Weerman Sible seit:”Guur weekend”

LEMMER – Afgelopen dinsdag had de natuur grote moeite om het droog te houden. Ondanks de invallende noordoosten wind waren de onderste luchtlagen zo vochtig dat het gedruppel opleverde. Daar ging de echt droge dinsdag. In de middag herstelde de natuur dit foutje en kwam het zonnetje er nog bij en droogden de straten op. Ook op woensdag drupte het af en toe wat, maar uiteindelijk is er niet al teveel regen gevallen.

Ja en dan zien we op dit moment toch wel een opvallend iets op weergebied. In de wintersportgebieden ligt heel erg vroeg in het seizoen veel sneeuw. Wat een mooi nieuws zou ik zo zeggen (het kan nog wel). Ook in Scandinavië is koning winter al enige tijd op bezoek, de vorstgrens is gevorderd tot het aan zuiden van Scandinavië.

Bij ons er geen sprake van echte winter met sneeuw en schaatsijs maar er gloort toch een periode koudere periode, daarover straks meer. We gaan eerst kijken naar dit weekend.

Guur begin van het weekend

Op deze vrijdag is het een kwestie van de wind waait door de bomen. Dit is niet het enige want er komt een ware optocht van buien op gang. Tussen een wegtrekkende depressie in de omgeving van Moskou en een opbouwend hogedrukgebied net ten zuiden van IJsland komt er een stevige noordnoordwestelijke stroming op gang. Zo staat er op de Noordzee een Noord noordwesterstorm, bij ons boven land komt het ook tot flinke windstoten. In ons landje is er vrijdag de mogelijkheid van de eerste natte sneeuwvlokken van dit winterseizoen.

Zaterdag komt het hogedrukgebied wat afzakken richting Schotland. Hij gaat de proberen de buien die vanaf de Noordzee op ons worden afgevuurd wat af te remmen. Dit lukt maar ten dele want een droge zaterdag wordt het echt niet, wel gaat in de loop van zaterdag de wind wat afnemen.

Zondag is het rommelig op de weerkaarten, ten noorden van ons land liggen enkele storingen, terwijl een mini hogedrukgebied boven Frankrijk niet mans genoeg is om ons echt een droge zondag te bezorgen.
Het wordt vooral in de middag en avond weer een trieste boel.

Weekendverwachting

Vrijdag (Buiig en winderig)
Een gure dag met zon en gure buien.
Er staat een vrij krachtige tot krachtige west tot noordwestenwind kracht 5-6.
Tijdens buien zijn windstoten in kracht 7-8 mogelijk.
7 graden.

Zaterdag
Een mix van zon, wolken enkele buien.
Er staat een kille noordnoordwesten wind kracht 4-5, later afnemend.
8 graden.

Zondag
Minder wind, maar niet droog.
In de middag en avond is er de grootse kans op regen.
De noordwest tot westenwind is zwak tot matig kracht 2-3.
8 graden.

Ontwikkelingen na het weekend (sjaal kin om)

Ja beste mensen maar dan? Op maandag zien we plotsklap boven het noorden van Noorwegen koning winter zijn vinger opsteken. Hij dwingt een depressie die vanuit Engeland richting de Noordzee wil trekken wat een zuidelijkere koers via ons land te nemen. Dit levert maandag een kille dag met ook weer een aantal gure buien op.

Aan de andere kant hebben we ook nog een depressie in de omgeving van Moskou, vanuit de achterkamer van dit weersysteem rukt de vorstgrens op naar de grens van Duitsland en Polen. Er gebeurt dus van alles. Dinsdag blijft koning winter op zijn post boven het Zweedse Kiruna waar het dinsdagmiddag om 12 uur nog -9 graden is. Wat ook opvalt is de temperatuur aan de Noorse kust. In Trondheim vriest het ook midden op de dag streng (-11 graden)

Bij ons wordt het natuurlijk zo koud niet maar toch moet de sjaal om beste lezers want een klein gedeelte van de koude lucht sijpelt ons luchtruim binnen. Wij bivakkeren dinsdag tussen de koude lucht ten oosten van Nederland en zachtere lucht ten westen van ons. In dit niemandsland lijken de neerslagkansen wat kleiner te zijn.

Verwachting begin volgende week (kans op nachtvorst)

Maandag
Koud, bewolkt met opnieuw af en toe buien.
De wind is matig en komt uit zuidoost tot oost tot noordoost kracht 3-4.
4 graden.

Dinsdag
Droog met af en toe een zonnetje.
De wind is zwak tot matig uit het noordoosten kracht 2-3.
Het is koud met maar 2 graden.

Doorkijkje lang termijn (koffiedik kijken)

Woensdag blijft het maar een rommelig geheel op het weertoneel. Er scharrelen allerlei storingen rond in onze omgeving waarbij we wat aan de koude kant liggen. Koning winter blijft vanaf de troon in het hoge noorden toekijken hoe zijn volgelingen het doen. Donderdag lijkt er vanaf de oceaan een aanval worden voorbereid met een golf zachtere lucht. De grote vraag is nu wat koning winter hier op grote afstand aan gaat en kan doen.

Vrijdag 1 december wordt het helemaal spannend. Volgens het Europese weermodel duikt de depressie vanaf de oceaan zuidelijk van ons langs. Er is dan vooral in het zuiden kans op sneeuw waarbij we in Lemmer en omstreken met een koude noordoosten wind te maken krijgen. Het Amerikaanse weermodel schotelt ons heel wat anders voor. In dit script blijft de depressie boven Engeland liggen, we krijgen dan regen enzachter weer met een zuidwestenwind. Hoe gaat dit verder beste lezers?

Wist u dat?
We 25 jaar geleden (1998) op 24 november al op de schaats stonden. De winter roerde zich al vroeg in die periode. Op 17 november vielen de eerste sneeuwvlokken van dat seizoen. Vanaf 19 november vroor het 6 nachten achtereen. Het gevolg was dat op 22 november voor het eerst werd geschaatst. Op 23 november kwam het zelfs tot een ijsdag. We spreken van een ijsdag wanneer de temperatuur de hele dag onder het vriespunt ligt. Twee dagen later op 25 november kwam het tot ijzel en was de kortdurende schaatsperiode ten einde.

Wist u dat? 
In de laatste 25 jaar, er 14 maanden (56%) te nat verliepen. November 1996 spande de kroon met 126 mm regen. Er volgde toen een koude decembermaand met ook nog een koud begin van 1997. we weten allemaal nog wel wat er toen gebeurde op 4 januari 1997.

Weerspreuk

Keert de kat de rug naar t vuur,
dan wordt het weer koud en guur.

Sible Waaijer