Stijgende prijzen: hoe zorg je ervoor dat je alsnog geld opzij kunt zetten?

De stijgende prijzen worden in ieder huishouden gemerkt en wellicht ook wel bij jou in Lemmer. Denk maar aan de torenhoge brandstofprijzen, stroom- en gastarieven en de gekte op de huizenmarkt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je je afvraagt hoe je met de stijgende prijzen alsnog hier en daar kunt besparen. Wij hebben hieronder een aantal tips voor je opgesomd die je wellicht kunnen helpen.

  1. Vergelijk je vaste lasten

Iedere maand worden de vaste lasten van je rekening afgeschreven. We ontkomen niet aan deze lasten; ze zullen er altijd zijn. Toch kun je vaak wel het een en ander besparen op deze vaste lasten. Een tip die we je kunnen meegeven, is dat je je vaste lasten kunt vergelijken met andere aanbieders. Wellicht ben je bij een andere aanbieder wel veel goedkoper uit. Denk bijvoorbeeld aan je internetabonnement: vergelijk glasvezelaanbieders en kom binnen no time erachter of je op dit moment te veel betaalt. Daarnaast kun je ook je verzekeringen vergelijken, zoals je woonverzekering en autoverzekering. Maar ook je energiecontract kun je eens onder de loep nemen: vergelijk je energiecontract en ontdek meteen of er goedkopere opties tussen zitten.

  1. Pak vaker de fiets

We benoemden net al de torenhoge brandstofprijzen. Om ervoor te zorgen dat je die tankbeurt kunt uitstellen, kun je wat vaker de fiets pakken. Ga bijvoorbeeld op de fiets boodschappen doen of ga op de fiets naar vrienden. Je kunt wellicht ook overwegen om met de fiets naar je werk te gaan, desnoods met de elektrische fiets als de afstand groot is. Is dat niet mogelijk? Dan kun je zelfs nog overwegen om wat vaker thuis te werken – als jouw werk dat toelaat, natuurlijk.

  1. Voer veranderingen door in jouw woning door energie en gas te besparen

Je hebt ook vast en zeker gemerkt dat de energie- en gasprijzen aan het schommelen waren. Ook op deze kosten kun je proberen te besparen. Zo kun je een aantal simpele veranderingen doorvoeren in jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van stekkerdozen om sluipverbruik te voorkomen, minder vaak douchen en de verwarming minder gauw aanzetten.

  1. Maak spaarpotjes

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk geld opzij zet, kun je spaarpotjes maken. Zo voorkom je dat je niet goed weet waar je dit gespaarde geld hebt gelaten. Ook weet je door middel van spaarpotjes hoeveel geld je hebt gespaard. Je kunt zelfs spaardoelen maken, waardoor het sparen wellicht iets makkelijker verloopt.

Externe content