Weerman Sible seit: “Van zeer warm naar warm”

LEMMER – Tja beste lezers moeten we het wel over het weer hebben? Het is mooi en het blijft mooi. Toch hoor ik hier en daar geluiden dat het nu wel warm genoeg is. Ik hoor ook dat het wat droog begint te worden. Enkele weken vonden we het koud, en nat. Wat is nou goed beste lezers? Het beste zou zijn, een graad of 25 en in de nachten wat regen maar ja dit is niet te regelen. Gelukkig maar, ik heb ondertussen toch maar besloten even wat over de weersontwikkelingen voor de komende tijd te schrijven.

De komende week waakt een krachtig hogedrukgebied boven het noorden van Europa over ons weer. Onder zijn beschermende vleugels houden we het droog, het blijft zonnig. In de loop van de week gaat de temperatuur langzaam iets gaan zakken. Dit komt omdat de wind deze week langzaam weer terug gaat naar het noordoosten tot noordwesten. Ideaal weer wat mij betreft. Alleen zou een buitje geen overbodige luxe zijn.

Verwachting voor komende week

 Maandag

Droog, zonnig en warm.

De oosten wind is oostelijk kracht 2-3

28 graden.

 Dinsdag

Droog, zonnig en warm.

De oosten wind is iets sterker kracht 3-4.

26 graden.

Woensdag

Droog, zonnig en warm.

Er staat een matige oosten wind krach 3-4.

25 graden.

Woensdagavond tijdens de Wouda gemaalloop schommelt de temperatuur rond de 22 graden. Het is natuurlijk droog met een enkel wolkje en een lekker zonnetje.

Donderdag

Alweer zonnig en, iets minder warm.

De wind is  noordoost kracht 3-4.

22 graden.

Weekend van de visserijdagen hebben we zon en een aangename temperaturen

Tijdens het weekend trekt het hogedrukgebied boven de Noorse Zee zijn tentakels wat terug. Hierdoor dringen enkele storingen langzaam wat verder op richting onze omgeving. De situatie wordt wat fragieler waarbij ik toch denk dat het droog blijft.

Weekendverwachting

 Vrijdag

Droog met veel zon.

De wind is gekrompen naar noord tot noordwest kracht 3-4.

22 graden.

 Zaterdag

Droog met veel zon.

De wind is matig uit noord tot noordwest kracht 3.

Het wordt een heerlijke 23 graden.

Zondag

Droog met mooie zonnige perioden.

Er waait een matige noordoosten wind kracht 3-4.

22 graden.

Doorkijkje lange termijn t/m 26-27 juni

Tja, beste mensen het ziet er naar uit dat we richting de langste dag de noordoosten wind kwijt gaan raken. Vanwege het terugtrekken van de tentakels van het hogedrukgebied boven het noorden van Europa kruipt een depressie langzaam Frankrijk binnen. De wind zoekt dan steeds vaker het zuidwesten op, zeker wanneer de depressie rond 21 /22 juni de ankers uitgooit in de regio Engeland en Schotland. Rond 26/27 juni wordt het wordt de voor de liefhebbers van tropisch weer erg spannend.

Waarom? We zien het Azoren hogedrukgebied zich wat meer met ons weer bemoeien. Door de versterking van het Azoren hoog, trekt de depressie in de regio Engeland/Schotland zijn ankers en verscheept zich meer naar het noorden van Europa. Het zou dan zomaar kunnen dat we dan weer even in tropische lucht terecht gaan komen.

Conclusie van het hele verhaal is;

Deze week droog en zomers warm, langzaam wat afkoelend. Volgende week verlaat de noordoosten wind ons, het blijft meest droog. Eind van de maand juni mogelijk weer even tropisch met heel, heel misschien een regen of onweersbui.

Wist u dat?

We vroeger genoten van tropisch weer, tegenwoordig hebben we het code rood, smeeralarm en hitteplannen.

Wist u dat?

Dat het vandaag 18 jaar geleden (2005) buiig en koud was. Het werd destijds maar 14 graden. Een jaar later (2006)werd het op dezelfde datum bijna 32 graden.

Wist u dat?

We gisteren zondag de 12e juni de tropische temperatuur van 30 graden bereikten. De laatste keer dat is gebeurde was 25 augustus 2022.

Wist u dat?

De we in de eerste 10 dagen van juni 2023 een gemiddelde dagtemperatuur hadden van 21,1 graden. Vorig jaar was het in deze fase koeler met een gemiddelde van 18,7 graden. Normaal hebben we recht op 19 graden.

Weerspreuk

Is het op Sint Antonius (13 juni) nat,

De boer drinkt zich van verdriet zat.

Sible Waaijer