Weerman Sible seit: “Geen ijs, maar aanhoudend zacht januariweer”

LEMMER – Afgelopen woensdag hadden we dikke mazzel beste lezers. Het bleef na een natte start in de vroege ochtend overdag lange tijd droog. Toch ving ik totaal 28 mm regen op. In de nacht van dinsdag op woensdag viel er een hele bak regen. Dit was ook te zien aan de hoge waterstand in de sloten. Verder valt natuurlijk op dat we in een “kachelvriendelijke” periode leven. De temperaturen liggen op een hoog niveau. Toen ik donderdagmiddag genoot van een vrije middag bekroop mij buiten een beetje een voorjaarsachtig gevoel. Ik noem dat wel eens” einen pyke” waar. Dit is letterlijk vertaald eenden kuikenweer, maar je hoort pas eendenkuikens in het voorjaar te zien. Dus wanneer het veel te warm is in de wintermaanden dan noem ik dat “einen pyke” waar. Weet u dat ook weer. Normaal horen eenden in de wintermaanden op het ijs te staan……..

Hoe gaat het dit weekend verder met het weer? Vrijdag liggen we aan de achterkant van een depressie die ten noordwesten van Schotland ligt. Een storing die bij deze depressie bracht ons in alle vroegte regen. Gelukkig is het zonnetje alweer doorgebroken op het moment dat mijn bericht het levenslicht ziet. Vandaag serveert deze zelfde storing een pak sneeuw in het zuiden van Zweden en Noorwegen. Van sneeuw is bij ons geen sprake. Wij blijven aan de zachte kant van de scheidingslijn waarbij het vrijdag overdag opnieuw lange tijd droog blijft.

Zaterdag zien we een kou in het noordoosten van Europa, voor ons is het wachten op een nieuwe depressie met een nieuwe vracht zachte lucht. Vooral later op zaterdag krijgen we meer wolken een gaat het ook weer regenen. Zondag trekt de depressie naar het noorden van Schotland, aan de andere kant ligt koning winter boven Rusland gas te geven. Later op de dag wordt ons weer een nieuw regengebied geschonken door de depressie ten noorden van Schotland. Conclusie is dat de meeste regen dit weekend in de avonduren valt.

De freed (Vrijdag)

Na de regen in de vroege ochtend blijft het overdag droog met af en toe zon. De eerst nog vrij krachtige zuidwesten wind kracht 5 neemt af naar matig kracht 3-4. Het wordt maximaal 9 graden.

De sneon (Zaterdag)

Af en toe zon en lange tijd droog. In de namiddag en avond enige tijd regen. De wind is eerst zuidelijk kracht 4 soms 5. 10 graden.

De snein (Zondag)

Een mix van veel wolken en soms wat zon. Het blijft opnieuw lange tijd droog. In de namiddag en avond krijgen we weer regen. De wind is meest zuidelijk kracht 4-5. 8 graden.

Na het weekend zien we de Schotse depressie met frisse tegenzin een tegendraadse beweging maken. Hij wordt tegengehouden door koning winter die met een hogedrukgebied boven Rusland tegenstand biedt. Je zou dan misschien denken dat koning winter terrein wint, maar het tegendeel is waar. Vanaf dinsdag wandelt koning winter verder naar het oosten waardoor de depressies op de oceaan wel weer verder Scandinavië binnen kunnen schuiven. Gevolg voor ons is dat het zachte en natte weer blijft.

De mainje (Maandag)

Droog met een mix van wolken en soms wat zon. Later maandagavond toenemende kans op regen. Zuidwest 4. 7 graden.

De tiesje (Dinsdag)

We krijgen eerst een mix van wolken zon en een enkele bui. Vooral in de avond weer wat meer regen. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwesten wind kracht 4-5. 7 graden.

Doorkijkje lange termijn

Tja zo langzamer hand zullen de schaatsers onder ons wel denken. Sil it noch wat wurde mei kening winter? Het antwoord is nee. Voorlopig staan de diverse weerpionnen niet goed op het weerbord. Er zal de komende tijd nog flink gesleuteld moeten worden om dit voor elkaar te krijgen. Het gedrag van de poolwervel op 32-36 km hoogte heeft hier veel invloed op. Die is op niet moment nog steeds niet in een winterstemming maar wat niet is kan nog komen. It is afwachtsje. (afwachten)

Wist u dat?

Sinds 1995, periode van 27 jaar er 13 jaren waren waarbij het jaar te droog verliep. Er waren er dus 14 te nat. Dit is een mooie verdeling zou je zo zeggen. Toch is het wel zo dat we de laatste jaren perioden van heel nat weer hebben die worden afgewisseld door hele droge perioden.

Wist u dat?

Het de eerste 5 dagen van 2022 gemiddeld 10,9 graden was. Het normale gemiddelde zou 5 graden moeten zijn. Heel anders was het in 1997 met een gemiddelde van -5,7 graden. Het was toen ijsberenkoud.

Wist u dat?

We op 6 januari 1997 in de nacht hadden te maken met matige vorst -6 graden. Door de sterke wind voelde het aan als -20 graden het zo genaamde windchill effect.

Wist u dat?

We op 6 januari 1999 ook te maken met zeldzame januari warmte. Het toen 12,3 graden was

Weerspreuk

Als de vorst in Januari niet komen wil,

dan is hij er zeker in April.

Sible Waaijer