Waarom plan om oude grafstenen tevoorschijn te halen op oude begraafplaats nog niet is uitgevoerd

LEMMER – Al jaren geleden werd er een plan ontwikkeld voor de oude begraafplaats in Lemmer om de monumenten daar te behouden voor de toekomst en om de zerken die half onder de grond waren verdwenen weer tevoorschijn te halen. Met dat plan werd echter niets gedaan. Lemsternijs vroeg de gemeente waarom niet.

Het antwoord van de gemeente De Fryske Marren luidt als volgt:” Voordat er eventueel iets met gedenkstenen en grafornamenten kan gebeuren dienen de nabestaanden en/of rechthebbenden geïnformeerd te worden dat ‘de grafbedekking’ mogelijk een monumentale status krijgt. En zal er in het geval van rechthebbenden formeel door hen toestemming verleend moeten worden om de grafbedekking te herstellen en/of restaureren.

Inventarisatie

Momenteel wordt de lijst met adressen van nabestaanden en rechthebbenden geactualiseerd zodat er een brief of mail verzonden kan worden om hen te informeren en te inventariseren wat de wensen van de nabestaanden zijn. Zodra vanuit de nabestaanden en rechthebbenden bekend is of en hoe we eventueel met de grafbedekking ‘verder kunnen’ kan de lijst met monumentale graven definitief vastgesteld worden.

Nabestaanden

Het verwijderen van grafbedekking gebeurt op aangeven van de nabestaanden en/of rechthebbenden. In principe bepalen de rechthebbenden, na afloop van de periode waarvoor de grafrechten verleend zijn, wat er met de grafbedekking moet gebeuren. Indien na verloop van tijd de reactietermijn verstreken is, vervallen de rechten en ‘beheert’ de gemeente het graf en de grafbedekking. Dit staat ook op het publicatiebord op de begraafplaats.

Grafbedekking met rust laten

Zolang een grafbedekking geen gevaar oplevert voor bezoekers laat de gemeente de meeste grafbedekkingen met rust. Er wordt in principe alleen geruimd als de nabestaanden en of rechthebbenden dit als wens aangeven. Zolang een eventuele monumentale status van een grafbedekking die hiervoor in aanmerking komt nog niet zeker is worden deze potentiële monumentale grafbedekkingen niet geruimd.

Daarnaast blijven op de oude begraafplaats Lemmer voor zover mogelijk is de meeste grafbedekkingen waarvan de termijn van rechthebbenden verstreken is in ruste liggen. In ieder geval tot de status van de monumentale grafbedekkingen definitief is.”