Weerman Sible seit:”Dizze wike op inkeld dripke nei drûch”

LEMMER – Het afgelopen weekend hebben we kennis kunnen maken met een koude noordoosten wind. Dankzij een hogedrukgebied ten noorden van Nederland hebben we een wat winterse setting op de weerkaarten. Dit zal voor de schaatsliefhebbers onder ons voor wat gemengde gevoelens zorgen denk ik zo. Er werd mij zaterdag gevraagd of er al warm voorjaarsweer is te wachten. Mijn antwoord is op dit moment volmondig nee.

De komende week regeren hogedrukgebieden ons weer/. Op deze maandag en dinsdag ligt het kloppende hart van het hogedrukgebied boven Schotland. Via Duits grondgebied stroomt maandag koude lucht over de oostgrens ons land binnen. Donderdag wordt de bovenlucht op 1500 meter hoogte iets minder koud. En om dat het hogedrukgebied iets naar het westen trekt wordt het vooral in de nachten wat minder koud. Als we zo naar het hoge noorden kijken dan ligt er nog veel kou te wachten. Waar deze kou uiteindelijk terecht zalkomen is gewoon afwachten. Door het verzwakken van de poolwervel en een opwarming op grote etages in de hogere sferen is van alles mogelijk.

Verwachting voor de komende week

Maandag

Droog met mooie zonnige perioden.

Er staat een matige tot soms vrij krachtige noordoosten wind kracht 4-5.

Het wordt maximaal 7 graden. In de nacht van maandag op dinsdag komen er meer wolken waardoor het niet vriest.

Dinsdag

Droog, wel meer wolkenvelden en soms wat knipogen van de zon.

De wind is oostnoordoostelijk iets minder sterk kracht 2-3.

Het wordt opnieuw 7 graden. In de nacht van dinsdag op woensdag weer kouder met minimaal -2 graden.

Woensdag

Een prachtige droge zonnige maart dag.

De noordoosten wind is matig kracht 3.

7 graden. In de nacht van woensdag op maandag temperaturen rond het vriespunt.

Donderdag

Droog met wolkenvelden mar ook regelmatig zon.

De noordoosten wind is meest matig kracht 3.

7 graden. In de nacht van donderdag op vrijdag geen vorst.

Vrijdag

Veel bewolking soms wat zon, het blijft droog.

De wind is noordelijk kracht 2-3.

8 graden.

Weekend

Zaterdag en zondag ligt er ten oosten van Groenland een hogedrukgebied, terwijl er vanuit de omgeving van Litouwen en Wit-Rusland een depressie richting Rusland trekt. Tussen deze beide systemen ontstaat er een koude noordweststroming waarbij er diverse sneeuwgebieden over het noordoosten van Europa trekken. Dit geeft al aan dat er nou bepaald geen voorjaarsachtig sfeertje in de lucht hangt. Wij zullen in Nederland de sneeuwdans ontspringen, wij hebben veel wolken, een kille wind en een enkel regenbuitje…..

Zaterdag

Veel bewolking met kans op een enkele bui.

De wind is noordwestelijk kracht 4-5.

5 graden.

Zondag

Veel bewolking en kil weer, met mogelijk een drupje.

Er waait een kille noordwestelijke noordwesten wind kracht 4-5.

5 graden.

Doorkijkje lange termijn periode maandag 6 t/m 11 maart

Vanaf dinsdag 7 maart lijken hogedrukgebieden de slag te verliezen. Zo lijkt het er nu op dat er vanaf de oceaan een enkele depressies onze kant op zal komen. We krijgen dan een situatie waarbij koude lucht boven Scandinavië ligt te lonken. Door hogedrukwerking in de omgeving van IJsland en Groenland lijken depressies een wat zuidelijkere baan te moeten nemen. Mocht dit scenario de komende week in tact blijven dan zou het mij niet verbazen dat we volgende week naast regen ook nog eens natte sneeuwvlokken krijgen te zien……

Wist u dat?

We eind februari 2003 voorjaarsachtig prachtig weer hadden? Bij veel zonneschijn liepen de temperaturen 27 en 28 februari op naar maar liefst 14 graden.

Wist u dat?

Het een jaar later in 2004 heel ander weer was. Op 25 februari vielen er enkele hagel en sneeuwbuien waardoor Lemmer een beetje wit kleurde. Een dag later op 26 februari was het in Lemmer saai en rustig weer terwijl er in het zuidwesten van ons land maar liefst 750 km file stond, veroorzaakt door de sneeuw. Zo lag er op 27 februari in Zeeland gemiddeld 15 cm sneeuw. En in Lemmer gebeurde er niks: alles bleef gewoon groen.

Wist u dat?

Dat we 5 jaar geleden in 2018 dezer dagen op de schaats stonden. Na een nacht met matige vorst met bijna -9 graden konden we schaatsen. Het vervelende was dat er die dagen een krachtige en koude oosten wind stond.

Wist u dat?

We op 27 februari 2019 juist weer erg zacht februari weer hadden. Met bijna 16 graden was het korte rokken weer. Conclusie is dat de verschillen per jaar erg groot zijn.

Weerspreuk

Is februari guur en koud,

dan komt er een zomer waarvan je houd.

Sible Waaijer