Het Noorderlicht vastgelegd

Erwin Tuinstra van Aerial Promos

LEMMER – Het was weer zover, het Noorderlicht bereikte net als in de nacht van 18 op 19 september gisteravond 5 november ook de Gemeente Fryske Marren. (Dus gisteravond.) Oorzaak daarvan was de zeer sterke zonnestorm die op ons toekwam. Fotograaf Erwin Tuinstra van Aerial Promos legde dit weer vast op de gevoelige plaat.

Het noorderlicht is niet vaak zo goed te zien in Nederland. Dit gebeurt alleen bij krachtige zonnestormen en dat is maar eens in de paar jaar. Soms is het noorderlicht er ook wel, maar is het niet te zien. Dan is het niet fel genoeg.

Hoe noordelijker in Nederland je zit, des te groter de kans om dit fenomeen te zien. De grootste kans is er op de Waddeneilanden. Omdat het noorderlicht heel hoog in de atmosfeer ontstaat, moet het onbewolkt zijn om het te kunnen zien. De kans om het te zien is extra groot rondom de periode van de nieuwe maan, omdat er dan weinig maanlicht is. Bij volle maan is de kans om noorderlicht te zien extra klein.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van de zon. Deze geladen deeltjes worden met snelheden van maar liefst 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in geslingerd. Wanneer deze deeltjes in de atmosfeer terecht komen, botsen ze met zuurstof- en stikstofdeeltjes. Hierbij komt energie vrij en dat zorgt voor de kleuren van het noorderlicht. Dit proces vindt plaats op 80 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak. Overigens bestaat er ook zuiderlicht. In dat geval worden de elektrisch geladen deeltjes aangetrokken richting de Zuidpool.