Nieuwjaarsreceptie DFM:”Nimme jim noch mar in pear fan ús”

LEMMER – Dinsdagavond 10 januari werd de nieuwjaarsreceptie van de gemeente De Fryske Marren gehouden in De Hege Fonnen in Lemmer. Burgemeester Fred Veenstra haalde vanzelfsprekend het afgelopen jaar aan. Een jaar dat nu niet het beste jaar was en waarover hij in een vakblad las: Verlos ons van 2022″. In dat blad werd het afgelopen jaar beschreven als het jaar van de oorlog, van onopgeloste problemen, het gebrek aan vooruitgang en het misschien wel ontbreken van daadkracht op landelijk niveau.

Herkenning

“En we herkennen allemaal de voorbeelden die werden genoemd. De asielcrisis, de Oekraïense vluchtelingencrisis, de stikstofcrisis, de klimaatcrisis en de energiecrisis. En voor de meer ingewijden het gedoe rond gemeentefinanciën, de omgevingswet en de jeugdzorg.” Toch nuanceerde hij zijn verhaal ook. Want zo vroeg hij zichzelf af, als ik naar onze eigen gemeente kijk was het dan echt zo erg? Het woord crisis bijvoorbeeld vond hij een groot woord. Hij wilde dat liever vervangen door probleem. “Problemen zijn er om aan te pakken. En dat hebben we gedaan. Begin vorig jaar waren we blij dat we corona onder controle kregen en de maatregelen konden afbouwen. Maar in februari begon de oorlog in Oekraïne. Een enorme stroom vluchtelingen kwam naar West-Europa. Dus ook naar ons. Ik ben ontzettend trots op de manier waarop we dat in onze gemeente hebben aangepakt. Met grote inzet van ambtenaren, vaak in eigen tijd, en vrijwilligers zijn drie hotels ingericht om vluchtelingen op te vangen. En ook particulieren hebben aan velen onderdak geboden. Daarnaast  waren er allerlei spontane initiatieven om spullen in te zamelen voor de vluchtelingen hier en de achterblijvers in Oekraïne. Ik herinner me bijvoorbeeld het diner in Delfstrahuizen dat veel geld opbracht. Hartverwarmende initiatieven. Dit getuigt van een echte mienskip.”

Geprobeerd het verschil te maken

Ook op andere terreinen hebben we geprobeerd om onze rol te pakken en het verschil te maken. Of het nu gaat om de asielproblematiek, de stikstofproblemen en de boerenprotesten, de problemen rond de stijgende energiekosten, we proberen op onze manier een bijdrage aan oplossingen te bieden. Soms door gewoon te handelen, een andere keer door het goede gesprek aan te gaan.”

Lemmer kampioen met skûtsjesilen

Verder wilde hij vooral focussen op de mooie dingen. Dingen die weer mogelijk waren. Wat was het mooi om weer naar het skûtsjesilen te kunnen gaan en Lemmer kampioen te zien worden. We hadden Gaia hier in het Woudagemaal en Het verdriet van de Zuiderzee, die prachtige voorstelling op de Hege Gerzen.”

Veiligheid

De burgemeester gaf verder aan dat hij zich de komende tijd bezig gaat houden met het nieuwe Integrale Veiligheidsplan. “We willen graag een “noflike” gemeente zijn. Dan moet De Fryske Marren dus ook een plek zijn waar iedereen, inwoner én gast, zich veilig voelt. Hoe voorkomen we inbraken en geweld, hoe wapenen we ons tegen cybercriminelen, hoe gaan we om met onze inwoners die door hun gedrag voor overlast zorgen. Maar ook: hoe spreken we mensen aan die zich niet aan de afspraken houden.” Zelf wordt de burgemeester al een tijd beveiligd. Hij liet weten dat deze situatie veel impact op hem, maar ook op zijn familie en buren heeft die (net als hijzelf) niet om deze situatie hebben gevraagd . “Je wordt voorzichtiger merk ik. En dat is niet goed.” Wel was hij dankbaar voor alle blijken van medeleven uit het hele land die hij kreeg. “Mijn ambt zou mijn privéleven niet mogen beïnvloeden. En je zou je werk met open vizier moeten kunnen doen. Zonder angst voor bedreiging, geheime opnames of wat dan ook. Dat vertrouwen, om op een normale manier te kunnen werken, werd geschaad. En als je als bestuurder in sommige gevallen met wantrouwen je werk moet doen is dat niet goed.”

Geen vertrouwen in de overheid

Wel merkte hij op dat om heel andere en soms ook nog terechte redenen mensen ook geen vertrouwen in de overheid hebben. “Dat is helemaal niet goed. En deze groep groeit. Een zorgelijke  ontwikkeling. Daar ligt voor de komende tijd, niet alleen voor 2023, de echte opdracht voor de overheid. En dan vooral voor de mensen die die overheid vormen, politici, bestuurders en ambtenaren. En dat betekent niet dat je het iedereen naar de zin kunt maken. Het individueel belang moet altijd worden afgewogen tegen het algemeen belang. “Nee” kan dus ook een antwoord zijn. Als de afweging maar helder en uitlegbaar is. Gebaseerd op democratisch vastgestelde regels en beleid. En uitgangspunten die daaraan ten grondslag liggen, bedoeld om de samenleving een beetje beter te maken en specifiek om onze gemeente nog mooier te maken.”

Wee binne de Lemster jonges

Veenstra sloot af met een citaat uit het Lemster volkslied, Wee binne Lemster jonges. “Het eerste couplet eindigt met: En al wat wee fersjinje ferpierewaaie wee. Dat doen we maar niet, dat is niet het beleid dat onze Lemster wethouder van financiën wil voeren. Het gaat mij om de laatste regels. Ze passen denk ik niet echt in een volkslied, maar passen wel bij deze avond: Nimme jim noch mar in pear fan ús as jim dêr sin yn ha!”