Weerman Sible seit:”Deze week zonnige- maar ook paraplumomenten”

LEMMER – Afgelopen vrijdag was het een dag met  allerlei dreigementen aan het luchtruim. Er heerste een broeierig sfeertje maar Lemmer werd niet getroffen door buien die er elders wel degelijk waren. Zo viel in Nieuw Beerta 26mm, omgeving van Heino 29 mm aan regen. De absolute topper was Maastricht met ruim 50 mm aan regen. Op de zaterdag vielen er vele valse buien met enkele onweersklappen. De buien leverden Lemmer 15 mm regen op. Het mooie aan dit weertype is dat er prachtige wolkenwolken zijn te zien.

De komende week worden we regelmatig geplaagd door een lagedrukgebied wat boven de Noordzee ligt. In dit lagedrukgebied zitten allerlei buienstoringen verstopt. Deze storingen zullen ons zo af en toe plagen met de spontane geboortes van enkele buien. De buienkansen liggende hele week op ongeveer 60/70%,het is alleen moeilijk aan te geven hoeveel en waar ze zullen nederdalen. Ik moet wel zeggen beste lezers dat er regelmatig ruimte zal zijn voor mooie zonnige perioden.

Later in de week vormt zich een hogedrukgebied, de vraag is ligt hij in de omgeving van de Noorse Zee, of zoekt hij positie boven het zuidwesten van Europa?

Verwachting voor de komende week

Maandag

Af en toe zon, vooral in de ochtend nog een enkele bui.

Er waait een matige noordwesten wind kracht 3.

20 graden.

Dinsdag

Af en toe zon met wellicht nog een enkele bui.

De wind is noordwestelijk kracht 3.

19 graden.

Woensdag

Soms wat zon, en opnieuw kans op een bui.

De wind is matig uit west/zuidwest kracht 3-4.

18 graden.

Donderdag

Een mix van wolken, zon en een enkele bui.

De west zuidwesten wind is matig kracht 3-4.

19 graden.

Vrijdag

Opnieuw een cocktail van zon en buien.

Er is weinig wind uit verschillende richtingen kracht 2.

20 graden.

In het 1e weekend van september droger en ietsje warmer?

Met nog 1 week te gaan hebben de2 grootste weermodellen een meningsverschil. Het Europese weermodel presenteert ons zaterdag en zondag  een hogedrukgebied met wat opwarming. De Amerikanen zijn wat behoudender met een hoog boven de Noorse Zee. In dit scenario komt de lucht meer uit het noordoosten. Welke kant gaat het deze week op?

Voorlopige ietwat onzekere weekendverwachting

Zaterdag

Optie 1

Bewolkt met enkele buien.

Wind is eerst west kracht 2,in de middag meer noordoostelijk kracht 3.

21 graden.

Optie 2

Droog maar niet al teveel zon.

De wind is oost zuidoost kracht 3.

24 graden.

Zondag

Optie 1

Droog met regelmatig zon.

De wind is zwak uit zuidoost tot noordoost kracht 2.

21 graden.

Optie 2

Zon en buien.

De wind is zuidelijk kracht 3-5.

22 graden.

Doorkijkje periode maandag 4 t/m donderdag 7 september

De grote vraag is in deze periode Wordt het een hogedrukgebied met droog weer en een lekker zonnetje? Of vormt zich toch weer een nieuw lagedrukgebied boven de regio Ierland-/Engeland met toch weer een paar buien? Ik denk op dit moment dat we het licht wisselvallige weer houden, maar dan weer zon en dan weer een bui.

Wist u dat?

Dat er vandaag precies 23 geleden (2000) op 28 augustus diverse waterhozen werden gesignaleerd boven het IJsselmeer.

 Wist u dat? 

We in de huidige maand augustus de grens van 100mm regen hebben bereikt. Dit is de 4e keer in de afgelopen 10 jaar. Het is 2 keer voorgekomen in de afgelopen 10 jaar dat de augustus maand te droog verliep.

 Wist u dat?

Het vandaag 27 jaar is geleden (1996) dat er in de provincies Noord-Brabant en Limburg erg veel regen viel. In Maastricht viel destijds in 2 dagen 85 mm regen. Het kwam ook tot flinke windstoten tot in kracht 8.

Wist u dat?

Vorig jaar (2022) de gemiddelde dag temperatuur in de maand augustus  op 24,7 graden is uitgekomen. Dit jaar zitten we op gemiddeld 21,9 graden, dat is precies volgens de norm. In 1997 was het zeer warm met een gemiddelde dag temperatuur van 25,8 graden.

Weerspreuk

Blijven de zwaluwen ook nog na de 25e augustus nog lang,

Wees dan voor de winter niet bang.

Sible Waaijer