Bouw nieuw Zuyderzee Lyceum duurder en zorgen over aantal leerlingen

LEMMER – De bouw van het nieuwe Zuyderzee Lyceum in Lemmer valt duurder uit dan het in september 2022 begrote € 8.960.000. Uit de aanbesteding van de 2 goedkoopste partijen kwam een overschrijding van de prijs van afgerond € 1 miljoen. Het was al eerder aangegeven dat dit zou kunnen gebeuren. Dit aangezien de prijzen nog steeds stijgen, er veel personeelstekort is en lang(ere) levertijden op bouwmaterialen op dit moment nog steeds aan de orde zijn.

Bezuinigingen

Na overleg zijn wel manieren gevonden om toch een half miljoen op die totale begroting van bijna 10 miljoen te bezuinigen. Dit gebeurt onder andere door goedkopere materialen te gebruiken. Zo wordt de grootste winst gehaald uit het vereenvoudigen van de houten gevelvinnen. Die zouden één boom worden gemaakt, maar komen nu uit meerdere houten delen. Er wordt niet bezuinigd op duurzaamheid. Wel mogen er minder zonnepanelen geplaatst dan er aanvankelijk waren gepland. Dit komt door de eisen van Welstand.

Half miljoen tekort

Ondanks de bezuinigingen en aanpassingen is er dus nog een half miljoen extra nodig voor de bouw. Dit moeten de gemeente en de school uit eigen middelen bekostigen. De gemeente draait voor 92% daarvan op (460.000 euro), het schoolbestuur voor 8% (40.000 euro). Een keuze is er niet: het extra geld is nodig om de nieuwbouw mogelijk te maken.

Zorgen over daling aantal leerlingen

Opvallend is verder dat er in juni en juli 2023 door de nieuwe bestuurder van VariO in overleg met de gemeente zorgen geuit over het Zuyderzee Lyceum in Lemmer. Deze zorgen richten zich op het imago van de school en een dalend aantal leerlingen. Als er niks wordt gedaan staat volgens de bestuurder de toekomst van de school onder druk. De bestuurder heeft op 12 juli 2023 toegezegd vol in te zetten op behoud van Zuyderzee Lyceum in Lemmer. Op basis van een imago onderzoek onderneemt het schoolbestuur door middel van PR en marketing gerichte stappen om dit imago te verbeteren. Betere samenwerking tussen school en andere maatschappelijke partners én een nieuw schoolgebouw moeten daarbij helpen., En ze moeten zorgen voor het tegengaan van verdere daling van het aantal leerlingen. Zowel het schoolbestuur als gemeente zien op basis van de leerlingprognose in ieder geval voldoende potentie om iets te kunnen doen aan deze daling van het aantal leerlingen.

Schoolbestuur betaalt 1,5 miljoen

Sxhoolbestuur VariO draagt aan de nieuwbouw van het schoolgebouw zelf zo’n € 700.000 bij inclusief het tekort dat nu is ontstaan. Daarnaast heeft het schoolbestuur besloten om in het pand de nodige investeringen te doen. Zo komt er een leskeuken en uitgiftebalie en een BiNaSK Lab. Hiervoor is nog eens ruim € 800.000 nodig, waardoor de totale investering van het schoolbestuur
ruim € 1,5 miljoen bedraagt.