Weerman Sible seit: “Zaterdag aangenaam, zondag warm”

LEMMER – Zo beste mensen zijn we allemaal wat bekomen van de flinke bui die dinsdagavond even over Lemmer heen trok? Wat een dag, je had het de hele dag het gevoel dat het kacheltje lekker stond te pruttelen. Het gaf een vochtige warmte in een broeierige ambiance. De liefhebbers van warmte hebben genoten, het mag van persoonlijk wel een onsje minder. Tja en dan kwam die bui, ik ving in korte tijd 37 mm regen op, hoe anders was dat in onder andere Balk. Daar viel 8 mm regen. Ook in het nabij gelegen Bant viel 12 mm. We kunnen stellen dat Lemmer even in het middelpunt van de regen stond.

Ook donderdag 22 juni was een spannende weerdag, begin van de week had ik het over 2 opties weet u nog. De dag begon met een zonnetje maar gedurende de dag werd het bewolkt en broeierig. Dit werd veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Duitsland waar plaatselijk veel regen is gevallen. In Lemmer bleef het net droog, al gaf buienradar soms wat anders aan. Het zuidoosten was ons land kreeg plaatselijk 50 mm regen.

Hoe verder?

Dit weekend hebben we geen regenstress, de zon maakt vele werkuren en zorgt voor heerlijk weekendweer. Het gunstige weekendweer wordt ons geschonken door een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Zondag wandelt de uitloper naar het oosten, de wind komt uit de warme zuidoost tot zuidhoek. Het wordt dan tijdelijk weer warmer. In de nacht van zondag op maandag sluipt er een buienlijntje naderbij:  dit is de voorbode van een wat mindere fase.

Vrijdag

Droog met mooie zonnige perioden.

De wind is matig uit noordwest kracht 3-4.

23 graden.

Zaterdag

Mooie dag met een lekker zonnetje.

De wind is zwak tot matig uit zuidzuidwest later meer west noordwest kracht 2-3.

24 graden.

Zondag

Een warme dag met een mix van wolken en zon.

De wind is  zwak tot matig uit zuidoost tot zuid kracht 2-3.

28 graden.

In de nacht van zondag op maandag toenemende kans op een bui.

Komende week wat minder warm met later een iets grotere buienkans

Na het weekend wordt het wat minder warm. Het hogedrukgebied wordt wat minder sterk maar blijft sterk genoeg om ons te beschermen tegen depressies. Over depressies gesproken, later in de week zo tegen het eerste weekend van juli schuift er wel een depressie door de mazen van het hogedrukgebied richting onze regio. De kans op wat wisselvalliger weer in de eerste dagen van de tweede zomermaand wordt dan ook groter.

Verwachting

Maandag

Af en toe zon en vooral in de ochtend een hele kleine kans op een buitje.

De wind is matig soms vrij krachtig uit het westen kracht 3-4(5)

20 graden.

Dinsdag

Droog met mooie zonnige perioden.

De wind is matig uit westzuidwest kracht 3-4.

21 graden.

 Doorkijkje lange termijn woensdag 28 juni t/m vrijdag 7 juli

Richting het eerste weekend van juli zien we het hogedrukgebied op de oceaan een stapje naar links doen. Door deze beweging komt er een bel met koudere lucht vanuit het noorden naderbij. In het Noordzee gebied lijkt hierdoor een lagedrukgebied te ontstaan. We krijgen daardoor meer wind, en aangenaam zomer weer met regelmatig een lekker zomerzonnetje maar ook wel eens een verfrissende bui. Zoiets heet gewoon Hollands zomerweer.

 Wist u dat?

We vorig jaar (2022) in de periode van 1 t/m 20 juni 1 zomerse dag hadden. We spreken van een zomerse dag bij temperaturen die tussen de 25 en 30 graden liggen. Dit jaar (2023) zijn we uitgekomen op 8 zomerse dagen.

Wist u dat?

Juni 2018 erg droog verliep, er viel toen in de hele maand juni slechts 13 mm regen. Ook juni 2014 verloop erg droog met maar 25 mm regen. Heel anders was dat in juni 1998, 2007,2 011 en 2016. Er viel toen ruim 100 mm regen. In juni 2007 viel er maar liefst 160 mm. Je hebt dus veel te natte en veel te droge jaren. Sinds 2000 waren er 12 te droog er 11 te nat. De huidige maand juni van 2023 wordt te droog. Dus wordt de stand 13-11 in het voordeel van de droge jaren.

Wist u dat? 

Dat er een hele tijd geleden op 25 juni 1967 een windhoos over het zuiden van Nederland trok. In Tricht vielen er 5 slachtoffers. Noodweer is dus van alle tijd.

Weerspreuk

Roept de houtduif keer op keer,

Dan komt er vast en zeker mooi weer.

Sible Waaijer