Sipke Schilstra gaat op bijzondere zeilreis naar de Cariben

FOLLEGA – Sipke Schilstra (17) uit Follega gaat  van 24 december 2023 tot en met 28 januari 2024 vijf weken zeilen met Masterskip, een organisatie die scholieren van de middelbare school meeneemt op een zeilreis door de Cariben. Zijn school gaat aan boord gewoon door en er gaan voor dat doel 4 docenten mee. Sipke die geen zeilervaring heeft, leert in die periode ook zeilen op het 60 meter lange zeilschip de Wylde Swan. Aan het einde van de reis is het zelfs de bedoeling dat alle leerlingen samen het schip zelfstandig kunnen overnemen van de bemanning die bestaat uit 12 personen.

De avonturier zit in Sneek op het CSG Bogerman  en moest toestemming hebben van de school om mee te kunnen doen. Dat was niet moeilijk, al een aantal leerlingen van de bovenbouw van deze middelbare school had meegedaan aan zo’n reis. Toen die toestemming er was, heeft hij zich aangemeld en werd duidelijk dat hij mee mocht. Elk jaar organiseert Masterskip 10 van dergelijke reizen en gaan er honderden leerlingen mee op 2 schepen.

Interesse in het buitenland en andere mensen

Sipke wilde de reis gaan maken omdat hij zeer geïnteresseerd is in reizen naar het buitenland. “De natuur, de mensen, de andere ervaringen. Dat lijkt me heel mooi. Maar ook de reis op zo’n zeilboot en het feit dat je natuurlijk heel veel anderen mensen van je eigen leeftijd ontmoet die je daarvoor niet kende, was voor mij de reden om me in te schrijven. Het lijkt me gewoon een hele coole ervaring.”

Er zijn verschillende reizen die leerlingen kunnen maken met Masterskip. Zo gaan er groepen vanuit Spanje de oceaan over. Daar had Sipke echter niet zoveel zin in, want dan zie je eigenlijk alleen maar water. Hij zelf vliegt eerst naar Sint Maarten en vanuit daar begint zijn zeiltocht door de Oostelijke Cariben. Het eindpunt ligt ook weer op Sint-Maarten, maar gedurende de reis zal het gezelschap bij veel andere eilanden aanmeren.

Ocean Cleanup

Sipke wilde naast het maken van nieuwe vrienden en het opdoen van nieuwe ervaringen ook een goed doel verbinden aan zijn trip. Hij schreef met de organisatie The Ocean Cleanup en die liet hem weten dat hij van harte welkom was om mee te doen met het “citizen scientist’ programma. Dit betekent dat hij zoveel mogelijk data moet verzamelen over bijvoorbeeld hoeveel plastic er op bepaalde plekken in de zee te vinden is. Ook zijn er gegevens nodig over hoeveel en wat voor soort plastic er zich in vissen bevindt. Tijdens zijn reis zal Sipke deze gegevens verzamelen en doorgeven. “Aangezien we op het water zitten, vond ik dat wel een heel mooi doel.”

Persoonlijke groei

De inwoner van Follega is er verder van overtuigd dat hij ook persoonlijk zal groeien tijdens de reis. “Aan boord moet ik zelfstandig leren en bevind ik mij in een totaal andere omgeving dan thuis. Hierdoor zal ik hopelijk veel nieuwe vrienden maken en kennis opdoen over de plekken die we zullen bezoeken in de Oostelijke Cariben.”

Sponsoren gezocht

De trip die Sipke gaat maken is niet bepaald goedkoop. Hij heeft de helft van het bedrag dat hij nodig heeft al met werken en met een groep sponsoren bij elkaar gekregen. Maar hij heeft op dit moment nog zo’n 3000 euro nodig. Hij zoekt daarom sponsoren, zowel particulieren als bedrijven die hem willen helpen om deze reis te maken. Hij heeft daarvoor sponsorpakketten samengesteld die er voor particulieren al zijn vanaf 15 euro en voor bedrijven vanaf 250 euro. Op een speciale website legt Sipke alles uit over de reis en zijn motivatie en daar kunnen sponsoren zich ook melden. De site is te vinden op: : https://sites.google.com/view/sipkeopzee/home