Lemster Elfstedenfietsers en spekjes en cola als eerbetoon

OUDEMIRDUM/LEMMER – Pinkstermaandag betekent traditiegetrouw de fietselfstedentocht. Bijna 15.000 fietsers klommen vandaag op de fiets en moesten 235 kilometer afleggen. Het merendeel deed dat op de racefiets, maar er waren ook tandems, gewone fietsen en we zagen zelfs een vouwfiets. De weersomstandigheden waren gelukkig goed: in de ochtend was het koud maar daar kun je je op kleden. Later brak het zonnetje door, maar het was niet bloedheet en het regende niet. Wel stond er een aardig briesje, maar het was ook weer geen storm.

Lemster ploegjes

Onder die duizenden fietsers natuurlijk ook een aantal Lemsters die de monstertocht ondernamen. Albert Jan Otten, Matthys Kuipers, Alex van der Wijk, Joost van Grol en Theo van der Goot fietsen samen met  (de niet-Lemsters) Yvo Verheij, Lars Verheij en Denise Liem-Kon-Tja de volle tocht uit. Ook de ploeg mannen bestaande uit Liekele Postma, Jan Speerstra, Marten Speerstra, Jan de Vries en Meine van der Bijl gingen de strijd zoveel mogelijk gezamenlijk aan. De laatsten finishten om 17.45 uur.  Ongetwijfeld zullen er ook andere dames en heren hebben meegedaan, maar die troffen we zo even niet op de route. Wie nog een leuke foto heeft van iemand die deze monstertocht heeft uitgefietst en die wil delen dan heel graag. (dan graag mailen naar info@lemsternijs.nl)

Eerbetoon

Verder was er ook een eerbetoon aan Alco Kruithof. Alco fietste de tocht der tochten vele jaren zoals hij zoveel sportieve prestaties leverde en als eerbetoon wilde het gezin graag wat in zijn nagedachtenis doen. Ze bedachten dat alleen wat laat en als vrijwilliger stempelen op de post in Oudemirdum was er dan ook niet bij. Nou ja toch wel een beetje. Dochter Janieke mocht namelijk de eerste die bij Oudemirdum aankwam, een plaatje op zijn stempelkaart drukken. Maar verder konden ze niet veel betekenen als het daar om ging, dat was allemaal al geregeld. Hoe dan was de vraag? Het antwoord werd iets dat Alco op zijn tochten altijd graag tot zich nam om weer bij te tanken, namelijk cola en spekjes. Dus werd er een tafel neergezet vlak na de stempelpost, werd daar een hele grote bak met spekjes op gezet en kwamen er blikjes cola naast voor alle mensen die meereden voor Team Kruithof Fysio. “Een eerbetoon aan heit,” zo zei Janieke Kruithof.

Het leven vieren

Een shirt met daarop het bedrijfslogo wapperde fier om aan te geven dat de tafel van Alco daar in de buurt stond. Het was tevens het sein voor mensen om even bij te praten, want ook dat is onvermijdelijk. Zo reed Alco de tocht altijd met 2 maten van hem. Voor hen iets om het wel even over te willen hebben en ook dat kon aan de tafel. Zelf meefietsen was eerst ook nog wel de gedachte van de sportieve familieleden. Maar dat was toch wel wat veel. Janieke fietste hem 8 keer zelf, maar besefte zich ook dat als ze nu mee zou doen, haar vader zou ontbreken. Anders was hij altijd ergens en kon ze op hem rekenen bij alles wat zich voordeed. Toch staan ze er positief in vanmiddag, het gaat ook om mooie herinneringen ophalen. En dan gaat de fles open en wordt er met een wijntje geklonken. Op het leven dat ze vooral willen blijven vieren.