Recensie: Prachtig eerbetoon aan Cohen door Ernest Beuving

Lemmer – Ernest Beuving en zijn muzikanten brachten zaterdagavond in een overvolle theaterzaal van De Hege Fonnen een heel mooi en integer eerbetoon aan de in 2016 overleden Canadese folkzanger Leonard Cohen. Tussen ‘Suzanne’ (de moeder van zijn twee kinderen) en ‘So Long Marianne’ (zijn levenslange grote liefde) wist Beuving het leven van de zanger en dichter Cohen op prachtige wijze ten gehore te brengen.

Een pareltje: The Partisan

Ernest Beuving lardeert het luisterconcert met cabareteske uitstapjes. Dit mocht wel een beetje minder. Hoewel een aantal door hem vertolkte karakters er best toe deden. Maar wat hij met dominee Gremdaat moest, sloeg volgens mij de plank volledig mis. Evenals de veel te makkelijke grap over de Jehova’s. Je mag best het publiek proberen te vermaken en er zelfs bij te betrekken. Maar niet op de manier waarop jij dat deed, Ernest. Foei. Gooi dit deel uit je concert voortaan. We willen je duizenden malen liever horen zingen en spelen samen met je voortreffelijke begeleiders.

Terug naar de muziek, want daar kwamen we tenslotte voor. Dat kan je als Cohen adept, als geen ander. Daar hebben we gelukkig ten volle van genoten. Denk maar eens aan je vertolking van ‘The Partisan’. Een pareltje. Ook heb ik genoten van het eerbetoon aan Cohen’s korte liefde voor Janis Joplin. Schitterend hoe je een korte versie van de song ‘Me and Bobby Mc Gee’ neerzette. Dan weer ‘Janis’, dan weer ‘Leonard’. Ook heel korte songdelen kunnen je bijblijven en terug brengen naar de jaren zeventig.

So Long Marianne

En uiteraard het wereldberoemde ‘Hallelujah’. Honderden malen vertolkt. Ook Ernest Beuving waagt zich er aan. Mijn complimenten voor hoe jullie dit brachten. En met het ontroerende ‘Bird On The Wire’ zette je je begeleiding volledig in het zonnetje. Terecht. De zingende zaag van Tessa Zoutendijk ontroerde. Het kon uiteraard niet ontbreken: de toegift. ‘So Long Marianne’. Wat mooi, dat je deze fantastische song tot het laatst bewaarde.

Thijs de Boer