Heringericht sportpark De Rien volgens B&W niet mogelijk in 2024/2025

De velden en de gebouwen op sportveld de Rien moeten op de kop.

LEMMER – Voetbalverenigingen CVVO en VV Lemmer wilden per 1 augustus 2023 verder gaan als een fusievereniging. Deze datum is niet gehaald en bedoeling is nu dat de start is in het seizoen 2024-2025 komt aldus de verenigingen. Die datum is niet haalbaar zegt de gemeente. Een heringericht sportpark de Rien met gerenoveerde gebouwen of nieuwbouw bij de start van het seizoen 2024-2025 is volgens haar niet realistisch.

Jaar tot anderhalf

Het duurt zeker driekwart jaar om sportvelden te realiseren, maar het renoveren of nieuwbouwen van kantine en kleedkamers neemt nog veel meer tijd in beslag. Vanaf ontwerp tot oplevering gaat daar een jaar tot anderhalf jaar in zitten. Bovendien gaan zo’n traject lopen als er als geld beschikbaar voor is. Dat is er nu niet, zegt het college van burgemeester en wethouders verder in haar stukken.

Sportpark De Rien

Sportpark De Rien wordt dan het sportpark waar beide voetbalverenigingen gebruik van gaan maken. Op deze locatie ligt de goede bestemming en is van de gemeente. Op 7 november 2022 heeft de gemeenteraad een voorbereidingskrediet van € 35.000 beschikbaar gesteld om verdere stappen in het proces te maken. ICS Adviseurs heeft gekeken of het een goede stap was om dit sportpark te gebruiken. Dit blijkt het geval. Het bureau heeft ook gekeken naar het geld dat nodig was om de beide verenigingen onder te brengen.

Veel aanpassingen velden/gebouw of nieuwbouw nodig

ICS concludeert dat het met de nodige aanpassingen mogelijk is om de beide verenigingen onder te brengen op Sportpark De Rien. Er moet dan wel behoorlijk geïnvesteerd worden om de gebouwen te laten voldoen aan de wensen van beide voetbalverenigingen. Ook moeten de velden dan worden aangepakt om de nieuwe grotere vereniging te kunnen laten spelen. Voor die sportvelden is dan een bedrag tussen 1,7 en 2 miljoen euro nodig. De duurste variant heeft de voorkeur van de fusievereniging schrijft de gemeente in haar advies. Renovatie van de gebouwen zou 1,6 miljoenkosten. Voor nieuwbouw is voor een bijna energie neutraal gebouw 3,4 miljoen nodig en voor een volledig energie neutraal gebouw 3,5 miljoen.

Geen geld

Naast de 35.000 euro voor het voorbereidingskrediet is er tot nu toe geen geld beschikbaar voor de plannen om De Rien geschikt te maken. De nieuwe vereniging heeft aangegeven dat ze wil dat de investering en exploitatie van de sportvelden en de inrichting van de openbare ruimte door de gemeente wordt betaald. De financiering voor de gebouwen zou dan door de voetbalverenigingen zelf moeten worden opgehoest.

Hele bedrag niet kunnen betalen

Toch heeft de vereniging al aangegeven dat ze dat hele bedrag voor de gebouwen nooit kan betalen en vraagt de gemeente om bij te dragen. Ook is de fusievereniging van mening dat de benodigde middelen voor de sportvelden en voor de opstallen met elkaar zijn verbonden. De gemeente vraagt hen nu naar een overzicht van geld dat er wel is en wat er zou kunnen komen. En wat dan het tekort zou zijn als het gaat om de gebouwen. Wel geeft de gemeente ook al aan dat op dit moment geen geld is voor deze zaken. In de perspectiefnota is het initiatief wel genoemd, maar is er nog geen geld voor vrijgemaakt. Er is zelfs geen beleid voor gebouwen van voetbalverenigingen. Aan zo’n beleid wordt momenteel gewerkt.