Weerman Sible seit: “Paasweekend voornamelijk droog”

LEMMER – Na de regen van gisteren zitten we op deze vrijdag nog een beetje in de achterkamer van de storing die is over gekomen. In de loop van vrijdag zien we boven het Noorse Stavanger weer wat hogedrukopbouw, gevolg is afnemende kans op regen, dat is goed nieuw op deze Goede Vrijdag. Zaterdag blijft het dankzij het hogedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen gewoon droog. Omdat de wind weer uit het noordoosten komt krijgt de paashaas het nou niet overdreven warm, maar eerlijk is eerlijk it koe minder. Zondag draait de wind wat bij naar het zuidoosten en stroomt er wat zachtere lucht ons luchtruim binnen. In deze stroming heeft de zon nogal wat concurrentie van de nodige wolkenvelden.

Paas Weekendverwachting

Vrijdag (veel bewolking)

Veel bewolking, naast lange droge perioden is er nog kans op een enkel buitje.

De oost zuidoosten wind is zwak tot matig kracht 1-3.

Het wordt 10 graden.

Paaszaterdag (rustig maar wel veel wolken)

Een rustige droge dag met een mix van wolken en zon.

De meeste knipogen van de zon zijn in de ochtend te verwachten.

De oostnoordoosten wind is meest zwak kracht 2.

11 graden.

Paaszondag (minder koud)

Een mix van veel wolken en slechts soms een knipoog van de zon.

Er staat een meest zwakke zuidoosten wind kracht 2.

Het wordt wat zachter met 14 graden. Paasmaandag toveren de paashazen op de weerkaarten een depressie uit de hoge hoed. Rond het middag uur begint een regengebied vanuit Engeland en Schotland aan een oversteek. De regen bereikt Lemmer in de tweede helft van de middag.

Na de Pasen heel modaal april weer

Dinsdag zitten we in de afterparty van de paasmaandag depressie. Het levert een buiig weertype op met een stevige westen wind en een wat dalende temperatuur. Als we dit dinsdag hebben gehad zien we dinsdagavond alweer een nieuwe depressie boven Schotland zijn pijlen richting onze omgeving schieten. Dit geeft woensdag weer ook weer de nodige nattigheid daar bij staat er een stevig zuidelijk windje.

Verwachting begin volgende week

Paasmaandag (namiddag en avond regen)

Vooral eerst nog wat zon.

In de loop van de dag steeds meer wolken.

Later in de middag maar zeker in de avond volgt er regen.

De wind wordt waait sterker uit het zuiden kracht 4-5.

Het is vrij zacht met 14 graden.

Dinsdag (weer wat koeler, buiig en met meer wind)

We krijgen een afwisseling van zon en buien.

De wind is vaak vrij krachtig uit het westen kracht 5.

Het is iets koeler met 10 graden.

Doorkijkje lange termijn

Tja en dan hoor ik in de media dat we binnenkort warm aprilweer gaan krijgen. Je vraagt je dan af willen we dat nou horen? Of gaat het echt gebeuren? Zoals ik het nu zie blijft het tot half april licht wisselvallig en heel modaal april weer. Vanaf maandag 17 april lijkt een hogedrukgebied zich boven het vaste land van Europa te gaan vestigen. Met een zonnetje lijken de temperaturen te gaan oplopen naar 15-17 graden. Of dit een lang leven beschoren gaan we mooi afwachten. Ik zie zo rond 21 april de optie dat een ander hogedrukgebied in de wateren tussen Schotland en IJsland zijn positie inneemt. Zou dat gaan gebeuren dan volgt weer een afkoeling. Wordt paasmaandag in het volgende weerbericht vervolgd.

Wist u dat?

Het vandaag precies 13 jaar geleden (2010) prachtig voorjaarsweer was. Met 18 graden zaten we al op het terras. Nou is het wel zo dat er 3 dagen later weer een koude wind stond en het niet warmer dan 10 graden werd.

Wist u dat?

De maand april van 2018 koud begon. Het werd op 1 april niet warmer dan 7 graden. 6 dagen later, vandaag dus precies 5 jaar geleden werd het plotsklaps een stuk warmer. Zo werd het op 7 april 19 graden, en op de 10e april zelfs 20 graden. Wat een verschil in een paar dagen.

Wist u dat?

Het op 7 april 2021 juist weer koud en guur was. Er vielen talrijke hagel-, en natte sneeuwbuien. Ook vorig jaar(2022) was het niet het meest gezellige weer. In de ochtend viel er flinke plens regen, daarna volgde nog een heel scala aan buien.

Weerspreuk

Blaast op paasavond de wind uit het noorden,

Dan blaast hij de komende 6 weken uit dezelfde oorden.

Sible Waaijer