Weerman Sible seit: “In de loop van zaterdag winderig”

LEMMER – Op deze vrijdag zien we de verplaatsing van een hogedrukgebied boven het Midden van Europa. Het trekt naar het oosten, hierdoor ontstaat er ruimte voor een lagedrukgebied wat ten westen van Ierland ligt te lonken. Door de geboden ruimte trekt dit lagedrukgebied dit weekend via Schotland naar de Noorse zee.

Tussen het lagedrukgebied en het hogedrukgebied wordt er vooral zaterdag een bel met warme zomerlucht richting ons gebied getransporteerd. De warmte houdt het niet lang vol, want in de loop van zaterdag arriveert er een koufront ons luchtruim. Het lijkt met de buien wat mee te gaan vallen, de meeste buien worden niet bij ons maar in het oosten van ons land verwacht.

In de nacht van zaterdag op zondag ligt het hart van de depressie net ten oosten van Schotland, daarmee steekt er in Lemmer en omgeving een krachtige tot soms harde zuidwesten wind op. Op de wadden zijn er weer uitschieters in kracht 8-9. Zondag trekt de depressie richting de noordwestkust van Noorwegen. De wind blijft nadrukkelijk aanwezig: het wordt een dag om met behulp van het zonnetje flink door te waaien.

Weekendverwachting

Vrijdag

Droog met af en toe zon, kortom een lekkere dag.

Wind zuidwestelijk kracht 2-3.

In de avond draaiend naar zuidoost kracht 2-3.

23 graden.

In avonduurtjes blijft het lange tijd 19 graden.

Zaterdag (later toenemende wind)

Een afwisseling van zon en wolken.

In de middag en avond toenemende kans (60%)op een enkele bui.

Wind is zuidwestelijk kracht 4-5.

24 graden.

In de nacht van zaterdag op zondag een krachtige tot harde zuidwesten wind kracht 6-7. Met kans op sterkere windstoten.

Zondag (winderig)

Winderig met mooie zonnige perioden, de kans op een bui is eeg klein. Wind is krachtig uit west/zuidwest kracht 6 met wellicht uitschieters in kracht 7. Dus is het uitkijken voor watersporters, de kitesurfers denken daar wellicht anders over.

21 graden.

Na het weekend blijven we in polaire lucht dat betekent luchtaanvoer vanaf de oceaan. Er zullen veel mensen zijn die dit prettig vinden, want we zien de zon regelmatig met een verkoelend windje. Zo af en toe kan ons een bui bereiken. Ik noem dit modaal zomerweer. Maandag zit er nog een klein onzekerheid in de voorspelling, dat zit hem in een buienlijntje. Het is een kwestie van bereikt ie ons of niet? Het zal er om hangen beste lezers.

Maandag

Optie 1

Af en toe zon, enkele buien.

Wind west/ zuidwest kracht 4.

19 graden.

Optie 2

Droog met een lekker zonnetje.

Wind is matig tot vrij krachtig uit het westen kracht 5.

21 graden.

Dinsdag

Droog met mooie zonnige perioden.

Wind is westelijk later meer west/noordwest kracht 3.

22 graden.

Verzoekje

Tot slot heb ik een kleien verzoekje gekregen om even speciaal even in te zoomen op het weer van vrijdag 21 juli. De weerkaarten zijn nog niet geschud, het is nog wat onduidelijk of we buien krijgen of niet. Er ligt een optie met buiig weer en temperaturen onder de 20 graden. De andere optie is een buitje in de ochtend, en zon in de middag en avond met een temperatuur van rond de 20 graden.

Doorkijkje lange termijn

In de tweede helft van de volgende week zien we koele lucht boven Scandinavië, en zeer warme lucht boven het zuiden van Europa. Wij liggen daar precies tussen in. Dit is eigenlijk een vrij normaal scenario. Ik heb op dit moment niet het idee dat we binnen nu en 10-14 dagen een hittegolf kunnen verwachten. We houden een afwisseling van zon, soms een bui bij temperaturen die vaak rond  22 graden schommelen.

Wist u dat?

Het vandaag 25 jaar geleden(1998) gewoon koud was. Met 15 graden was het rillen geblazen, de zomer van 1998 verliep tot dat moment erg koel.

Wist u dat?

Er vandaag 2 jaar geleden (2021) op 14 juli overstromingen waren in Zuid-Limburg.

Wist u dat?

Er in de zomer van 2001 vaak opmerkelijk zware buien vielen. Zo kreeg West-Terschelling 91 mm regen, waarvan 70 mm in twee uur tijd viel.

Wist u dat?

Dat het ijs op de Noordpool weer iets meer groeit dan de afgelopen jaren.

Weerspreuk

Is juli heet en droog,

Dan houdt de winter een kwaad betoog.

 Sible Waaijer