Zondag is de wind verhuisd naar het noordoosten en kan wat koudere en drogere lucht gaan veroveren. Misschien dit proces nog een regen of natte sneeuwbui gaat opleveren.

Zaterdag
Droog, bewolk en langzaam kouder.
Er staat een koudere noord/noordoostenwind kracht 3-4.
Het wordt maximaal 5 graden.

Zondag
Bewolkt, droog en koud.
Er staat weer een koude noordoostenwind kracht 3-4.
Het wordt nog maar 2 graden.

Doorkijkje lange termijn (droger en kouder)

Na het komend weekend zien we dat een hogedrukgebied zijn ankers uitgooit in de omgeving van Schotland. Het hogedrukgebied wil nog een soort van rode uitloper uitrollen tot over het koude Scandinavië. Op donderdag 11 januari lijkt de wind wat terug te gaan van noordoost naar noord. Daarbij blijft het enkele dagen droog. Of er een vorstperiode komt daar heb ik ondanks het wat koudere weer op lange termijn toch mijn twijfels over.

Zoals het er nu voor staat blijft de hoge luchtdrukbrug die op de oceaan is gebouwd wel intact. Dat is erg interessant, want daarmee lijkt de kans groot dat er richting half januari een koude en wat gure noordnoordwestelijke stroming op gang komt. Mogelijk dat er dan sneeuwbuien onze kant gaan opkomen.

Conclusie is dus dat we de komende week wisselvallig en zacht weer hebben. Daarna hebben we de winterjas nodig want we krijgen een vlaagje met kouder weer. Vrijdag gaan we kijken hoe het verder gaat met deze spannende koudere ontwikkelingen.

Wist u dat?
Het vandaag 28 jaar geleden op 2 januari (1995) erg guur was? Dit gebeurde na een spectaculaire nieuwjaarsdag met zware hagel en sneeuwbuien. in de buien kwam het tot uitschieters in kracht 10. (net best)

Wist u dat?
Het een jaar later op 1 januari 1996 zeer glad was door ijzel. Ik reed destijds vanuit Groningen naar Heerenveen en deed daar kruipend bijna een uur over. Het was een complete ijsbaan waarbij vele auto van de weg raakten.

Wist u dat?
Het weer een jaar later op 2 januari 1997 in de nacht tot zeer strenge vorst kwam. Het vroor bijna 16 graden, overdag werd het niet warmer dan -9,8 graden.

Wist u dat?
Vandaag precies 13 jaar geleden op 2 januari 2010 de dag begon met diverse sneeuwbuien. In de middag begon het tijdelijk te dooien, maar ‘s avonds sloeg koning winter terug met een sneeuwdek van 8 cm sneeuw.

Weerspreuk

Als januari ons brengt strenge vorst,
lijden we ‘s zomers geen honger en dorst.

Sible Waaijer