Lemmer volgens Artificial Intelligence: vooral de plaatjes zijn heeel!! bijzonder

Lemmer volgens de Artificial Inteligence van Bing

LEMMER – De nieuwsberichten over AI (Artificial Intelligence) zijn vaak erg negatief. Men heeft het er maar over dat het digitale al onze handelingen uit handen zal nemen. Via Bing (de zoekmachine van Microsoft Edge) kun je gratis afbeeldingen laten maken. Dat het moeilijk is om juiste afbeeldingen van Nederland te krijgen, is te zien aan de hoeveelheid molens die vaak in de afbeeldingen gezet worden. Ook staan er regelmatig bergen in, die uiteraard niet te vinden zijn in Nederland (nee, het zijn heuvels in Limburg ).

Klopt de informatie?

Maar wat voor tekst zou Bing nou maken over Lemmer? En zou de informatie kloppen? Wat zouden de afbeeldingen zijn die deze AI machine maakt van Lemmer? En hoe dichtbij de realiteit komen deze afbeeldingen? Eerlijk gezegd is de tekst best goed gelukt. Her en der zitten er wel fouten in natuurlijk. Maar de afbeeldingen. Zie jij wel iets bekends?

Tekst over Lemmer, gegenereerd door Bing

Lemmer is een stad in de gemeente De Fryske Marren, in de Nederlandse provincie Friesland. Lemmer ligt aan het IJsselmeer en de Friese Meren en is een van de bekendste watersportplaatsen van Friesland. Lemmer heeft meer dan 10.000 inwoners en is een drukke badplaats in de zomermaanden. Lemmer trekt toeristen uit veel gebieden van Nederland, maar ook uit het buitenland. Lemmer is ook een van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland. Er zijn veel topatleten uit Lemmer afkomstig, zoals Rintje Ritsma (de beer van Lemmer), Annemarie Thomas (schaatsen) en Epke Zonderland (turnen).

Lemmer heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Lemmer ontstond waar de rivieren Rien en Zijlroede samenkomen, maar het is onbekend wanneer dat voor het eerst gebeurde. Lemmer wordt voor het eerst schriftelijk vermeld aan het begin van de veertiende eeuw, hoewel het als Lenna wordt genoemd in de geschriften van de bisschop van het bisdom Utrecht in 1228. Een verdere link kan waarschijnlijk worden gelegd met de naam Lammerbroeke, die in 1165 voorkomt als een oudere vorm van Lemsterhoek, een buurtschap net ten westen van het huidige Lemmer, dat rond 1400 door de Hollanders werd verwoest. Er werd geen herbouw gepleegd, maar de plaats en naam zijn nog steeds bekend, vooral onder zeelieden en vissers. Ook oudere namen zijn bewaard gebleven, zoals Lyamer.

Jan de Genadeloze

Lemmer lag op een kwetsbare positie aan de Zuiderzee en viel vaak onder invloed van Holland. Dat gebeurde onder andere in 1197, toen graaf Willem I een kasteel liet bouwen in Oosterzee om hem te helpen bij zijn onderwerping van de heer van Kuinre. In 1422 liet hertog Jan III van Beieren-Straubing, die door de Schieringers als beschermheer van Friesland was geroepen, een kasteel bouwen in Lemmer. Hij stond bekend als Jan “de Genadeloze”, en zal zeker geen geliefd figuur zijn geweest in Lemmer. Ook hertog Karel II van Gelre bemoeide zich met Friesland. Hij liet in 1521 een blokhuis bouwen in Lemmer, dat een garnizoen huisvestte. Twee jaar later droeg hij het over aan de Bourgondiërs. Hoe de kastelen en het blokhuis eruitzagen is onbekend. Ook de Spanjaarden lieten het dorp niet met rust. In 1581, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, veroverden zij Lemmer, samen met de stad Sloten. In het rampjaar 1672 lukte het echter prins-bisschop von Galen van Münster niet om Lemmer te bezetten als onderdeel van de Frans-Nederlandse Oorlog.

Waterpoort en stadswal???

Lemmer heeft veel bezienswaardigheden die getuigen van zijn historische en culturele erfgoed. Een daarvan is de Waterpoort, het symbool van de stad, die waarschijnlijk rond 1492 werd gebouwd, tegelijkertijd met de stadswal rond de stad. De poort bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen De Kolk en de Stadsgracht aan het stadscentrum, en boven de brug een poortwachterswoning. De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten. In 1613 werd de poort verbouwd tot sierpoort omdat deze geen militaire functie meer had. Vanaf dat moment heeft de poort in hoofdlijnen haar huidige uiterlijk. De architect is overigens onbekend.

Een andere bezienswaardigheid is het Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld, dat in 1920 werd gebouwd om het overtollige water uit Friesland te pompen. Het gemaal is ontworpen door Dirk Frederik Wouda en heeft een neorenaissancestijl. Het gemaal heeft een capaciteit van 4000 m³ per minuut en wordt nog steeds gebruikt bij hoge waterstanden. Het gemaal is sinds 1998 een UNESCO Werelderfgoed en heeft een bezoekerscentrum waar men meer kan leren over de geschiedenis en werking van het gemaal.

Lemmer heeft ook veel te bieden op het gebied van watersport en recreatie. Lemmer heeft een mooi strand en een prachtig en schoon zwemwater. De beachclub op het strand heeft een fantastische sfeer waar men kan ontspannen en genieten. Lemmer heeft ook een grote kermis in de zomer, die leuk is voor alle leeftijden. Lemmer is ook een ideale plek om te varen, zeilen, surfen, kanoën of vissen. Men kan met eigen boot komen en overnachten op een camping aan het water. Het is ook mogelijk om een boot of kajak te huren om voor één of meer dagen te varen in de omgeving van Lemmer. Lemmer organiseert elk jaar de Lemsterweek, het grootste zeilevenement op de binnenwateren van Europa.

Geschreven en uitgeplozen door Arjen van AL Digital