Schaakclub: Jan Holtrop wint kampioensduel

LEMMER – Het schaakseizoen is ten einde en we hebben een winnaar: Jan Holtrop. In de laatste ronde moest hij het opnemen tegen de meervoudig kampioen Frank Frankema. Traditiegetrouw probeert de competitieleider in de laatste ronde de kampioenspartij te regelen. De winnaar hiervan is tevens de clubkampioen. Het werd een uitputtingsslag. In een Franse partij pikte Frank een vergiftigde pion van het bord. Het leek lang goed te gaan, maar het venijn zat hem in de staart.

Hevige tijdsnood

Jan had zijn stukken beter staan en in hevige tijdnood moest Frank zich gewonnen geven; zijn eerste nederlaag van deze onderlinge competitie. De tweede partij tussen Nico Nuyen en Jaap Luyendijk leverde Nico de winst op. Jaap worstelde met een hele vervelende penning van zijn paard voor zijn koning. Het paard wegspelen levert een onreglementaire zet op en Jaap kon niet anders dan verdedigen. Nadat Jaap zijn loper op g6 zette was het gedaan; weg paard en weg toren.

Winnen zonder te spelen

Herman van Deursen won zijn partij zonder te spelen. Adri van den Elshout offerde een stuk voor twee pionnen op de koningsvleugel van Dick van Kolfschoten. Dick, met wit, verdedigde zich echter sterk en helaas ging Adri door zijn vlag. De laatste partij was van Frans van der Feen tegen Nel Biegel. Nel werd niet van het bord gezet, maar Frans boemelde zijn partij wel naar de winst. Na 30 ronden is hiermee een einde gekomen aan het schaak seizoen van 2022-2023. Op donderdag 20 april om 20.00 uur worden de winnaars gehuldigd. We kunnen ook nieuwe leden gebruiken, jong, middelbaar en oud. Neem dan contact op met Adri van den Elshout, competitieleider, via 0514-562459.