Weerman Sible seit:”Zondag een droge dag”

LEMMER – Vrijdag dobbert er een depressie boven de Noordzee, deze grappenmaker zorgt in de kanaal zone tussen London en het Franse Le Havre voor een harde tot soms stormachtige westnoordwesten wind, kracht 7-8.
In onze omgeving valt het met de wind wel wat mee, maar de kans op buien blijft wel. Later op vrijdagavond trekt de depressie langzaam richting Denemarken via het noorden van ons land naar Duitsland. Hierdoor valt de wind de wind in de nacht van vrijdag op zaterdag in onze omgeving helemaal weg. Zaterdag treuzelt de depressie en ligt ten noorden van Duitsland en denkt van hoe nu verder? Dit getreuzel zal de oorzaak zijn van de buien die er zaterdag in onze omgeving toch weer gaan vallen. Later op zaterdagavond trekt de depressie richting Wit-Rusland. Zondag wordt de depressie in de omgeving van Wit-Rusland van nieuwe brandstof voorzien en zorgt in die omgeving voor een aantrekkende zuidenwind.

Bij ons staat juist erg weinig wind. Er gebeurt niet al te veel: op wind-, en regengebied is er een wapenstilstand. Je kunt het in deze natte tijden misschien niet geloven, maar er zit een droge zondag aan te komen beste lezers. Wij liggen tussen een grote depressie ver weg op de oceaan, en de eerdergenoemde depressie boven Wit-Rusland. Zoiets heet een zadelgebied of niemandsland.

Weekendverwachting
Vrijdag
Een afwisseling van veel wolken en buien.
De zuidzuidwesten wind is matig tot soms vrij krachtig, kracht 4-5.
Later op vrijdag neemt de wind af.
10 graden.

Zaterdag
Af en toe een knipoog van de zon, maar er is natuurlijk ook weer ruimte voor enkele buien.
De west noordwesten wind is meest matig kracht 3-4.
10 graden.

Zondag (droog en rustig)
Droog met een mix van wolken en zon.
De wind is zuidzuidwest kracht 3.
Het wordt maximaal 9-10 graden.

Na het weekend een nieuwe grote depressie

Na het weekend sluipt er op maandag een nieuwe grote depressie naderbij. Het “lelke ding” duwt maandag weer een neusje met zachtere lucht over onze omgeving. De komst van deze zachte lucht wordt ingeluid met regen.

Dinsdag zien we boven het noorden wat hogedrukactiviteiten boven het hoge noorden van Europa. De depressie op de oceaan lijkt hiervan te schrikken en komt stil te liggen. Dit levert bij ons weer een aantal buien op. Tja, en dan komt de woensdag. Dit lijkt op dit moment weer een spannende weer dag te worden. Vanuit het zuiden van Engeland schuift een kleine maar actieve stormdepressie ons luchtruim binnen. Dit zorgt bij ons voor een krachtige tot soms stormachtige wind uit zuidoost of zuidwest kracht 6-8. Het Europese model komt zelfs met hogere uitschieters. Maandag in mijn volgend weerbericht gaan we kijken welke kant het op gaat.

Verwachting

Maandag
Een afwisseling van veel wolken, zon en een aantal buien.
De wind is eerst zuidzuidoost kracht 4-5.
In de middag draait de wind naar westzuidwest en wordt nog wat sterker en neemt toe tot kracht 5-6.
Met 12 graden is het weer wat zachter.

Dinsdag
De perioden met droog weer worden wat langer, maar een droge dag zit er niet in.
De wind is eerst westzuidwest kracht 4-5.
Later op de dag wordt de wind meer zuidzuidoost dit komt door de nadering van de depressie die woensdag voorbijkomt.
11 graden.

Doorkijkje lange termijn

Op dit moment zien we nog steeds dat depressies de weerkaarten regeren. Er zijn boven het noorden van Scandinavië wel eens wat hogedruk activiteiten. Deze schermutselingen leiden op dit moment niet tot een eventuele vroege aanval van koning winter. Het wisselvallige en vrij zachte weer houden we voorlopig.

Tja en dan komt volgende week zaterdag op 18 november de Goedheiligman weer in Lemmer. Deze oude krasse baas gun je natuurlijk wel wat fatsoenlijk weer. Op dit moment ben ik voorzichtig optimistisch maar ook niet meer dan dat. Ik zie wat weifelend een rug van hogedruk in onze omgeving maar of deze sterk genoeg zal zijn? Het wordt spannend……

Wist u dat?
Er 15 jaar geleden (2008) in de nacht van 10 op 11 november er een zeer actieve regenstoring passeerde. Er viel in ons land toen maar liefst 20-50 mm regen. Veel regen is dus een verschijnsel van alle tijden.

Wist u dat?
Er vorig jaar (2022) in de 3 herfstmaanden 211 mm regen viel. De regenteller staat in de herfst van 2023 al op 283 mm. Normaal valt er in de drie herfstmaanden 223 mm regen. De herfst van 2019 verliep ook kletsnat met maar liefst 377 mm regen. Wellicht gaat de huidige herfst van 2023 hier overheen.

Wist u dat?
November 2016 de laatste keer was dat de novembermaand te koud verliep. Het kwam in die november tot 9 nachten met lichte vorst. Er was zelfs een nacht met matige vorst(-6 graden). In die maand viel er maar 53 mm regen, hoe ander is dat nu.

Wist u dat?
November 2011 kurkdroog verliep, er viel maar 3 mm regen.

Weerspreuk

November met zijn regenvlagen,
Brengt verkoudheid, jicht en andere plagen.

Sible Waaijer