Het is geregeld: de Koningsdagvrijmarkt in Lemmer

LEMMER – Tijdens een van de laatste raadsvergaderingen zei Kleurrijk Fryske Marren dat het gemakkelijker moet zijn om een vrijmarkt te organiseren zonder dat daarvoor allerlei procedures moeten zijn gevolgd. Vorig jaar was er in Lemmer geen melding gemaakt van de vrijmarkt op Koningsdag en toen waren inwoners bang dat ze met hun kleedjes vol waren werden weggestuurd. Dat gebeurde overigens niet: de gemeente nam de nodige maatregelen en regelde dat de vrijmarkt gewoon door kon gaan.

Geen melding meer?

De politieke partij wilde dan ook weten of dat dit jaar dan wel geregeld is met alle vrijmarkten en met name die in Lemmer. Ook wilde de partij eigenlijk dat er helemaal geen melding meer nodig is om zo’n markt te organiseren. Want zo zei de partij het is een nationale feestdag en daarop moet dat allemaal niet hoeven.

Alles geregeld

Burgemeester Fred Veenstra kon Geeske Holtrop van de partij geruststellen: voor dit jaar is volgens hem alles geregeld. Ook zei hij dat het al heel gemakkelijk is om zo’n vrijmarkt te regelen: er is geen vergunningsplicht, maar er moet wel even een melding worden gedaan. Die is nodig om in de 50 dorpen en de ene stad in de gemeente te zorgen voor het plaatsen van hekken. “Het kost ook niks, het enige wat moet gebeuren is even een melding maken,” zo zei hij. Holtrop was niet echt tevreden met dat antwoord. Ze wil dat het nog eenvoudiger moet zijn. Of dat mogelijk is, is maar de vraag. De hekken zijn er wel om de veiligheid te garanderen en om die te kunnen plaatsen moeten ze wel ergens geplaatst worden en moet de gemeente weten waar.

Waar?

De koningsdagvrijmarkt (donderdag 27 april) vindt altijd plaats op de Kortestreek en het Fedde Schurerplein. Iedereen kan daar zijn kraampje of kleedje uitrollen of opzetten en dan alles wat nog op de zolder of in de schuur ligt verkopen.