De eend van Lemmer is weer bevrijd

LEMMER – Bij de Dierenambulance De Meren in Lemmer kwam zo’n 2 weken geleden op Facebook in de groep Vermist en gevonden een naar bericht over ‘de eend van Lemmer’. De vogel was op de een of andere manier met haar kop en snavel in een tiewrap vast was komen te zitten. Al snel kwamen ook de meldingen binnen bij de centrale. Het eendje zwom samen met haar partner rond in een slootje nabij het Fregat in Lemmer. De vraag was of en hoe de dierrenambulance haar kon helpen. Ook veel omwonenden waren erg meelevend en trokken zich het lot van de eend aan.

Niet te vangen

De afgelopen weken is de dierenambulance er regelmatig heen gereden om weer een poging te wagen het dametje te vangen. Zodat ze haar van de tiewrap konden verlossen. Helaas tevergeefs, met geen mogelijkheid liet ze zich vangen. Wel bleven de vrijwilligers van de Dierenambulance en de mensen in de omgeving de eend in de gaten houden en ze bleven proberen haar te vangen.

Goed nieuws

En toen was er opeens goed nieuws: de eend is bevrijd van de tiewrap! De eend kwam, zoals altijd, weer bij haar mensenbuur bij de deur om te eten. En zomaar opeens was het dier verlost van die vreselijk tiewrap om haar bek. De Dierenambulance vermoedt dat het beest dat zelf heeft gedaan, maar zeker weten doe ze dat ook niet. Wel wordt ze nu even flink bijgevoerd.

Buurt voert speciaal bij

Tjitske Smits, betrokken buurtbewoner laat in een reactie weten dat ze heel blij is met de afloop. Ze bedankt de mensen van de dierenambulance voor hun inzet, maar vooral voor de tips. Tjitske probeerde het vertrouwen te winnen van de eend, de vogel te lokken en zette speciaal voer neer in de tuin. “Dat gaf moed om nooit op te geven. Dit beestje is vorig jaar april als kuikentje van 8 hier onder andere in mijn tuin opgegroeid. De 8 kuikens zijn volwassen geworden met mamma. En toen kwam dit gegeven, 14 dagen geleden. Een tiewrap. Dat ging door merg en been. Het beestje snapte lange tijd niet dat we haar wilden helpen. Alleen de laatste dagen wel. Ze vertrouwde steeds meer zonder dat ze zich bedreigd voelde.” Tjitske noemt het een wonder dat de eend op die ene geweldige morgen om 8 uur met haar snavel tegen haar raam stond te tikken. “Ik deed de deur open en zag dat de tiewrap weg was. Ongelofelijk blij was ik daarmee.” Daarna gaf ze volgens Tjitske dwingerig aan dat ze honger had. “Totaal niet bang kwam ze eten wat ik gaf. Vandaag is ze alweer 3 keer geweest voor bijvoeden, samen met haar verkering en haar broertjes en zusjes. Mooi he?”

Gooi geen troep op straat

De reden dat het beest de tiewrap om haar snavel had laat zich raden… Mensen gooien van alles en nog wat weg op straat en dit komt in de natuur en dus soms ook om de snavel van zo’n beest terecht. Oproep op Facebook om dan ook je eigen troep op te ruimen in de bak waar het voor bedoeld is. En om eens in je omgeving te speuren naar al dat zwerfvuil dat het (natuur)leven ernstig bedreigt.