Weerman Sible seit: “Zondag mooiste dag”

LEMMER – Afgelopen woensdag passeerde er voor de koffie een warmtefront dat zomaar wat regen afleverde. Daarmee verviel de beloofde droge dag. De verwachting viel een beetje in het water zullen we maar zeggen. Het voordeel was dat we gedurende woensdag en ook deels op donderdag onder een soort van warme deken lagen.

Op deze vrijdag ligt er boven Schotland een regengebied op de loer, deze trekt gedurende de dag naar het oosten. De regen bereikt ons zaterdagochtend en zorgt voor een wat treurige zaterdag. In de loop van zaterdag trekt de regen weg en wordt het droger. Zondag schuift de Schotse depressie door naar Scandinavië, wij komen voorzichtig wat onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied ver weg op de oceaan.

Vrijdag
Een lekkere droge Hollandse zomerdag met een lekker zonnetje.
De wind is matig uit west noordwest later west zuidwest kracht 3-4.
21 graden.

Zaterdag
Veel bewolking en regelmatig wat nattigheid.
De wind is eerst west zuidwest kracht 4, later meer westelijk kracht 3.
19 graden.

Zondag
Het blijft droog met een terugkeer van de zon.
De wind is westelijk kracht 4-5.
19 graden.

Na het weekend zien we maandag een groot lagedrukgebied dat zich uitstrekt van de oceaan tot ver over Scandinavië. Tegelijkertijd zie ik het hogedrukgebied ten zuiden van ons land zijn best doen om ons van zonnige perioden en droog weer te voorzien. Het gevolg is dat tussen deze beide weersystemen de wind sterker wordt, ook zijn er wat buiengebieden die ons proberen te bereiken, vooral maandag en woensdag zou er een bui kunnen vallen. Dit blijft spannend. Verder blijft het zonnetje regelmatig schijnen bij temperaturen die schommelen rond de 20 graden.

Maandag
Zonnige perioden maar ook 60% kans op een bui.
Er staat een stevige west zuidwestenwind kracht 4-5.
18 graden.

Dinsdag
Af en toe zon, meest droog.
Wind is matig soms vrij krachtig uit west zuidwest kracht 4-5.
Misschien zelfs uitschieters in kracht 6.
19 graden.

Doorkijkje lange termijn

Tja en zien we op vrijdag 7 t/m zondag 9 juli de (tijdelijke)vorming van een hogedrukgebied boven het midden van Europa. Tegelijkertijd komt er vanaf de oceaan een nieuwe depressie onze kant op.
Tussen deze beide systemen is er een reële kans dat we weer tijdelijk in warme zomerlucht komen.

Ik ga voorlopig uit van een droge donderdag met een zonnetje en 21 graden. Vrijdag komt de warmere lucht in beweging naar het noorden, het wordt dan warmer. Zaterdag 8 juli lijkt het zomers warm (25 graden of iets hoger) te worden, de grote vraag is natuurlijk hoe lang deze zomerwarmte aanhoud? Wellicht wordt de warmte op 9 zondag juli later op de dag weer afgestraft met enkele buien.
We wachten af. Maandag 3 juli praat ik jullie weer even bij over de laatste weer-intriges.

Wist u dat?
We tegenwoordig erg druk zijn met te natte of te droge maanden. Na 2 jaren met te natte juni maanden in 2022 en 2021 hebben we dit jaar weer een te droge juni maand. We zijn in juni 2023 uitgekomen op 39 mm regen (normaal valt er 65 mm). Heel vroeger was het ook regelmatig te droog in de juni maanden. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook al in 1939,1949,1941,1962,1988,1973,1920,1924 en 1959.

Wist u dat?
De grootste hagelsteen die ooit in Nederland is gevallen een doorsnee had van 9cm. Dit gebeurde op 6 juni 1998 in Nunspeet.

Wist u dat?
Een thermometer op 1.50 hoogte hoort te hangen.

Weerspreuk
Ook een warmtefront, (zoals afgelopen woensdag)
Maakt het wel eens te bont.

Sible Waaijer