Weerman Sible seit: “Tot en met maandag vooral droog”

“LEMMER – He he, eindelijk een paar droge dagen. Op deze vrijdag zijn we onder invloed gekomen van een groot hogedrukgebied. Het is van origine een ´´warmbloedig´´ hogedrukgebied wat vanuit het zuidwesten van Europa in noordoostelijke richting is getrokken. Het centrum ligt vandaag in de golf van Biskaje, depressies zijn nu genoodzaakt om met een boog om Nederland heen te trekken. We liggen eigenlijk de komende dagen onder een soort van grote paraplu. Zaterdag wandelt het hele systeem door naar de omgeving van Parijs.

Zondag verandert er weinig, wel wordt de wind iets sterker. Verder is het zo dat er zondag wat vochtiger lucht onze kant op, het is te hopen dat de paraplu het hele weekend waterdicht blijft. Ik ga voor een droog weekend, reken me alleen niet op een enkel drupje af.

Weekendverwachting

Vrijdag
Droog met af en toe zon.
De wind is westzuidwest kracht 3.
Het wordt maximaal 8 graden.

Zaterdag (gunstig Lemster kerstkuier weer)
Veel bewolking, misschien soms wat zon, op een enkel drupje na blijft het droog.
De matige wind komt uit het westzuidwesten kracht 4.
9 graden.

Zondag
Droog met soms een zonnetje, ondanks het hogedrukgebied kan er in de vochtige lucht toch een enkel licht spatje vallen. Dit zal, mocht het al gebeuren. echt niet veel voorstellen.
De wind is zuidwestelijk kracht 4-5.
Met 9 graden is het zacht.

Na het weekend is het wachten op nieuwe depressies Maandag recht het hogedrukgebied boven Frankrijk zijn rug nog eens waardoor de depressies nog op gepaste afstand blijven. Het hogedrukgebied gaat zich vanaf dinsdag terugtrekken, het effect van de beschermende paraplu gaat dan verloren. Dinsdag worden de bakens weer verzet, we zien boven Scandinavië oprukkende depressies. Dezen zorgen dinsdag weer voor de passage van een zone met regen.

Woensdag stapt het hogedrukgebied wat naar links de oceaan op. Hierdoor ziet een depressie met kou in de bovenste etages van de atmosfeer de kans om door te breken, er komt een gure noordwesten te staan.
Donderdag trekt er een depressie via Zweden naar Rusland, de winderigheid en regenkansen blijven. We kunnen stellen dat de periode woensdag tot en met vrijdag het erg wisselvallig is met af en toe ook fikse windstoten.

Weekverwachting

Maandag
Veel bewolking met later op de dag misschien alweer een drupje regen.
De wind is zuidwestelijk kracht 4-5.
10 graden.

Dinsdag
Veel bewolking met af en toe regen.
Er staat een matige tot krachtige zuidwesten wind kracht 5-6.
Het is zacht met 10 graden.

Doorkijkje lange termijn
De aanloop naar de kerst verloopt dus in wisselvallige sferen. Tijdens de kerstdagen is het groen en zoals vaker grijs weer. Er scharrelen enkel kerstdepressies rond waardoor het er zoals het er nu voor staat vooral op 2e kerstdag nat zou kunnen worden. Eerste kerstdag wordt het 5 graden, en op Tweede kerstdag 8 graden. Tijdens oud en nieuw probeert een nieuw hogedrukgebied zich als redder op te werpen. Wellicht wordt het dan droger en rustiger. We gaan het allemaal zien.

Wist u dat?
Het vandaag 25 jaar geleden (1998) de hele dag regende, regende en nog eens regende. Er viel over de hele dag 28 mm regen. Over 1998 gesproken: dit was het natste jaar van de afgelopen 40 jaar. Gaat 2023 het jaar 1998 verslaan? Toen viel er over het hele jaar 1097 mm. De tellers staat nu op 1030 mm regen.

Wist u dat?
Dat er 22 jaar geleden (2001) op 15 december een ijzelarm van kracht was. Na een nacht met matige vorst met -7 graden stroomde er zachtere lucht uit over Nederland. In het noorden van ons land was het een stuk kouder dan in het zuiden.

Wist u dat?
Het op 15 december 2006 erg zacht was met ruim 13 graden.

Wist u dat?
Het 5 jaar geleden (2018) tijdens Dickens koud was. Bij een matige soms krachtige zuidoostenwind werd het overdag niet warmer dan 0,9 graden.

Weerspreuk

Echte vriendschap,
bevriest niet in de winter.

Sible Waaijer