Weerman Sible seit: “Zacht maar niet stabiel”

LEMMER – Een buienlijn met wat onweer trok zo tussen 5 en 6 uur over onze omgeving. Dit na een heerlijke donderdag met ruim 19 graden als maximum temperatuur. Op deze vrijdag zien we een fantastische strijd tussen 2 grootmeesters op het weertoneel. De afgelopen 2 dagen hebben we kunnen profiteren van een hogedrukgebied met het hart voor de kust van Noorwegen. Aan de andere kant zien we een andere strijder, het is een lagedrukgebied op de oceaan ten westen van Ierland.

Het lagedrukgebied heeft ervoor gezorgd dat de wind inmiddels is verhuisd van oost naar zuidwest. De buien die trekken steeds verder onze kant op. Het zal echt niet de hele bevrijdingsdag regenen beste lezers. Maar een droogweer garantie zit er absoluut niet in. De paraplu is geen overbodige luxe.

Zaterdag zoekt het hogedrukgebied positie boven de Oostzee en probeert de aanval van de depressie op de oceaan te counteren. Door deze actie krimpt de wind naar het zuiden, blijft het zacht en lijkt het zeker het eerste gedeelte van de dag met de buien mee te vallen. Zondag slaat de depressie zijn slag, het hogedrukgebied druipt af en trekt richting Polen. Het gevolg is dat er een aantal buien gaat vallen.

Bevrijdingsdag (niet droog maar geen totaal verregende dag)
We zijn gestart met een ochtendbui, daarna even wat droger.
In de middag zien we naast zon ook opbollende wolken waaruit buien zullen vallen en al zijn gevallen. Bij deze buien is er ook kans op onweer.
De wind is zwak tot matig uit zuidwest kracht 3.
Met 17 graden is het lekker zacht weer.

Zaterdag (lekker tuinweer voor de open dag op de Piterstun)
Een rustige dag met mooie zonnige momenten.
In de middag en avond neemt de kans op een enkele bui toe.
De wind is erg zwak uit variabele richtingen de hoofdrichting wordt zuidoost kracht 1-2.
Met 19 graden is het heerlijk buiten de deur.

Zondag (dag met diverse paraplu momenten)
En mix van zon, opbollende wolken en buien.
Wind is meest zuidoostelijk kracht 2-3.
17 graden.

Na het weekend
Maandag t/m woensdag zwaait de depressie de scepter over ons weer. We merken dit aan diverse buiengebieden die gaan overtrekken. Natuurlijk is er na een enkele bui weer zonneschijn. Dat is dan weer goed nieuws, we kunnen stellen dat het groeizaam weer wordt, waarbij menig slak in de tuin zijn slag zal slaan. Op dit moment zie ik volgende vrijdag een hogedrukgebied vanuit de golf van Biskaje onze kant opkomen. Deze zal een poging om de buien te verdrijven, de grote vraag is of fit echt gaat lukken want de depressies op de oceaan blijven belangstelling houden voor onze omgeving.

Verwachting in het kort

Maandag
Een mix van wolken zon en vooral in de middag en avond enkele buien.
Er staat een matige zuidwesten wind kracht 3-4.
Het wordt 15 graden.

Dinsdag
Een afwisseling van zon en wolken.
Er blijft kans op de spontane vorming van een bui.
Het wordt opnieuw en graad of 15.

Doorkijkje weertrend op lange termijn
De vraag is hoe het komt met het hogedrukgebied dat vanaf vrijdag 12 mei voor een echte weersverbetering zou moeten zorgen. Zoals ik er nu tegen aan kijk, wordt het een strijd met depressies die vanaf de oceaan richting Schotland trekken. We blijven in een soort van overgangsgebied liggen waarbij we van 2 walletjes eten. Anders gezegd:  we houden modaal mei weer met dan weer mooie momenten die worden afgewisseld door paraplu momenten. De temperaturen liggen vaak rond de 15-16 graden.

Wist u dat?
Het op de bevrijdingsdag 2006 zomers warm was: het werd ruim 25 graden. Ook in 2000 en 2016 was het prachtig weer.

Wist u dat?
Het in de eerste 10 dagen van mei 2006 zomers warm was. Het werd maar liefst op 4 dagen zomers warm. We spreken van zomers warm wanneer het 25 graden of hoger is. Er waren 4 warme dagen.
We spreken van een warme dag wanneer 20 tot 24 graden is. Op 1 mei begon de meimaand met 10 graden, maar daarna steeg de temperatuur snel. 3 dagen later op 4 mei werd het 26 graden.

Wist u dat?

Het op 5 mei 2002, 2012, 2017 en 2021 somber en koud was? Het werd destijds niet warme dan 10 graden.

Weerspreuk

Als de bomen staan in de bloei,
En in de wei ligt er een koei,
Dan spreidt de lente geur en kleur,
En staat de zomer voor de deur.

Sible Waaijer